Het nieuws over een brexit-akkoord was een doorbraak in de aanslepende impasse. Hierop geeft de Europese Unie de Britten drie maanden extra tijd om de uitstap uit de EU te regelen. Nu is het Verenigd Koninkrijk opnieuw aan zet. Derde keer goede keer? Of komt een ‘no-deal’-brexit weer in zicht? En wat betekent dit voor uw buitenlandse transacties?
Raadpleeg ons gratis en deskundig advies omtrent borgstellingen en garanties in het kader van internationale handel.
Alhoewel de goedkeuring van een draft akkoord de onzekerheid wat vermindert, zou de uitkomst van de vervroegde verkiezingen opnieuw alles door elkaar kunnen schudden. Stapt het Verenigd Koninkrijk op 31 Januari uit de Europese Unie zonder akkoord, dan verlaat het eensklaps ook de Europese interne markt. Dan gelden er andere douaneregels. Dit heeft vergaande gevolgen voor al wie zakendoet over het Kanaal. Ligt uw no-dealscenario al klaar? Met deze 5 stappen bent u alvast goed op weg.
1. Na brexit: EORI-nummer noodzakelijk
Komt er een eind aan het vrij verkeer tussen het VK en de EU, dan stopt ook de bevoorrechte handelsrelatie tussen beide. Voor een douaneaangifte heeft u voortaan een Economic Operator Registration and Identification (EORI)-nummer nodig. U vraagt zo’n nummer aan bij de douaneadministratie. Bestaande nummers worden vervangen.
2. Dien een uitvoeraangifte in
Exporteren naar het VK kan niet langer zonder een uitvoeraangifte bij de douane. U regelt dit zelf of via een gespecialiseerde douanevertegenwoordiger.
3. Ga na of u vergunningen nodig heeft
Na een harde brexit zijn lange wachttijden aan de grens uw deel, tenzij u de vereiste douanevergunningen op zak heeft. Typische voorbeelden zijn vergunningen voor actieve of passieve veredeling, laadplaats, tijdelijke invoer of bijzondere bestemming en douane-entrepot. Informeer bij de douaneadministratie over uw vergunningsplicht en of daarvoor borgstellingen nodig zijn.
4. Vervang uw bestaande bindende tariefinlichting (BTI)
Uw Britse BTI vervalt bij een harde brexit. Om deze te vernieuwen klopt u aan bij de douaneadministratie. Dat kan in elke EU-lidstaat.
5. Accijnzen & btw
Importeert u goederen vanuit het VK, dan staat dit gelijk met import uit een zogeheten ‘derde land’. U heeft een invoeraangifte nodig en moet voortaan accijnzen en btw betalen.
Witte rook in zicht?
Of de harde brexit er uiteindelijk komt, is op dit moment nog koffiedikkijken. De komende maanden zullen ongetwijfeld beslissend zijn. Euler Hermes volgt de ontwikkelingen op de voet en informeert u van zodra er meer duidelijkheid is.
10 resultaten
10 resultaten