In tegenstelling tot de invasie van de Krim in 2014, veroorzaakt de huidige oorlog een enorme schokgolf op de grondstoffenmarkten. Olie- en gasprijzen bereikten recordhoogten. Tarweprijzen stegen met +40%. En de nikkelhandel op de London Metal Exchange moest vorige maand worden stopgezet. Sindsdien zijn de meeste grondstoffenprijzen weliswaar weer iets gedaald maar ze blijven op hoge niveaus.
Bedrijven hebben daar last van. In sommige sectoren bestaat het grootste deel van de bedrijfskosten uit grondstof-gerelateerde inkopen. Zo is 80% van de operationele kosten in de metaalsector gerelateerd aan energie en metalen. In de agrovoedingssector 60% aan landbouwgrondstoffen.
Elektronica
Ook is de prijsdruk groot bij grondstoffen die cruciaal zijn voor elektronica: palladium voor chips en sensoren; neon-, xenon- en kryptongas voor lithografieverwerking voor halfgeleiders. Al vóór de oorlog stond er spanning op het aanbod. De huidige crisis vergroot de druk en tekorten. De automobielsector wordt getroffen, aangezien Rusland aluminium, nikkel en lithium produceert die essentieel zijn voor batterijen voor elektrische voertuigen.
Blijven de huidige prijsniveaus voor olie, gas en grondstoffen het hele jaar zo hoog? Dan worden de energie- en metaalsector het hardst geraakt. Dat komt omdat zij een relatief laag prijszettingsvermogen hebben. Dat wil zeggen dat ze de hogere inkoopkosten moeilijk kunnen doorbelasten richting afnemers. Wel zullen beide sectoren winstgevend blijven bij de huidige prijsniveaus.
Wat gebeurt er als prijzen blijven stijgen?
Een verdere stijging van de grondstofprijzen kan in sommige sectoren alle winst wegvagen. Stabiliseert de Brent-olieprijs rond een gemiddelde van 140 dollar per vat, dan zal de luchtvaartsector in de rode cijfers terechtkomen als de vliegtuigmaatschappijen de kostenverhoging niet aan de consument kunnen doorberekenen. Andere sectoren, zoals de chemiesector, hebben veel meer speelruimte. De metaalsector wordt dubbelgeraakt, zowel door de hoge olieprijs alsook door de hogere grondstoffen. Beide maken een groot deel uit van hun bedrijfskosten.
Een verdere prijsstijging van industriële metalen met 15% kan de winstgevendheid van de sector huishoudelijke apparaten naar nul doen dalen als de kostenverhoging niet door te belasten is aan de consument. Een verdere prijsstijging van +60% van landbouwgrondstoffen of +50% van de metaalprijzen zou hetzelfde effect hebben op de sectoren agrovoeding en metalen. Aan de andere kant van het spectrum lijken computers & telecom en chemicaliën hogere grondstofprijzen te kunnen absorberen.
Black-outscenario
Faillissementen
Wilt u meer lezen over de impact van de Russisch-Oekraïense crisis op bedrijven?
Lees onze artikels:
92 results
92 results