Topprioriteit: werkkapitaal
In februari 2020 zagen de meeste finance managers het jaar rooskleurig in, ondanks de klimaatverandering, het groeiende protectionisme en het toegenomen politieke risico. Dat blijkt uit The Finance Leader of Tomorrow, een grootschalig onderzoek bij ruim 1.000 CFO’s door Euler Hermes. Twee op de drie financiële leiders gingen er begin februari nog vanuit dat zowel de omzet als de winst zouden stijgen. Vooral grote bedrijven toonden zich van hun meest optimistische kant. Het optimisme werd gevoed door stijgende verkopen en winsten, dankzij een betere economische situatie in Europa en de inzet van nieuwe technologieën.
Enter corona
Covid-19 haalt in geen tijd het vertrouwen van CFO’s helemaal onderuit. Voor de komst van het virus zag 50% van de ondervraagden de economische toestand positief in. Na corona kwijnt dat percentage weg tot amper 36%. Het virus raast ook in de hoofden van financieel experts. Stress en angst grijpen om zich heen. De ondervraagden maken zich vooral zorgen om uitgestelde betalingen en verkopen. De winstmarges komen onder druk te staan.
Werkkapitaal wordt topprioriteit
Corona dwingt financieel verantwoordelijken hoe dan ook een andere koers te varen. Ter herinnering: Euler Hermes gaat uit van een krimp van 4,7% van de wereldeconomie in 2020 en een traag herstel. Die nieuwe realiteit doet financiële beslissingsmakers het geweer van schouder veranderen. Vandaag ligt de focus op het behoud van werkkapitaal. Voor de crisis was leverage nog een topprioriteit.
Vaste waarde: technologie
Opmerkelijk is dat het vertrouwen in technologie groot is en blijft. Voor de crisis gaf 22% van de ondervraagden aan hierin te willen investeren. Na de uitbraak blijft dat cijfer nagenoeg onveranderd op 21%. Dat technologie zo een vaste waarde is, hoeft niet te verwonderen. Vorig jaar had het de grootste positieve impact op bedrijven.
Financieel managers tonen vooral interesse voor 5G, Artificiële Intelligentie, het Internet of Things, business intelligence en modelling.
CFO’s willen de technologie inzetten om kosten te verminderen, inkomsten te verhogen en klanten beter te bedienen. Keerzijde van de medaille is dat de verhoogde inzet van technologie ook risico’s met zich meebrengt. Zo stellen bedrijven zich meer bloot aan cybercriminelen en online fraude. Bovendien is het onder de huidige omstandigheden niet evident om een technologische kwantumsprong te maken. Heel wat werknemers werken van thuis en bovendien is de cashflow beperkt.
Faillissementen: sneeuwbaleffect
Corona of niet, het meest voorkomende risico voor bedrijven zijn en blijven laattijdige betalingen. Vorig jaar kreeg ruim de helft van de ondernemingen ermee te maken. Een op drie bedrijven kampte al met insolvabele klanten. De coronacrisis maakt de situatie alleen maar erger. Verwacht wordt dat het aantal faillissementen wereldwijd tegen eind 2021 zal stijgen met maar liefst 35% (+26% in België, +31% in Luxemburg). Verrassend is dat nauwelijks een op de drie bedrijven zegt daarop voorbereid te zijn. Uit dieptegesprekken met CFO’s blijkt dat de vrees voor een sneeuwbaleffect groot is. Wanbetalingen en faillissementen kunnen een kettingreactie in gang zetten, die veel economische spelers kan treffen. Ook grote bedrijven zijn niet veilig. h3/ Remedies tegen betalingsrisico’s Je goed wapenen tegen betalingsrisico’s is dus meer dan ooit de boodschap. CFO’s schuiven drie remedies naar voor: planning, diversificatie en een verzekering. Bedrijven kunnen om te beginnen een pro-actief cash management voeren en verschillende scenario’s uittekenen. Ze moeten klanten o.a. screenen op insolventie. Verder doen ondernemers er goed aan hun eieren in verschillende mandjes te leggen. Bedrijven met een groot productgamma die verschillende sectoren bedienen zijn het beste af. Veel CFO’s onderstrepen ook het belang van een kredietverzekering. De samenwerking met een betrouwbare kredietverzekeraar is een must, zo klinkt het bij Markus Schneider, CFO van het Duitse Kerberos Management.
28 resultaten
28 resultaten