Likidite Krizindeki Şirketler İçin En İyi Uygulamalar

Şirketinin yurt içinde faaliyet göstermesi ya da yurt dışına ihracat yapmasından bağımsız olarak, her girişimcinin, işinin devamı için, kurumsal likidite eksikliği problemiyle başa çıkabilmesi gerekir.

Özellikle Codiv-19 salgınının yaşandığı bu zorlu dönemde, kurumsal likidite sorunları; hem ödenmemiş alacakların tahsil edilebilmesi, hem de işletmelerin ekonomik ve finansal yönetimi açısından şirketlerin sağlığını ve devamlılığını tehlikeye atabilir.


Likidite ve nakit akışı krizi yaşayan şirketler

Nakit akışı, şirketin; ücret, vergi ödemesi ve işletmenin büyümesine yatırım yapması için gerekli sermayenin giriş ve çıkış hareketleridir. En kârlı şirketler bile nakit akışının durması halinde iflas edebilir. Aslında, şirketinizin likidite sıkıntısına girmesi için müşterilerinizin bir veya birkaç faturayı ödememesi yeterlidir.

Pozitif nakit akışı – tahsilatlarınızın harcamalarınızı aşması
Avantajlar:

  • maaş, kira, tedarikçi, vergi ve banka ödemelerinizi yapabilirsiniz;
  • yeni iş fırsatları, ekipman veya eğitime yatırım yapabilirsiniz;
  • beklenmedik olumsuz bir olaya karşı daha hazırlıklı olursunuz;

Negatif nakit akışı – harcamalarınızın tahsilatlarınızı aşması
Alarm çanları:

  • alacaklarınızı tahsil edememeniz;
  • stokların birikmesi;
  • azalan satışlar;
  • riskli projeler;
  • karlılıkta genel bir düşüş;

Şirketinizin likidite problemlerini çözün

 
Likidite eksikliğine bağlı kurumsal krizleri çözmek için beş seçenek.
  1. Kısa-vadeli finansman: Yapacağınız ödemelerle tahsilatlarınız arasındaki farkı kapatabilmeniz için gerekli likiditeyi sağlayabilir. (örnek, kredili mevduat hesapları)
  2. Uzun-vadeli finansman: İşletme sermayenizi etkilemeden ve büyük taksitlere girmeden, işiniz için gerekli olan; yeni ekipman, mülk veya varlık satın alımlarında kullanılabilir.
  3. Alacak yönetimi: Faturalarınızı mümkün olan en kısa sürede düzenleyin ve geciken ödemelerinizi tahsil edebilmek için kendiniz ve müşteriniz için en iyi çözümü bulun.
  4. Varlıklara bağlanmış paranın çözülmesi: Değerini kaybedecek stoklarınız veya kullanılmayan ekipmanınız varsa satmayı düşünün ve eskime oranını önceden hesaplayın.
  5. Ödemelerin mümkün olduğu kadar ertelenmesi: Mümkün ve uygunsa ödemelerinizi öteleyin.

Kurumsal likiditenin optimizasyonu ve yönetimi

KOBİ'ler için likidite hayatidir. Bu nedenle, bu ölçekteki şirketlerin işlerini büyütürken riskleri en aza indirmek için özel olarak tasarlanmış bir kurumsal likidite yönetimi izlemeleri gerekir. Bir girişimci olarak, işinizin büyümesini garanti altına alabilmeniz için her zaman, nakit akışınızın kaynağını bilmeniz ve ileri vadeli kazançlarınızı planlamanız gerekir. Allianz Trade'in yardımıyla, nakit akışınızı takip etmeyi öğrenebilir ve şirketinizin finansal başa baş noktasının hesaplanmasından başlayarak likidite krizi durumunda bile şirketinize destek olabilirsiniz.

En iyi uygulamalar:

  1. Finansal başa baş noktanızı bulun;
  2. Finansal durumunuzun net bir resmini görebilmek için, kayıtlarınızı sürekli güncel tutun ve gelir ve giderlerinizi devamlı izleyin; 
  3. Kaynak israfını azaltın;
  4. Nakit akışınız ve gelecek tahminleriniz için güncel bir mali tablo oluşturun;
  5. Her ay, mevcut durumunuzu tahminlerinizle karşılaştırarak oluşturduğunuz mali tablonuzu gerekirse revize edin;
  6. Borçluların takibini de yaparak olası tehditleri önceden tahmin etmeye ve ticari risklerinizi belirlemeye çalışın;
  7. Faturalarınızı en kısa zamanda keserek iletin ve ödenmesi için son gün ve süreçleri açık şekilde belirtin;
  8. Geciken ödemeler için ödeme talebinde bulunun ve borç tahsilatını hemen etkinleştirin
  9. Nakit akışınızı en iyi şekilde yönetmek ve verimli bir şekilde kontrol edebilmek için dijital bir muhasebe yazılımı kullanın;
  10. Ekibinizi, nakit akışı yönetiminin temelini ve risk yönetim ilkelerini öğrenmeye teşvik edin;
  11. Büyüme sürecinizin sürdürülebilir olmasına özen gösterin; çok hızlı büyümek, özellikle önemli yatırımlar yapılmışsa likiditenizi tehlikeye sokabilir.
  12. Stoklarınızı takip ve kontrol edin;
  13. Gerektiğinde kullanılmak üzere mutlaka yedek (sermaye rezervi) ayırın;

Bu basit ama etkili tavsiyeleri uygulamanız, şirketinizin ekonomik ve finansal yönetimini, kurumsal likiditeniz açısından daha az riskli bir hale getirecek ama işinizi müşterilerinizin ödeme yapamama riskine karşı da korumanız gerekecek. Dünya çapında binlerce müşteri alacaklarını garanti altına almak için Allianz Trade’e güveniyor. Bizimle iletişime geçin ve alacak yönetiminizde yaşanacak aksaklıkların yaratacağı zararlara karşı işinizi korumak için size çözümler sunalım. Doğru müşterileri bulmanız ve risklerinizi minimize edebilmeniz için 100 yılı aşkın deneyimimiz ve teknolojik platformlarımızla size profesyonel olarak rehberlik yapacağız.

  

Formu Doldurun