Hoe herkent u interne fraude?

Interne fraude is fraude gepleegd door een of meerdere van uw eigen medewerkers. Het aantal interne fraudegevallen en de verliezen die daaruit volgen, nemen elk jaar toe. Wat zijn de meest courante fraudepraktijken?

Uit een rapport van de ACFE (Association of Certified Fraud Examiners) in 2018 blijkt dat een onderneming jaarlijks 5% van haar jaarlijkse inkomsten verliest als gevolg van interne fraude. 23% van de fraude die werknemers plegen, houdt bovendien een verlies in van minstens 850.000 euro.

Interne fraude kan uw onderneming dus heel wat schade toebrengen. Interne controles en duidelijke procedures beperken zonder twijfel het risico op interne fraude, maar tegen samenzwering van werknemers zijn deze systemen niet altijd opgewassen. Een goede fraudeverzekering is een uitstekend instrument om u in dat geval uit de nood te helpen.

Soorten interne fraude

Werknemers gaan op verschillende manieren te werk om fraude te plegen. De meest voorkomende vormen van interne fraude zijn verduistering van cash en frauduleuze betalingen.

1. Verduistering van cash

Fraude door verduistering van contante ontvangsten valt uiteen in twee categorieën. Afhankelijk van de timing is er sprake van ‘skimming’ of diefstal.

Skimming

Skimming is een vorm van diefstal waarbij de dader geld steelt voordat het in het boekhoudsysteem geregistreerd werd. Deze vorm van diefstal is moeilijk te achterhalen omdat er geen sporen in het boekhoudsysteem achtergelaten worden die door interne controles aan het licht kunnen komen. Werknemers die betalingen innen, kunnen op die manier gemakkelijk geld achterhouden.

Een van de meest voorkomende skimming-systemen is de verkoop van goederen of diensten aan een klant waarbij een werknemer de betaling int van de klant en vervolgens zelf het geld houdt zonder dat de verkoop effectief geregistreerd wordt. Signalen van dit soort fraude zijn een verlies van brutomarge en een tekort in de voorraad.

Diefstal

Er is sprake van diefstal als het geld wel al in het boekhoudsysteem geregistreerd is. In dat geval steelt de dader meteen na de verwerking van de verkooptransacties geld uit de kassa. Deze vorm van fraude kan gedetecteerd worden door effectieve interne controles en procedures.

2. Frauduleuze betalingen

Bij frauduleuze betalingen keren overtreders bedrijfsgeld uit aan zichzelf of aan medeplichtige derden die aangestuurd worden of een relatie hebben met de werknemer. De drie meest voorkomende frauduleuze zwendelpraktijken zijn fraude met facturen, loon en onkosten.

Facturen

Bij fraude met facturen stelt de dader frauduleuze facturen op en verwerkt ze in het leverancierssysteem. Ook persoonlijke aankopen met een zakelijke krediet- of debetkaart of overschrijvingen voor persoonlijk gebruik via zakelijke bankrekeningen vallen onder deze vorm van fraude.

Loon

Bij loonfraude vervalst de fraudeur facturen om het bedrijf ertoe aan te zetten derden een salaris te betalen. De meest voorkomende vorm gaat over zogenaamde spookmedewerkers. Dat zijn mensen die niet echt voor het bedrijf werken, maar wel in het systeem opgenomen zijn als iemand die prestaties levert.  Die derde partij kan een fictief persoon zijn, maar ook een echte persoon met slechte intenties. Wat ook voorkomt is dat een malafide werknemer een spookwerknemer creëert met een naam die sterk lijkt op die van een echte werknemer en vervolgens zelf het salaris int.

Onkosten

Bij fraude met onkostenvergoedingen manipuleert de dader de onkostenstaten zodat hij vergoed wordt voor niet-commerciële uitgaven. Ook vervalsing van aangiftes door onkosten te overschatten, of de aanmaak van valse facturen zijn courante praktijken.

Fraudeverzekering van Euler Hermes

Vreest u voor schade en verliezen door interne fraude? Een fraudeverzekering vangt dat op en helpt u uit de nood. De fraudeverzekering van Euler Hermes dekt naast financiële verliezen als gevolg van fraude door derden van buiten de onderneming, ook de verliezen en schade die het gevolg zijn van daden van werknemers. Denk aan verduistering van geld, voorraden en activa van de onderneming of aan misbruik met bedrijfskredietkaarten.

Graag meer informatie over deze fraudeverzekering? Contacteer ons vrijblijvend voor advies. We helpen u graag.Hier vindt u alvast wat extra informatie over onze polis.

Lees ook meer over wat u kunt doen als u interne fraude vermoedt.

14 resultaten

apr. 13, 2021

10 tips om uw bedrijf te beschermen tegen cybercrimaliteit

Iedereen die online werkt, moet enkele voorzorgsmaatregelen treffen om cybercriminaliteit te voorkomen. Lees onze 10 tips om uzelf en uw bedrijf te beschermen tegen de verschillende vormen van cybercriminaliteit.

feb. 23, 2021

Bescherming tegen cyberincidenten is onvoldoende

Ongeacht uw branche en de grootte van uw onderneming, wordt elk bedrijf blootgesteld aan cybercriminaliteit, vooral in tijden van een economische of gezondheidscrisis.

sep. 22, 2020 | Cyber & Fraude

Covid-19: Zo beschermt u uw bedrijf

Covid-19 heeft onze manier van werken grondig veranderd. Telewerk is een bron van inspiratie voor cyberfraude. Ontdek hier hoe u uw bedrijf kunt beschermen.

14 resultaten