Hier vindt u onze analyse over de gevolgen van de afsluiting van het Russische gasnet naar Europa. Dankzij de relatief zachte winter heeft Europa ongeveer een maand voorraad in reserves. Maar wat kunnen we nog doen, behalve rekenen op warmer weer?
Het opgeven van de gasinvoer uit Rusland, die goed is voor 36% van de totale gasvoorziening van de EU, zal niet makkelijk zijn voor Europa
Naar schatting bedraagt de hoeveelheid energie die in de EU gevaar loopt bijna 10% van het eindverbruik. In Hongarije, Slowakije, Tsjechië, Letland en Duitsland is meer dan 20% van het eindverbruik van energie afhankelijk van gas uit Rusland. Op korte termijn beschikt Europa volgens onze berekeningen over ongeveer één maand voorraad, wat dankzij de relatief zachte winter voldoende zou moeten zijn tot eind maart. Maar de EU moet haar voorraden voor de volgende winter aanvullen. De overschakeling op een andere leverancier – waarmee nog eens twee weken zouden kunnen worden overbrugd – vereist een aanzienlijke verhoging van de invoer uit andere landen, een groter aanbod van andere vervangingsenergiebronnen en/of een vermindering van de vraag naar gas (zowel aardgas als elektriciteit en warmte die met aardgas worden geproduceerd).
De elektriciteitsprijs zou met 40% kunnen stijgen en de gasprijs met +100%
Als we parallellen trekken met het verlies van 27% elektriciteit uit kernenergie in Japan na Fukushima, en de reactie van vraag en aanbod op prijsstijgingen analyseren, komen we tot de conclusie dat de verwachting van een blijvende stijging van de elektriciteitsprijs met +40% en een stijging van de gasprijs met +100%, de vraag met 8-10% zou doen dalen en het aanbod van energie uit aardgas en vervangingsproducten op korte termijn met 8-10% zou doen toenemen om het totale verlies van de invoer van Russisch gas te compenseren. De verhoging van de kleinhandelsprijzen in de EU met +30% voor elektriciteit en +50% voor gas in de 12 maanden tot januari 2022 is al een stap in die richting.
Herwinnen van energiesoevereiniteit door 1,3% van het bbp te investeren in 1 exajoule hernieuwbare energie per jaar
Europa heeft nu meer dan ooit behoefte aan een ambitieus en gecoördineerd actieplan om de energievoorziening voor de komende winter veilig te stellen. Om haar energiesoevereiniteit te herwinnen, moet ze zich ertoe verbinden de productie van hernieuwbare energie in de EU binnen zes jaar uit te breiden met 1 exajoule (278 TWh) per jaar of met de hoeveelheid ingevoerd Russisch gas. Hiervoor zijn jaarlijkse investeringen nodig van 170 miljard euro of 1,3% van het BBP van de EU. Ons voorstel omvat de toevoeging van 44 TWh per jaar voor de grootste bijdrager, Duitsland, wat in overeenstemming is met de doelstellingen op middellange termijn van de aangekondigde herziening van de Duitse wet inzake hernieuwbare energie.
Wilt u meer lezen over de gevolgen van de afsluiting van Russisch gas naar Europa?
Lees onze artikels:
92 results
92 results