2025 yılında hazırlıklı olmanız gereken beş ekonomik trend

Geç Ödeme Eğilimleri – ve bunları telafi edebilmek için alabileceğiniz önlemler

17 Aralık 2024
Her işletme geç ödeme yapan müşterilerinin yarattığı sıkıntılardan etkileniyor.  Ancak, ekonomik büyümenin yavaşladığı, işletme ve finansman maliyetlerinin arttığı günümüzün iş ortamında bu zorluklar daha da büyüyerek göz ardı edilemeyecek bir hal aldı.
  • 59 gün şirketler için dünya çapında ortalama alacak vadesi
  • 5'te 1 ödemelerini düzenli olarak 90 günden sonra alan işletmelerin oranı
  • 76 günlük ciro işletme sermayesi gereksinimleri için küresel ortalama
Şirketlerin geleceği kontrol etmelerine yardım ediyoruz. İşinizi, ticari istihbaratımızın gücüyle karlı bir şekilde büyütebilirsiniz.

Allianz Trade tarafından yapılan küresel bir araştırmaya göre küresel alacak vadesi (AV) – yani, satışlar ile ödemeler arasındaki gecikmeyi takip eden klasik ölçüt – 2023 yılında üç gün artarak 59 güne ulaştı ve her beş şirketten biri tipik bir faturanın ödenmesi için 90 günden fazla beklemek zorunda kaldı.

Bu AV eğilimi şirketler için hem yıpratıcı hem de riskli. Bunun öncelikli nedeni, büyüyen ödeme uçurumlarının şirketlerin işletme sermayesi gereksinimlerini (İSG) artırıyor olması. İşletme Sermayesi Gereksinimi küresel olarak üst üste üçüncü yıl da artarak 2023 yılının dördüncü çeyreğinde 76 günlük ciroya ulaştı ve 2008 yılından bu yana en büyük yıllık sıçramayı gerçekleştirdi. Şirketlerin üçte biri için bu süre 90 günü aştı.

Dünya genelinde İSG'deki artış pek de ılımlı değil. Zayıflayan nakit akışı ve satışların birleşimi, birçok durumda iflaslar için tetikleyici olacak. Nitekim, Allianz Trade'in Ekonomik Araştırma ekibinin 2024 yıl ortası verileri, küresel ticari iflasların 2024 yılında 11% oranında artacağını ve iflaslar bağlamında bazı şaşırtıcı sıcak noktaların ortaya çıkacağını gösteriyor. Bunların başında da Almanya (iflaslar 21% artacak), İtalya (18%), Fransa (12%) ve Belçika (11%) yer alıyor.

Kârlılık üzerindeki baskı, ödeme sürelerinin daha da kötüleşmesine neden olacağı için, işletmelerin; nakit akışlarını güçlendirmek, yüksek AV'lerini kontrol etmek ve kendilerini operasyonları sıkıntıya giren alıcılardan izole etmek için fırsatlar yaratmaları gerekiyor.

Allianz Trade raporu, geç ödemelerin yarattığı zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olabilecek çeşitli korunma ipuçları sunuyor, ancak bunlardan üç tanesi öne çıkıyor:
  • Müşterilerinizi yakın takibe alın
    Her işletmenin bildiği gibi her müşteri ödemeler konusunda istikrarlı olmayabilir. Bir şirket, daha zorlu bir pazarda alıcılara kredili satış (ya da veresiye veya açık hesap vadeli satış) şansı tanırken, kiminle iş yaptığını çok iyi bilmeli  ve süreç içinde uygun durum tespitleri yapmalıdır.  Allianz Trade tarafından yapılan uzun süreli araştırmalar, bir alıcının zamanında ya da hiç ödeme yapamamasında belirleyici faktörün kârlılık yani brüt kâr marjı olduğunu gösteriyor. Hatta araştırmacılar, bir şirketin kârlılığındaki tek bir yüzde puanlık düşüşün, ödeme vadelerini tipik olarak yedi günden fazla artırdığını ortaya koyuyor. 2024 yılında birçok ekonomide kârlılık muhtemelen azalacağı için şirketler kendilerini, daha uzun ödeme vadelerine ve alıcılarının faaliyetlerini daha yakından takip ederek kâr-zarar hesaplarını daha iyi incelemeye hazırlamalı. 
  • Sektör risklerini anlayın
    İş yaptığınız veya faaliyet gösterdiğiniz sektöre göre ödemeye ilişkin beklentiler de değişir. Örneğin, 2023 yılı sonunda, ulaşım ekipmanları ve elektronik sektörlerinde İSG 114 günlük ciro gibi muazzam seviyelere ulaştı ve makine ekipmanı sektörü de 113 günlük ciro ile en yüksek İSG’ye sahip sektörler arasında zirveyi onlarla paylaştı. Diğer yandan; tekstil, ilaç ve metal gibi diğer sektörler de 95 gün ile onları yakından takip etti.  Buradan şu sonuca varabiliriz; bazı sektörlerde faaliyet göstermek, nakit tahsilatı ve nakit akışının korunmasına diğerlerinden çok daha fazla odaklanmayı gerektiriyor. Farklı sektörlerin sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olmak için, Allianz Trade'in dünya çapında 17 sektörün durumunu takip eden tescilli sektör risk tescillerine göz atmak faydalı olabilir. 
  • İhracat hedeflerinizi dikkatle seçin
    Ödeme kültürleri dünya genelinde önemli farklılıklar gösterir. Avrupa'da 2023 yılı sonunda 60 günlük cironun üzerinde ödeme vadesi bildiren şirketlerin oranı 41% ile küresel ortalamaya (42%) paraleldi. Ancak, Asya'da bu oran yüzde 46 gibi daha yüksek bir seviyede, Kuzey Amerika'da ise yüzde 33 gibi daha düşük bir seviyede gerçekleşti. AV 2023 yılı son çeyreğinde ABD'de 49 gün, Kanada'da ise 41 gün oldu. Bu farklı tablo, şirketlerin AV, İSG ve alıcının iflas riskinin yüksek olduğu ülkelerle ticaret yaparken ticari alacak sigortası  gibi uygun korunma yöntemlerine başvurmaları gerektiğini gösteriyor. Allianz Trade'in dünya çapında 70 pazar ve 18 sektördeki ihracat risklerini ve fırsatlarını ortaya koyan çevrimiçi aracı Trade Match bu gibi süreçlerde karar vermenize yardımcı olabilecek faydalı bir araç olabilir.
Allianz Trade'in en yeni içeriklerini, alacak ve risk yönetimine yönelik ipucu derlemelerini, ekonomik araştırmalarını Ticaret Hattı'na abone olarak takip edebilir, güncellemeleri mail olarak alabilirsiniz.
Şirketler şüpheli alacak riski olmadan uluslararası ticaret ağlarını nasıl güvenle genişletebilir? Şirketler ihracatlarını büyütmeyi hedefleseler de uluslararası müşteriler edinmenin getireceği risklere karşı kendilerini korumaları gerekiyor. İşte, alacak sigortası gerekli öngörüyü sağlıyor. 
allianz trade yurtiçi ve ihracat alacak yönetimi

Allianz Trade olarak ticari alacak sigortasında dünya lideri ve kefalet sigortasında önde gelen iş ortağıyız. Ticari istihbarat gücümüzle, şirketlerin ticari ve kredi risklerini bugünden öngörerek nakit akışlarını koruyor ve sürdürülebilir şekilde, güvenle ticaret yapmalarını sağlıyoruz. Dünya genelinde farklı sektörlerden gelen şirketlerin ihtiyaçlarını karşılamak için sigorta, teminat ve garanti gibi çeşitli finansal ürünler ve hizmetler sunuyoruz. Şirketlerin bir yandan güvenle ticaret yaparken bir yandan da yeni pazarlara açılmalarında onlara rehberlik ediyor, yol gösterici oluyoruz. Bu iş ortaklığı sayesinde, firmalar kredibilite değerlendirmesi başta olmak üzere; fatura ödenmeme riskinin bertaraf edilmesi, olası hasar durumlarında tahsilat ve yasal takip süreçleri gibi hizmetlerimizden yararlanabiliyor.

Küresel ticarette güven duyulan bir şirket olarak, işletmelere ve ülke ekonomisine  sürdürülebilir bir büyüme sağlama konusunda kritik bir rol üstleniyoruz. Allianz Trade olarak alacak tahsilatı konusundaki yetkinliğimiz, hizmet ağımız ve ticari alacak sigortası sayesinde  şirketlerin ticaret yaptıkları her alanda bir adım önde olmalarını sağlıyoruz. 83 milyondan fazla şirketin finansal takibini gerçekleştiriyor, 70 binden fazla müşterilerimizden gelen günlük 22 bin limit talebine cevap veriyoruz. Risk Veri Tabanı ve teknolojik altyapımızla desteklenen güçlü erken uyarı sistemimiz sayesinde detaylı bir risk yönetimi sunuyoruz.  Şirketlerin ticaret yapacakları potansiyel müşterilerinin risk analizini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirirken, sigortalanmış faturalarla kesintisiz, istikrarlı nakit akışı sağlıyoruz.