5 tips om uw onbetaalde facturen beter te innen

Wanbetalingen behoren tot de meest voorkomende risico’s voor bedrijven. Vorig jaar kreeg ruim de helft van de ondernemingen ermee te maken. Een op drie bedrijven kampte al met insolvabele klanten. Covid-19 maakt de situatie alleen maar erger. Door de coronacrisis zullen laattijdige betalingen voor een sneeuwbaleffect zorgen. Onze economen voorspellen een stijging met 10% van de faillissementen in België (een recordaantal van 23.000 falingen tegen 2021) en met 31% voor het Groothertogdom Luxemburg.

De impact van Covid-19 op het bedrijfsleven is ongezien: we moeten zoveel mogelijk voorkomen én genezen. Daarom stellen wij u 5 tips voor om de inning van uw onbetaalde facturen te verbeteren.

Als het om onbetaalde facturen gaat, kunt u niet voorzichtig genoeg zijn. Digitale waarschuwingstools die uw inkomende en uitgaande facturen bijhouden zijn belangrijk. Daardoor kunt niet alleen alles overzichtelijk bijhouden, maar deze tools geven uw medewerkers ook de ruimte om zich op hun hoofdtaken te concentreren in plaats van op facturen.
Ook wat betreft de communicatie naar uw klant toe moet u niet te wachten op een verlopen deadline. Integendeel, een reminder vóór de uiterste betaaldatum oogt sympathieker dan een eerste formele aanmaning na de deadline. Bovendien vergroot u zo de kans op een uiteindelijke betaling.
Blijft een betaling toch uit? Reageer dan zo snel mogelijk. Ga rond de tafel zitten met uw klant en probeer in onderling overleg tot een oplossing te komen. Om een goede commerciële relatie met uw klant te houden, is een minnelijke schikking vaak de oplossing.
Als het water tussen u en uw zakenrelatie te diep wordt, biedt een professioneel incassobureau soelaas. Een incassodienst heeft geen banden met u of uw klant en kan dus een objectief oordeel vellen. Bovendien heeft zo’n bureau heel wat ervaring in moeilijke onderhandelingen.

Hoewel veel bedrijven beweren voorbereid te zijn op laattijdige betalingen en wanbetalingen, blijft het risico op een sneeuwbaleffect heel groot. Wanbetalingen en faillissementen leiden regelmatig tot een kettingreactie. Het is daarom belangrijk om u tegen dergelijke risico's te beschermen. Door de coronacrisis is dit vandaag meer dan ooit essentieel.

Een kredietverzekering van Euler Hermes beschermt uw bedrijf tegen wanbetalingen en faillissementen van uw klanten. Eenvoudig samengevat:

  • wij monitoren de financiële gezondheid van uw prospecten en klanten;
  • wij innen uw onbetaalde facturen;
  • wij vergoeden u als uw klanten niet betalen, zelfs als uw klant failliet gaat.  

Wilt u meer weten over onze kredietverzekeringen?

Heeft u nog vragen hierover? Die kans is groot. Want kredietverzekeringen is een breed en veelzijdig terrein.

Contacteer nu onze experten. Ze helpen u graag verder.

28 resultaten

mrt. 26, 2021

Toerisme: Europa op de eerste rij voor het herstel

Volgens Euler Hermes kan de sector ten vroegste in 2024 op een terugkeer naar normaal rekenen. Lees meer.

mrt. 22, 2021

Groothandel: terug naar normaal in 2021?

Lees meer over de uitdagingen waarmee de sector van de groothandel wordt geconfronteerd en hoe u uw bedrijf beschermt tegen faillissementen.

feb. 19, 2021

Economische vooruitzichten 2021

De brede uitrol van verschillende vaccins tegen Covid-19 zal de wereldwijde economische groei opnieuw een boost geven. Toch zal het nog minstens tot 2022 duren vooraleer de economische activiteit weer aanknoopt met het niveau van voor de crisis.

28 resultaten