3 manieren waarop COVID-19 CFO's heeft beïnvloed
Het is een uitdrukking die sinds maart 2020 ontelbare keren in het nieuws is gebruikt – maar we leven inderdaad in ‘ongeziene’ tijden. Tijdens de wereldwijde COVID-19-pandemie hebben bedrijven en individuen zich moeten aanpassen aan een nieuwe manier van handelen en werken in de context van door de overheid opgelegde lockdowns en social distancing.
Naast het dagelijkse beheer van de crisis hebben bedrijfsleiders moeten herzien hoe zij hun bedrijf precies zullen begeleiden naar de toekomst, en de CFO's en de financiële afdeling zullen daarbij een cruciale rol spelen.
In februari 2020 hebben we 847 senior financiële besluitvormers bij ondernemingen in heel West-Europa gevraagd naar hun kijk op de zakenwereld van dat moment en wat die inhield voor de toekomst. Niemand kon vermoeden hoe COVID-19 de manier waarop we leven en werken zou veranderen op zo'n opmerkelijk korte tijd.
De uitbraak ging echter gepaard met een onverwachte kans. Door in mei een tweede onderzoek uit te voeren, konden we de houding van de financieel directeurs van vóór COVID-19 vergelijken met hoe zij zich voelden op het moment dat de pandemie enkele maanden aan de gang was.
U kunt ons onderzoeksrapport The Finance Leader of Tomorrow uit 2020 raadplegen door hier te klikken.
CFO-vertrouwen in perspectief
Sinds de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) op 11 maart de COVID-19-epidemie officieel tot pandemie verklaarde, hebben tal van mediaverslagen de impact ervan op het bedrijfsvertrouwen onderzocht. Het is niet verwonderlijk dat bedrijfsleiders over het algemeen minder vertrouwen hebben dan voor de uitbraak.
Maar ondanks de toegenomen onzekerheid blijkt uit ons onderzoek ook dat veel CFO's optimistisch blijven over hun bedrijf, hun persoonlijke rol en hun vermogen om de financiële functie aan te sturen in het nieuwe normaal.
Dat komt misschien omdat de CFO's in de eerste maanden na het uitbreken van de pandemie helemaal niet wisten hoe de toekomst eruit zou zien. Maar in een verslag dat in juni 2020 werd gepubliceerd gaf amper 4% van de CFO's aan dat de gevolgen van de crisis nog steeds moeilijk in te schatten zijn – wat aangeeft dat ze een duidelijker beeld hebben van wat de toekomt hen brengt.
Met dat in gedachten hebben we – door een COVID-bril bekeken – drie belangrijke conclusies over de antwoorden van CFO’s op ons onderzoek verzameld.
Het vertrouwen en het optimisme blijven
Begin 2020 hadden de financieel directeurs veel vertrouwen in het komende jaar, zelfs in de context van de economische turbulentie door zaken als de Brexit. Volgens ons onderzoek heerste er een duidelijk optimisme over de omzet en de winst – waarbij 67% en 69% van de financiële leiders een verbetering van respectievelijk de omzet en de rentabiliteit verwachtte.
Bij de volgende peiling daalden de cijfers voor de omzet en de rentabiliteit tot respectievelijk 52% en 48%. Het zou gemakkelijk zou zijn om die daling zonder meer te rapporteren, maar eigenlijk tonen deze cijfers in het licht van de massale verstoring van de normale werkpraktijken nog steeds een erg positieve kijk aan.
Het sterke vertrouwen in het bedrijfsleven uit het onderzoek van februari 2020 werd weerspiegeld in de manier waarop de financieel directeurs zichzelf zien. Op de vraag hoe zij zich voelden over hun rol in het komende jaar waren ‘vol vertrouwen’ (50%) en ‘optimistisch’ (48%) de twee meest voorkomende antwoorden.
Die cijfers voor vertrouwen en optimisme waren met respectievelijk 36% en 42% lager in het tweede onderzoek. In vergelijking daarmee was er een begrijpelijke toename van het aantal mensen dat zich 'gestrest' of 'bang' voelde. Wat daarentegen veelzeggend was, is dat de score voor vertrouwen en optimisme nog steeds hoger was dan voor alle andere emoties, wat duidelijk toont dat CFO's over een hoge dosis veerkracht beschikken.