Prijzen verhogen is essentieel voor bedrijven om uit de Covid 19-crisis te komen. Vooral omdat ze te maken hebben met hogere kosten. Maar voor de meeste bedrijven in Europa is prijsverhoging op de korte termijn geen optie. Uit onderzoek van Euler Hermes blijkt dat slechts 5 sectoren in de eurozone de mogelijkheid hebben om de detailhandelsprijzen te verhogen. Euler Hermes is ’s werelds grootste kredietverzekeraar en onderdeel van Allianz.
Klant loopt weg
De bedrijven moeten sinds meer dan een jaar dealen met corona. Op allerlei fronten leidde dat tot hogere kosten. Volgens de economen van Euler Hermes is de actuele hausse van de grondstofprijzen een goed voorbeeld:
“Dat gaat ten koste van de marges van bedrijven. Dat raakt direct de gezondheid van de ondernemingen. Om dat te herstellen, is het verhogen van consumentenprijzen ogenschijnlijk de meest voor de hand liggende oplossing. Maar in de praktijk kunnen de meeste bedrijven dat niet. Eenvoudigweg omdat de klant dan naar een ander gaat.”
Naarmate de coronacrisis oplost en de vaccinatiegraad toeneemt, zijn oplopende kosten terug te draaien. Maar Euler Hermes verwacht dit pas vanaf het derde kwartaal van 2021: “Dat betekent dus dat de marges van bedrijven nog maanden onder druk zullen blijven staan.” Daarom denkt de kredietverzekeraar dat het belangrijk is dat de eurolanden blijven doorgaan met het steunen van het bedrijfsleven: “Er is nog een flinke kloof te overbruggen.”
Slechts 3 sectoren staan helemaal niet onder druk
Euler Hermes onderzocht ook welke sectoren nauwelijks last hebben van de oplopende kosten. Hiervoor ontwikkelden de economen een eigen index op basis van:
- prijszettingsvermogen op korte termijn,
- vraagelasticiteit,
- de trend in winstgevendheid,
- recente veranderingen in inputprijzen en
- het vermogen om stijgende inputprijzen te compenseren via export.
Hieruit blijkt dat er maar drie sectoren zijn die niet onder financiële druk staan door stijgende kosten: geneesmiddelen, computers en consumentenelektronica.
32 resultaten
32 resultaten