YÖNETİCİ ÖZETİ
- Küresel yarı iletken krizinden en fazla zarar gören sektör otomotiv endüstrisi oldu: Çip sıkıntısının küresel otomotiv üretiminde 18 milyon adetten fazla kayba neden olduğunu tahmin ediyoruz.
- En büyük darbeyi Avrupa otomotiv sektörü aldı ve bölgenin zayıf yarı iletken endüstrisi de bu darbeyi hafifletmeye yetmedi. Çip krizinin 2021 ve 2022 genelinde Avrupa’ya 100 milyar Euro’ya mal olacağını öngörüyoruz.
- Araç üretiminde çip yoğunluğu daha da artacağından, otomotiv sektörünün daha fazla kayba uğramaması için politika desteğine ihtiyacı olacak. Ancak çip üretimine ilişkin politika desteklerinin, Avrupa’nın hem üretici hem de son pazar olarak daha büyük olduğu segmente, yani tüketici elektroniklerine değil, otomotive odaklanması gerekiyor.
Çip sıkıntısı küresel otomotiv üretiminde 18 milyon adeti geçen kayba neden oldu.
Küresel yarı iletken krizinden en fazla zarar gören sektör otomotiv endüstrisi oldu. Pandeminin başlangıcında otomobil üreticileri ve otomotiv tedarikçileri zor zamanlara hazırlanma amacıyla yarı iletken stoklarında ve siparişlerinde derin kesintilere gitti. 2020 yılının ikinci yarısında otomobillere olan talep beklenenden daha hızlı toparlandı. Ancak, çip üreticileri üretim kapasitelerini çoktan, bilgisayarlar ve veri merkezleri gibi talebin hızla artışa geçtiği nihai pazarlara kaydırmış ve otomotiv sektörü için çok az kapasite bırakmıştı. Yarı iletken sıkıntısının ilk sinyallerinin alınmasından bu yana geçen yaklaşık iki yıl sonrasında, otomobil üretimi hâlâ 2019 seviyesinin çok altında ve sektörün küresel olarak toplam üretim kaybı 18 milyon adetin üzerinde. Araç üretiminin 2021 yılında 13 milyonla benzeri görülmemiş seviyelere gerilediği Avrupa'da durum Çin veya Kuzey Amerika'ya göre nispeten daha kötüydü (Şekil 1). 2021 yılının sonlarında ve 2022 yılının ilk çeyreğinde üretim seviyelerindeki iyileşme belirtilerinden sonra, Şanghay bölgesindeki karantina kapanmaları ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle ortaya çıkan ek tedarik zinciri aksaklıkları nedeniyle üretimdeki toparlanma yeniden sekteye uğradı.
Şekil 1: Araç üretimi (mn adet, % değişim)
AB üretim (Sol Eksen) ABD üretim (Sol Eksen) Çin üretim(Sol Eksen)
AB - % değişim (Sağ Eksen) ABD - % değişim (Sağ Eksen) Çin - % değişim (Sağ