De positieve effecten van de Covid-19-crisis

Covid-19 heeft onze economie op haar grondvesten doen daveren. Elke voorspelling spatte uit elkaar. De coronacrisis heeft voor ingrijpende en blijvende veranderingen gezorgd. Deze crisis heeft veel bedrijven in moeilijkheden gebracht, maar heeft ook nieuwe kansen en nieuwe manieren van werken gecreëerd. Op de lange termijn hoeft dit niet per se slecht te zijn.

Hieronder somt Euler Hermes enkele van de positieve effecten van de Covid-19-crisis op:

Opeenvolgende lockdowns en thuiswerken hebben de manier waarop bedrijven zijn georganiseerd op zijn kop gezet. In slechts een paar weken tijd moesten bedrijven zich aanpassen aan deze ongekende situatie. Verplicht thuiswerken tijdens de coronacrisis bleek juist succesvol te zijn en veel bedrijven overwegen dit in de toekomst in een of andere vorm te behouden. Behalve dat het het leven comfortabeler maakt, heeft thuiswerken, vooral in grote steden, ook een positieve invloed op de mobiliteit.
 
Ook de overgang naar digitalisering kwam onverwachts op gang. Wat dat betreft zijn er enorme sprongen gemaakt in de digitale communicatie tussen medewerkers en met klanten. Bedrijven hebben zwaar geïnvesteerd in digitale tools en veel communicatie gebeurt nu via webinars en videoconferenties, of het nu gaat om sollicitatiegesprekken, discussies met collega's of vergaderingen met potentiële klanten. Ook de online trainingen bleken zeer succesvol. Tegenwoordig worden deze digitale tools als essentieel beschouwd.
De meeste bedrijven hebben te maken gehad met een daling – of zelfs het wegvallen – van de omzet als gevolg van de coronacrisis en zullen hun inspanningen moeten verdubbelen om de geleden verliezen te compenseren. Maar niet iedereen beleefde de crisis op dezelfde manier; bepaalde sectoren of soorten activiteiten hebben zelfs geprofiteerd van de pandemie:
  • de medische en zorgsector
  • e-commerce en thuisbezorgdiensten
  • 'made in Belgium', korte toeleveringsketens en buurtwinkels
  • verkoop van smartphones, tablets en videoconferentie- en e-learningoplossingen
  • digitaal entertainment zoals Netflix, films op aanvraag, consoles en videogames
  • elektrische fietsen en scooters
  • de welzijnssector, sportsector en de sector die zich bezighoudt met goed eten en beter leven
homeworking
De wereldwijde pandemie heeft duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar sommige bedrijven waren in een context waarin grenzen gesloten zijn en toeleveringsketens die zich over de hele wereld uitstrekken, onderbroken zijn. Na deze ervaring kunnen we van bedrijven verwachten dat ze een deel van hun internationale toeleveringsketens verkleinen en hun productie naar hun eigen land verplaatsen om de goederenstroom te verbeteren en veilig te stellen.
Zoals hierboven vermeld, zullen protectionistische reflexen steeds belangrijker worden. Voor veel bedrijven wordt de lokale markt echter al snel te klein. Het blijft dus essentieel om over de grenzen heen te kijken. Om de aanvoer- en distributiekanalen relatief kort te houden, zullen bedrijven vooral op zoek gaan naar partners en klanten in de buurlanden. Mogelijk zien we de handel met verre landen afnemen.

126 results

mrt. 09, 2022 | Pers & Media

Kan Europa zonder Russisch gas?

Hier vindt u onze analyse over de gevolgen van de afsluiting van het Russische gasnet naar Europa. Maar wat kunnen we nog doen, behalve rekenen op warmer weer?

mrt. 09, 2022 | Pers & Media

De (energie)prijs van de oorlog voor Europese gezinnen

Hier vindt u onze analyse over de impact van de crisis tussen Rusland en Oekraïne op Europese gezinnen. Lees het artikel.

mrt. 01, 2022 | Pers & Media

Crisis Rusland-Oekraïne: Escalatie van het conflict

Hier vindt u onze eerste kijk op de huidige situatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Lees het artikel.

126 results