Cum se întocmește o prognoză a  fluxului de numerar

14 iunie 2021

Chiar și companiile profitabile și de succes pot fi destabilizate, atunci când se confruntă cu plăți întârziate sau cu insolvența clienților. Sunt multe lucruri de făcut pentru a vă proteja afacerea: alegerea clienților potriviți cu care să tranzacționați, implementarea unor procese care să vă asigure achitarea la timp a facturilor, integrarea gestionării fluxurilor de numerar în toate deciziile dvs. de investiții sau încheierea unei polițe de asigurare a creditului comercial.

Totul începe însă de la situația actualizată a fluxului de numerar și cu întocmirea unei prognoze a fluxului de numerar. Să vedem cum se calculează fluxul de numerar și cum se realizează o prognoză a fluxului de numerar.

Lipsa banilor este principalul motiv pentru care micile întreprinderile dau faliment. Un aport regulat de numerar este vital pentru orice organizație. Numerarul dă posibilitatea întreprinderii să plătească salarii și facturi și să investească în propria creștere. Chiar și companiile care reușesc să aibă un volum mare de vânzări pot deveni insolvabile, dacă fluxul de numerar este perturbat din cauza facturilor neplătite, de exemplu.

Acesta este motivul pentru care urmărirea lunară a fluxului dvs. de numerar este esențială. Analizând ceea ce s-a întâmplat în luna precedentă și întocmind o prognoză a fluxului de numerar pentru lunile următoare veți putea identifica tendințele, anticipa când anume întreprinderea dvs. ar putea avea nevoie de mai mulți bani și veți preveni problemele legate de fluxurile de numerar. Un alt avantaj al prognozei fluxului de numerar este și acela că vă ajută să stabiliți momentul optim  pentru a  investi în, de exemplu, achiziționarea unui  software și sau a unui echipament nou și scump.

Înainte de a proceda la o proiecție a fluxului de numerar, trebuie mai întâi să știți cum să calculați fluxul de numerar.

Calculul fluxului de numerar este pur și simplu o chestiune de comparare a numerarului care intră cu numerarul care iese pe o perioadă de timp dată (de exemplu, pe ultimele trei luni). Formula fluxului de numerar net este: Numerar Încasat – Numerar Cheltuit = Flux de numerar net.

Numerarul încasat corespunde veniturilor dvs. din facturi decontate, iar numerarul cheltuit corespunde pasivelor întreprinderii dvs. (costuri cu furnizorii, dobânzile datorate, impozitele pe profit  datorate, bilete la ordin de plătit sau indemnizațiile/salariile de plătit).

Atâta timp cât prima cifră este mai mare decât cea de-a doua, aveți un flux de numerar pozitiv, ceea ce înseamnă că aveți numerar în bancă. Dacă fluxul de numerar este negativ, înseamnă că încheiați perioada respectivă cu mai puțini bani decât la începutul  perioadei.

Pentru o înțelegere mai profundă a cantității de numerar disponibile pentru cheltuieli, puteți folosi următoarea formulă de calcul al fluxului de numerar liber:

Venit net + Depreciere/Amortizare - Modificarea fondului de rulment - Cheltuieli de capital = Flux de numerar liber

Pentru a vă ajuta să aplicați această formulă, iată câteva definiții referitoare la gestionarea fluxului de numerar:

  • Venitul net” se calculează astfel: din veniturile obținute din vânzări se scad costul mărfurilor vândute, cheltuielile cu vânzările, cheltuielile generale, cheltuielile administrative, cheltuielile de exploatare, dobânzile, impozitele și alte cheltuieli.
  • Deprecierea/amortizarea” sunt asemenea cheltuielilor programate, folosite pentru a reduce valoarea contabilă sau de piață a unor active.
  • Modificarea capitalului circulant” reprezintă diferența dintre activele circulante (cum ar fi numerarul, facturile neplătite ale clienților, stocurile de materii prime sau bunuri finite) și datoriile curente (pe termen scurt) (cum ar fi conturile de furnizori).
  •  „Cheltuielile de capital” sunt fondurile pe care le-ați folosit pentru a achiziționa, îmbunătăți și întreține active fizice, cum ar fi imobilizări corporale, tehnologie sau echipamente.

Odată ce ați înțeles cum să calculați fluxul de numerar, vă va fi mai ușor să înțelegeți cum să prognozați fluxurile de numerar viitoare.

O prognoză a fluxului de numerar folosește cifre estimative, care vă ajută să anticipați la ce să vă așteptați în următoarele săptămâni și luni.

Există mai multe metode de prognozare a fluxului de numerar. Vă prezentăm în continuare o metodă foarte simplă:

  1. Alegeți un anumit interval de timp - de exemplu, viitoarele șase luni - și estimați valoarea tranzacțiilor dvs. în perioada respectivă.
  2. Faceți o listă cu numerarul pe care ar urma să îl încasați:
  • Începeți cu o estimare a vânzărilor (în special facturi recurente, pe care le puteți prevedea cu o oarecare certitudine)
  • Adăugați alte intrări de numerar, precum investiții, subvenții, vânzări de active și reduceri fiscale
  1. Întocmiți separat o listă cu numerarul pe care ar urma să îi cheltuiți: cheltuieli generale viitoare, inclusiv salarii, chirii, hardware, software și impozite.
  2. Utilizați formula Fluxului de numerar net, de mai sus, pentru a afla dacă veți avea un flux de numerar pozitiv sau negativ în perioada aleasă: Numerar încasat - Număr cheltuit = Flux de numerar net
Cash flow projection example

Vânzările achitate” reprezintă numerarul încasat într-o lună dată pentru bunurile/ serviciile furnizate în cursul acelei luni. O notă de „75%” indică faptul că în cursul lunii respective veți încasa numai trei sferturi din numerarul datorat pentru vânzările efectuate în orice lună.

Încasările din vânzări pe credit” se referă la numerarul încasat pe parcursul unei anumite luni pentru bunurile/serviciile furnizate în lunile anterioare.

Datorită prognozei fluxului de numerar, puteți vedea dacă veți avea un flux de numerar pozitiv sau negativ în lunile următoare. În cazul unui flux de numerar negativ, veți avea astfel posibilitatea de a lua măsurile menite să prevină problemele legate de fluxul de numerar.

În ciuda predicțiilor și a prognozei fluxului de numerar, este posibil să apară totuși situații neprevăzute. Nu ar trebui niciodată să așteptați ca mai întâi să apară problemele, ca mai apoi să vă protejați afacerea. Vestea bună este că există diverse opțiuni demne de luat în considerare, de la perfecționarea proceselor dvs. de gestionare a fluxului de numerar, până la economisirea de bani albi pentru zile negre sau încheierea unei asigurări de credit comercial. Pentru mai multe informații, puteți consulta și ghidul nostru de gestionare a fluxurilor de numerar.