Allianz Trade pleit voor vaste lage consumentenprijs voor basisbehoefte energie

De maatregelen en plannen van de EU-landen om de pijn van de hoge energieprijzen te verzachten missen de prikkel om energie te besparen. Steeds meer huishoudens hebben moeite met het betalen van hun energierekening.

Onze onderzoekers pleiten daarom voor de introductie van een vaste lage prijs voor de basisbehoefte aan energie. Voor de rest van het energieverbruik moet de gangbare marktprijs worden betaald. Dit voorstel ligt ook in de lijn van wat de federale regering nu lijkt te willen realiseren.

Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade: “De tegenmaatregelen zijn vooral gericht op het drukken van de energieprijs, bijvoorbeeld door btw-verlaging en belastingverlaging voor hernieuwbare energie. Maar ze zetten mensen onvoldoende aan om energie te besparen. Je zou hen juist nú moeten belonen voor zuinig verbruik. Daarom adviseren wij om te werken met een dubbele prijs. Stel per huishouden het basisverbruik vast en laat ze daarvoor een gereguleerde lage prijs betalen. Alle verdere energiebehoeften moeten gewoon tegen de marktprijs worden gekocht.” Het idee van ‘dual pricing’ wordt trouwens ook bepleit door de Franse econoom Jean Pisani-Ferry die het IMF en de Europese Commissie adviseert.

Daarnaast moet volgens Johan Geeroms de huidige energiecrisis gebruikt worden om de energietransitie te versnellen. “Het gevaar bestaat dat de vergroeningsslag afzwakt door de huidige energiezorgen. Om het klimaatbeleid te verankeren in de samenleving pleiten wij voor de komst van een nieuwe uitkering: energiegeld. Bekijk ‘energiegeld’ als een soort spaarpot die door de overheid wordt gesubsidieerd. Wat huishoudens besparen op hun energieverbruik komt op een energiebesparingsrekening en de overheid vult dat aan (afhankelijk van de inkomenssituatie). Op deze manier slaan we twee vliegen in één klap: stimuleren van energiezuinig gedrag en huishoudens met lage inkomens bouwen financiële reserves op.”

Concreet: “De eenvoudigste benadering voor zo’n energiebesparingsregeling zou zijn om uit te gaan van het energieverbruik van voorgaande jaren. Haal daar 25% af en baseer er de beloning op. Hoe dichter het energieverbruik bij die 75%-norm blijft, hoe hoger de beloning”, legt Johan Geeroms uit.

87 results

sep. 13, 2024

Handelsrisico hoger dan vóór corona

De handelsrisico's zijn na COVID toegenomen, met 87% van de Belgische sectoren nu op 'gemiddeld' of 'verhoogd' risico. Belangrijke sectoren zoals bouw en textiel lopen een hoger risico op wanbetaling. Lees meer.

sep. 12, 2024

De opkomst van AI en de veranderende rol van CFO's

Ontdek hoe AI de rol van CFO's transformeert. Edouard Priet van Allianz Trade legt uit hoe realtime inzichten en analyses CFO's helpen bij groei en risicobeheer. Bekijk de video voor meer.

sep. 12, 2024

Stijgende kredietrisico's in Europa: wat betekent dit ?

Ontdek hoe stijgende kredietrisico's in Europa jouw bedrijf bedreigen. Olivier Delbar van Allianz Trade bespreekt kredietverzekering als bescherming. Bekijk de video voor waardevolle inzichten!

87 results