De economische vooruitzichten voor volgend jaar zijn zo slecht dat retailers met grote kortingen proberen van hun voorraad af te raken. Volgens onze researchafdeling zijn de kortingen tijdens wintersolden hoger dan voorgaande jaren. Ons onderzoek richt zich vooral op de VS, maar volgens Johan Geeroms, onze Directeur Director Risk Underwriting Benelux, zijn ook in Europa de kortingen bovengemiddeld hoog.

Volgens Geeroms moeten retailers kiezen uit twee kwaden. “Afzien van kortingen vergroot de kans dat ze met een hoge voorraad het economische zwakke 2023 in moeten. Als er dan veel werkkapitaal vastzit in een voorraad die ook nog eens dreigt te verouderen, lopen ze een groot risico. Daar staat tegenover dat hoge kortingen de marge aantast en goederen misschien wel met verlies verkocht moeten worden.”

Volgens onze onderzoekers zijn de kortingen het grootst op producten als computers en televisies. Ook speelgoed, huishoudelijke apparaten en sportartikelen zijn komende weken aantrekkelijk geprijsd. De kortingen op kleding en meubels is beperkt.

De voorraden van de Amerikaanse retailers zijn nu 50 miljard dollar groter dan vorig jaar. Mede door stagnerende verkopen. Sinds het begin van de pandemie is voorraadbeheer een grote uitdaging geweest voor retailers. Aan de ene kant hadden ze te maken met een sterke (inhaal)vraag, maar daartegenover stonden productieverstoringen in China, knelpunten in Amerikaanse havens, een tekort aan vrachtwagenchauffeurs en stijgende transportkosten.

En hoe is het met de consument? Na de corona-periode zagen we dat veel spaargeld loskwam. Maar daar zit weer een rem op. Consumenten worden geconfronteerd met een torenhoge inflatie? Veel geld gaat er naar de energierekening. Geeroms: “Het grootste deel van het jaar bleven de bestedingen aardig op peil. Dat geldt zeker voor België en Nederland. Al zien we wel dat online verkopen flink terugvallen. Consumenten gaan sinds corona nu weer vaker naar fysieke winkels.” Door de terugval namen grote online-spelers als Zalando en Amazon afscheid van flink wat personeel
Veel winkels hebben twee jaar prima gedraaid waardoor ze enigszins konden herstellen van de corona-klap. Maar volgens Geeroms moet ook retail zich opmaken voor een pittige periode. “We staan voor een recessie0. Zeker de eerste helft van 2023 zal moeilijk zijn. Daarna voorzien we herstel alhoewel er natuurlijk een aantal onzekere variabelen zijn. Wat gaat Poetin doen bijvoorbeeld? De energiecrisis zal sowieso het hele jaar nog voortduren, verwachten wij. Maar kijk ook naar de inflatie. Gaat het de centrale banken lukken om die te beteugelen? Verder kampen veel winkels met een tekort aan personeel. Dat is ook niet snel even opgelost. Al bij al verwachten we in de retail een stevige saneringsgolf. Daar valt niet aan te ontkomen.”
Afbeelding: https://couponsnake.com/ 

87 results

sep. 13, 2024

Handelsrisico hoger dan vóór corona

De handelsrisico's zijn na COVID toegenomen, met 87% van de Belgische sectoren nu op 'gemiddeld' of 'verhoogd' risico. Belangrijke sectoren zoals bouw en textiel lopen een hoger risico op wanbetaling. Lees meer.

sep. 12, 2024

De opkomst van AI en de veranderende rol van CFO's

Ontdek hoe AI de rol van CFO's transformeert. Edouard Priet van Allianz Trade legt uit hoe realtime inzichten en analyses CFO's helpen bij groei en risicobeheer. Bekijk de video voor meer.

sep. 12, 2024

Stijgende kredietrisico's in Europa: wat betekent dit ?

Ontdek hoe stijgende kredietrisico's in Europa jouw bedrijf bedreigen. Olivier Delbar van Allianz Trade bespreekt kredietverzekering als bescherming. Bekijk de video voor waardevolle inzichten!

87 results