- Güçlü makroekonomik temeller ve iyileşen iş ortamı Hindistan’da yatırımları desteklemeye devam ediyor. Yatırımların sürükleyeceği büyümeyle Hindistan 2030 yılına kadar Asya-Pasifik bölgesinin en büyük ikinci ekonomisi olacak. Hem bankaların sağladığı kredilerde artış hem de firmaların sermaye harcamalarının artması iyileşen iş koşullarıyla beraber, Hindistan'daki ekonomik büyümenin hızlanacağına yönelik umut verici işaretler. Ayrıca, hizmet sektörlerinin ekonomi içinde artan rolünün ve ülkenin Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) sektörü dışında farklı alanlarda da kendini göstermeye başlamasının ülkeye rekabet avantajı sağlaması ve imalat sektöründe başlayan büyümenin devam etmesi bekleniyor. Temel olarak yatırım ve tüketim harcamalarının etkisiyle Hindistan'ın ekonomik büyümesinin 2030 yılına kadar, yıllık ortalama yüzde 6,3 civarında olmasını ve enflasyonun Hindistan Merkez Bankası'nın yüzde 2 ila yüzde 6 aralığında olan hedefi içinde kalarak 2021-2030 yılları arasında –– yıllık ortalama yüzde 4,8 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. Tabii ki hem Hindistan için öngördüğümüz bu iyimser makroekonomik tabloya hem de dünya genelindeki ekonomik görünüme gölge düşürebilecek bazı etkenler de var. Bunlar: küreselleşme, demografik etkenler, iklim değişikliği, yapay zekâ ve teknoloji gibi bazı önemli küresel ekonomik dönüşümlerin yönetimine ilişkin risklerden ve yaşanabilecek bölgesel ve siyasi çatışmalardan/gerilimlerden ileri geliyor.
- Hindistan'ın orta vadeli ekonomik görünümünü şekillendirecek konuları beş ana başlık altında sınıflandırabiliriz: yabancı yatırımlar, ticaret, beşerî sermaye, iklim değişikliği ve jeopolitik gelişmeler. Bu başlıklardan her birinde ülkenin en iyi sonuçları elde edebilmesi için Hindistan'ın aktif ve farklılaştırılmış bir politika duruşu sergilemesi lazım.
- Yabancı yatırımlar büyüme için daha güçlü bir itici güç haline gelmeli. Hem bölgesel siyasi gelişmelerle ilgili stratejik bir avantaja sahip olan hem de büyüme rakamlarıyla diğer ülkeler arasından sıyrılan Hindistan'ın bu avantajlarla yabancı sermaye çekme kapasitesini en iyi şekilde değerlendirmesi çok önemli. Büyük miktarlarda yabancı yatırımın çekilmesi ve kullanılması için bir o kadar önemli olan diğer konular ise liberal ekonomiyi destekleyen reformların sürdürülmesi ve sermaye piyasalarının iyi planlanmış bir şekilde uluslararasılaştırılmasıdır.
Asya'daki yeni büyüme motoru!
Hindistan ekonomisi 2023 yılındaki yavaşlamaya rağmen dayanıklılığını koruyor ve benzerlerinden daha iyi performans sergiliyor. 2023 yılında küresel büyümede beklenen yavaşlamaya ve artan jeopolitik gerilimlere rağmen, Hindistan ekonomisi 2021 yılından bu yana gelişmekte olan ekonomiler ve Asya ekonomileri arasındaki ortalama büyüme oranının sürekli üzerinde performans sergileyerek büyük bir direnç gösterdi.
2023-2024 mali yılında (Nisan 2023-Mart 2024) Hindistan'ın yıllık yüzde 6,5 oranında büyümesini bekliyoruz. Bu oran gelişmekte olan ekonomilerdeki ortalama büyüme oranının neredeyse iki katı ve Asya ortalamasının önemli ölçüde üzerinde. 2023-2024 mali yılının ilk çeyreğinde (Nisan-Haziran), ağırlıklı olarak yatırımlar ve özel tüketim harcamalarının etkisiyle ve hizmetler sektörünün güçlü desteğiyle yıllık yüzde 7,8'lik bir büyüme kaydedildi. İlk çeyrekte sadece net ihracat, özellikle de mal ticareti bazı zayıflık işaretleri gösterdi. Satın Alma Yöneticileri Endeksleri (PMI) dahil olmak üzere ilk göstergeler hem imalat hem de hizmet sektörlerindeki talebin 2023-2024 mali yılının ikinci çeyreğinde hızlanmaya devam ettiğine işaret ediyor.
Yazarlar
Allianz Trade
Allianz Trade
Allianz Trade
Maxime Lemerle
Allianz Trade