Johan Geeroms - Manager Risk Underwriting
Weet je dat één op de vier bedrijven -wereldwijd gezien- 90 dagen op hun geld moet wachten? Je zou het niet zeggen, maar hoe goed de economie ook draait, het betaalgedrag verslechtert alleen maar. Nou mogen wij in Nederland niet klagen, want wij staan mondiaal gezien in de top 5 van best betalende landen. Maar we exporteren wel veel, dus ‘slecht betalen’ ligt wel degelijk bij veel ondernemers op hun bord. En ook in Nederland kun je elke dag met wanbetaling worden geconfronteerd. Want hoe weet je zo zeker dat jouw afnemer morgen niet failliet gaat?
Euler Hermes onderzoekt het betaalgedrag wereldwijd. Als we alle nota’s in de wereld op één hoop vegen, dan duurt het in 2019 gemiddeld 64 dagen voordat een factuur wordt betaald. En doe je zaken in China, dan is dit zelfs 92 dagen. Oftewel: je moet lang op jouw geld wachten!
Is het erg dat je lang op jouw geld moet wachten? Dat verschilt natuurlijk van bedrijf tot bedrijf. Het gaat om de hoeveelheid werkkapitaal die je kwijt bent omdat jouw geld ‘vastzit’ in orders die nog betaald moeten worden? Geld dat je hard nodig heeft om jouw eigen groei te financieren. Als het vastzit, zul je het anders moeten oplossen. Ondernemers die dit herkennen, hebben een liquiditeitsprobleem. Dat kan zo hoog oplopen dat de voortgang van jouw bedrijf wordt bedreigd.
Wat is een logische reactie in deze situatie? Dat je de facturen die jij binnenkrijgt ook later gaat betalen. En zo kan een hele sector door eigen toedoen verstrikt raken in financiële krapte. Met alle gevolgen van dien. Sectoren waar nota’s het langst open staan, zijn elektronica, bouw en machinebouw. Daar is 90 dagen niks bijzonders. Meer dan de helft van alle maakbedrijven in ons land kampt met liquiditeitsproblemen. Drie op de tien bedrijven vrezen hierdoor zelfs voor hun voortbestaan. Slecht betaalgedrag kost de Nederlandse economie jaarlijks zo’n 7 miljard euro.
Wanbetaling komt op alle niveaus voor
Kijken we naar de kleinere bedrijven, die lopen vaak aan de leiband van de grote jongens die de condities bepalen. Maar ook de grote concerns kunnen hard geraakt worden. Wanbetaling gaat vaak vooraf aan faillissementen. Als er iets opvalt de laatste jaren is dat juist steeds grotere bedrijven omvallen. To big to fail bestaat niet meer. En dat is uiterst zorgwekkend. Vooral omdat deze ontwikkeling een scherpe lijn omhoog laat zien. Als Euler Hermes zien we nog geen tekenen dat deze trend afbuigt.
En het is ook nog eens dicht bij huis. Europa telt de meeste grote faillissementen. De reden waarom grote bedrijven omvallen, verschilt per sector. Vooral de retail kampt met digitale disruptie, agrifood worstelt met de grondstofprijzen, de bouw moet dealen met een hoge schuldgraad, stijgende kosten en personeelstekort. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de technologische vernieuwing alle bedrijven bedreigt die niet mee kunnen/kunnen innoveren.
Hoe kun je je tegen deze dreiging van wanbetaling en faillissementen beschermen?
Euler Hermes kan je helpen! Wij zijn de grootste kredietverzekeraar van de wereld. Dat betekent dat we je op elk continent kunnen informeren over de kredietwaardigheid van jouw afnemers. Ook als je al langer samenwerkt met een klant, adviseren wij je om de kredietwaardigheid te blijven checken. Wij kunnen probleemloos jouw vaste klantenbestand continu monitoren. Het is een manier om wanbetaling voor te blijven.
Een andere, veel stevigere maatregel is het afsluiten van een kredietverzekering. Hiermee bescherm je jouw bedrijf tegen non-betaling. Want gaat het mis, dan keren wij je de schade uit. Jouw cashflow blijft hierdoor gewaarborgd. Als ondernemer heb je allerlei redenen om deze ‘kopzorg’ af te kopen. Dat geldt helemaal als je veel exporteert. Een politieke crisis om de hoek, zoals de Brexit, kan je al de das om doen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!