Wat is factoring?
Hoe werkt factoring?
Je kan factoring zien als een alternatief voor financieren. De manier waarap dit gebeurt verschilt per factoringmaatschappij. De kern is dat je ervoor kunt kiezen om enkele of alle facturen te ‘verkopen’. Misschien heb je een paar klanten die altijd heel lang wachten met betalen. Of je twijfelt of sommige klanten wel zullen betalen. Je kunt overwegen om alleen die facturen te ‘verkopen’. De vraag is of de factoringmaatschappij daarin mee wil gaan. Vaak willen ze alleen alle facturen overnemen, dus niet alleen de facturen van jouw ‘lastige’ klanten.
Ook kunnen factoringbedrijven weigeren om sommige (riskante) facturen over te nemen. Zij willen zekerheid dat jouw klanten de facturen wel kunnen betalen. Daarom is het waarschijnlijk dat ze jouw klanten toetsen op hun kredietwaardigheid. Op die manier kan de factormaatschappij het risico op non-betaling beter inschatten.
Past factoring bij jouw bedrijf?
Wat zijn de nadelen van factoring?
Het doel van factoring is dat je snel je geld in handen krijgt. Voor die snelheid moet je betalen. Je moet er een deel van je winst aan opofferen. Ook al beperk je jouw kredietrisico's tot een minimum, factoring is een dure oplossing. Je betaalt namelijk niet alleen een vergoeding aan het factoringbedrijf (meestal 1 tot 4%), maar je ontvangt ook slechts een deel van het factuurbedrag.
Daarnaast is het de vraag hoe het factoringbedrijf met jouw klant omgaat. Ze nemen jouw facturen over, maar daarmee ook het debiteurenbeheer. De relatie tussen jou en je klanten luistert nauw. Het factoringbedrijf heeft zeker een andere aanpak dan jij.
Zijn er alternatieven voor factoring?
De vraag is of factoring de juiste oplossing is voor jouw bedrijf. Hoe snel heb je je geld werkelijk nodig en hoeveel is dat jou waard? Met een factormaatschappij krijgen jouw klanten te maken met een strakke aanpak bij het beheer van de uitstaande nota’s. Het factoringbedrijf werkt niet zoals jij het zelf zou doen. Bijvoorbeeld eerst even vriendelijk bellen om te informeren hoe het met de betaling van een nota gaat.
Wil je jouw debiteurenbeheer liever in eigen handen houden, maar wel profiteren van de betaalzekerheid van een factoringbedrijf? Dan is een kredietverzekering de perfecte oplossing. Het biedt je de garantie dat je betaald wordt. Ook als een klant failliet gaat. Voor onbetaalde facturen hoef je dus niet meer bang te zijn. Dat onderneemt wel zo prettig.
Die zekerheid vinden de meeste MBK-ondernemers het belangrijkste. Tegelijkertijd behoud je als ondernemer je vrijheid. Je kunt zakendoen op de manier zoals je dat zelf wilt. Een factormaatschappij vraagt veel informatie en wenst grip op de complete debiteurenadministratie.
Hoe werkt een kredietverzekering dan precies?
Voor elke onderneming, groot of klein, hebben we een passende oplossing. Een kredietverzekering biedt je naast dekking ook nog andere voordelen: