Groepsimmuniteit
De wereldwijde uitbraak van het coronavirus was een mokerslag voor de globale economie. Ook België ontsnapt niet aan de gevolgen van verplichte sluitingen en andere maatregelen waarmee de overheid de verspreiding van het virus wil terugdringen. Het overheidstekort ontploft en de werkloosheidsgraad, die vorig jaar nog historisch laag was, zou oplopen tot boven 7%.
Het is al een grote stap vooruit dat er veel sneller dan verwacht vaccins konden ontwikkeld worden tegen het coronavirus. Want naarmate een groter deel van de bevolking is ingeënt, kunnen ook de beperkende maatregelen worden opgeheven die een rem zetten op de economie.
Wereldwijd zijn er 6 miljard dosissen besteld bij de producenten en veel landen hebben al voldoende dosissen besteld om groepsimmuniteit te creëren. Echter blijven de productie en distributie van de vaccins een grote uitdaging. “De VS, Duitsland, België, Scandinavië en Frankrijk scoren het hoogst in termen van hun capaciteit om een Covid-19-vaccin op grote schaal te vervoeren en te distribueren”, zo staat te lezen in de economische vooruitzichten van Euler Hermes (Allianz). De overheid van ons land maakt zich sterk dat tegen de zomer voldoende landgenoten ingeënt zullen zijn om groepsimmuniteit te bereiken.
Rollercoaster
Maar tot het zo ver is, zal de economie blijven lijden onder de beperkende maatregelen. “Door de dubbele dip in Europa en de duidelijke vertraging in de Verenigde Staten zullen de zaken eerst erger worden voordat ze verbeteren”, volgends de economen van Euler Hermes. Ze waarschuwen voor grote hindernissen bij de uitrol van vaccinatiecampagnes, zoals het toenemende vaccinatiescepticisme bij de bevolking en logistieke moeilijkheden bij de productie en distributie van het vaccin. “Ondanks die hindernissen verwachten we dat tegen het midden van het jaar de kwatsbare bevolkingsgroepen ingeënt zullen zijn, die zowat 20 tot 40% van de totale bevolking vertegenwoordigen. Daardoor is de weg vrij voor een krachtige groeirally in de tweede jaarhelft”, aldus Euler Hermes.
Voor de eurozone gaat Euler Hermes uit van een economische groei van +4,3% in 2021, na de economische krimp van -7,5% in 2020. Voor 2022 wordt eveneens uitgegaan van een economische groei van +4,3%.
Rol van de overheid
Tot er weer sprake is van economisch herstel, zal de overheid alles uit de kast moeten halen om de economische motor draaiende te houden. “We verwachten van beleidsmakers dat ze de steun aan bedrijven opvoeren om de littekens op de lange termijn te beperken en extra rugwind te geven aan het herstel”, zo Euler Hermes. In Europa lijkt het er alvast op dat de fiscale steun wordt uitgebreid, weliswaar op een meer gerichte en kostenefficiënte manier dan tijdens de eerste lockdown in maart van vorig jaar. In de VS worden de stimuleringsuitgaven in 2021 met nog eens 900 miljard dollar verhoogd. Ook de centrale banken zullen intussen de lage rente handhaven tot ten minste de tweede helft van 2023. Die zuurstof zullen veel bedrijven nog nodig hebben vooraleer er weer sprake is van duurzame economische groei.
Lees het uitgebreide rapport van Euler Hermes voor de volledige economische vooruitzichten voor 2021.
28 resultaten
28 resultaten