Johan Geeroms - Manager Risk Underwriting

Duizenden boeren die hun erf achterlaten en naar Den Haag gaan om te demonstreren. Het initiatief van de stichting Agractie was een groot succes. Van alle kanten kreeg de landelijke protestactie bijval. Langs de weg gingen de duimen omhoog en ook op social media was er een warme golf van sympathie (los van de haters die er altijd zijn). Waarom? Al vele jaren krijgen de boeren de ene wettelijke regeling na de andere op hun dak. Als ondernemer word je daar gek van. Daar komt bij dat de boeren ook steeds vaker als boeman worden afgeschilderd. Als het gaat om dierenleed, bio-industrie en milieuvervuiling.

Duidelijk is dat het agrarische systeem in Nederland tegen zijn grenzen aanloopt. Door de lage landbouwprijzen zien boeren schaalvergroting als de enige uitweg. Daarvoor steken ze zich zwaar in de schulden wat voelt als een strop om de nek; zeker als de overheid steeds weer met nieuwe regels en strengere eisen komt.

Maar je zou bijna vergeten dat we hier praten over de sterkste economische sector die ons land rijk is. Nederland is na de VS de grootste landbouwexporteur ter wereld. In 2018 bedroeg de export 90,3 miljard euro aan landbouwgoederen. En daar komt nog eens 9,2 miljard euro bij aan landbouw gerelateerde goederen, zoals melkrobots of machines voor de voedingsmiddelenindustrie.

We hebben het dus niet over een zielige sector. Dat beeld kreeg je na de demonstratie-dag wel. Als wereldspeler zal de sector zich verder moeten vernieuwen. Iedereen begrijpt dat de stikstof-druk omlaag moet, en ook is voor iedereen duidelijk dat er in ons kleine land een grens zit aan de als maar uitdijende agrarische bedrijven.

Maar wat liggen er een kansen voor gezonde herstructurering. Kijk naar ontwikkelingen op technologisch gebied; kijk wat er met big data en kunstmatige intelligentie gaande is. Als wereldspeler moeten we juist daar het verschil maken. We zijn internationaal genoeg georiënteerd om een deel van de productie buiten onze grens te organiseren. Daar waar er wel ruimte is.

En natuurlijk moet de overheid oog hebben voor de boeren die moeten stoppen. Geen bureaucratisch gedoe van ambtenaren die zich achter regels verstoppen. Ga samen op zoek naar oplossingen. Kijk samen wat er met de lege stallen kan gebeuren.

Maar met een wereldbevolking die in 2030 maar liefst 8,5 miljard zal bereiken zijn de uitdagingen voor de landbouwsector enorm. Grote veranderingen zijn op komst en ons land zal daarbij een hoofdrol vervullen.