wanbetalers

Wanbetalers: hoe ga je ermee om? 

Je wilt klanten, geen wanbetalers. Maar wat is een wanbetaler? Gebruik onze tips in dit artikel om wanbetalers te herkennen en voorkomen. Of doe onze gratis klantencheck en ontdek of jouw klanten kredietwaardig zijn.

Weet jij hoe je een wanbetaler herkent? De praktijk leert dat aan wanbetaler vaak een reeks signalen voorafgaan. Als je ze kunt herkennen, kan je veel problemen voorkomen. We zetten de 6 belangrijkste signalen voor je op een rij:

Het betalingsgedrag verandert

Een vaak voorkomend alarmsignaal: uitstaande facturen worden almaar later betaald. Komt er een verzoek tot betalingsuitstel? Dan kan je daar eventueel op ingaan, mits strikte afspraken. Maar als verlate betaling stilaan een vast patroon vormt, kan dat uitmonden in wanbetaling.

    De excuses stapelen zich op

“Onze boekhouder is met vakantie”, ”We hebben technische problemen met het systeem”, ”Er was een fout met de levering” of zelfs een plots ”We zijn niet tevreden met wat u geleverd hebt.” Excuus na excuus voor het niet of laattijdig betalen van jouw facturen moet alle bellen laten rinkelen.

    Jouw klant is plots moeilijk bereikbaar

Onbeantwoorde e-mails. Telefoons die niet worden opgenomen. Voicemail na voicemail. Sms’en zonder reactie. Als een klant na herhaalde pogingen geen contact met je opneemt, weet je hoe laat het is.

Het management is niet zo stabiel

Is het management van jouw klant gelinkt aan bedrijven met een slechte historiek qua betalingen of faillissementen? Zeker bij kleinere bedrijven is het verleden vaak een goede indicator voor de toekomst. Extra opletten kan nooit kwaad.

    Er verandert veel bij jouw klant

Zijn er vaak veranderingen in het management of in de hoofdzetel? Is er een verlenging van het lopende boekjaar zonder gegronde uitleg? Heeft de onderneming niet op tijd haar jaarrekening neergelegd? Indien ja, blijf je best waakzaam.

    Jouw klant heeft steeds minder klanten

Is jouw klant steeds meer afhankelijk van steeds minder klanten? Een probleem met één van die afnemers kan de hele ketting uit balans brengen. Houd daarom steeds ‘the big picture’ voor ogen.

De belangrijkste bedreiging voor kmo’s zijn onbetaalde facturen. Vooral als het om grote bedragen gaat. De jaarwinst kan zo maar in rook opgaan. Of erger: je bedrijf krijgt problemen om aan de eigen verplichtingen te voldoen. Hoe aardig de klant ook is, er is niks mis mee om professioneel om te gaan met factureren en incasseren. Het geeft je een degelijke, betrouwbare uitstraling en nog veel belangrijker: je krijgt eerder je geld binnen.

Dat bereik je met strak debiteurenbeheer en oplettendheid. Zeker als het gaat om wanbetalers, vraagt jouw debiteurenbeheer om een specifieke aanpak. Een wanbetaler heeft wat extra aandacht nodig. Uiteindelijk zal dit ervoor zorgen dat ook jouw wanbetalers de facturen sneller en hopelijk op tijd gaan betalen.

5 tips om wanbetalers te beheren:

Alarmsystemen zijn digitale tools waarmee je jouw inkomende en uitgaande facturen kunt volgen. Dat herinneringssysteem hoef je trouwens niet alleen in te schakelen voor als het te laat is. Laat je een paar dagen voor de betaaldatum waarschuwen.

Ook voor de communicatie naar jouw klant toe moet je niet te wachten op een verlopen deadline. Een herinnering juist vóór de betaaldatum oogt sympathieker dan een eerste formele aanmaning na de betaaldatum. Zo vergroot je zo de kans op een uiteindelijke betaling.

Blijft een betaling toch uit? Reageer dan zo snel mogelijk. Neem contact op met jouw klant en probeer in onderling overleg tot een oplossing te komen. Om een goede commerciële relatie met jouw klant te houden, is een minnelijke schikking vaak de oplossing.

Als het water tussen je en jouw klant te diep wordt, werk dan met een professioneel incassobureau. Een incassobureau velt een objectief oordeel en heeft heel wat ervaring in moeilijke onderhandelingen.

Door allerlei oorzaken kan elke klant in de problemen komen, zonder dat jij het in de gaten hebt. En opeens loop je dan tegen een onbetaalde factuur op. Dat kan hard aankomen.

Wil je dit voorkomen? Start dan met het verzamelen van de juiste informatie over uw klanten. Alles bij elkaar is dat nog best wat werk. Je kunt je tijd misschien beter besteden aan je corebusiness en de check laten uitvoeren door ons. Wij monitoren meer dan 83 miljoen bedrijven wereldwijd. Onze klantencheck is grondig en betrouwbaar. Wij bieden je nu de mogelijkheid om dat gratis uit te proberen.

Informatie over de financiele situatie van jouw klanten
Toegang tot onze database met informatie over de financiële situatie van bedrijven wereldwijd. Zo beslist je verantwoord met welke klanten je zakendoet, ook in het buitenland.
Kies de juiste klanten en markten om zaken te doen
Betaalt een klant niet, dan gaat onze incasso-afdeling voor jou aan de slag om de factuur alsnog betaald te krijgen. Je maakt gebruik van ons incassonetwerk in meer dan 50 landen.
Wij betalen de schade die jouw bedrijf oploopt als klanten de facturen niet betalen
Lukt het ook onze incasso-afdeling niet de factuur betaald te krijgen? Of gaat jouw klant failliet?  Dan krijg je via onze kredietverzekering toch jouw geld.