Bir müşteriye, ödemenin ertelenmesi anlamına gelen bir ürün veya hizmet sağladığınız her durumda, ödeme yapılmaması riskini de almış olursunuz. Bu nedenle, etkin bir alacak riski yönetimi, şirketinizin başarısı için çok önemlidir.
Alacak riski ne demek?
Mal sattıktan veya hizmet sağladıktan sonra ödemesi ertelenmiş bir fatura düzenlediğinizde, ödemenizi müşterinizden geç tahsil edebilir hatta hiç alamayabilirsiniz. Bu sorun, nakit akışınızı sekteye uğratabilir ve şirketinizin kârını düşürebilir.
Ertelenmiş bir ödemeyi kabul etme riskini üstlenmek; müşteriyi şirketinize daha fazla yatırım yapmaya teşvik ederek sadakat oluşturmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda bu tür bir kolaylık sunmayan rakiplere göre avantaj elde etme şansı doğurabilir.
Ancak bunu, sadece müşterinin güvenilirliğinin kapsamlı bir değerlendirmesinden sonra yapılmasını öneririz. Genellikle yüksek riskli olarak değerlendirilen şirketler; yeni kurulmuş, kredi hikayesi olmayan veya notu düşük olan şirketlerdir. Sektör bazında güncel alacak risklerine genel bir bakış için sayfamızı ziyaret edin (LİNK).
Alacak riski türleri
Alacak riskleri genel olarak 3 farklı kategoriye ayrılır:
- Temerrüt riski: Müşterinin fatura ödememe olasılığını ifade eder. Aslında ödemenin, mal veya hizmetlerin transferi sonrasına kaldığı her durumda bu tür bir riskle karşılaşabilirsiniz.
- Konsantrasyon riski: Faturalarının toplamı, gelirinizin önemli bir bölümünü temsil eden büyük bir müşteriden veya bir grup müşteriden alacağınız olduğunda meydana gelebilir. Yüksek konsantrasyon riski; şirketinizi, nakit akışı üzerinde büyük etkisi olabilecek ciddi kayıplara maruz bırakabilir.
- Ülke riski: Yurtdışında iş yaparken şirketinizin maruz kaldığı riski ifade eder. Ülke bazındaki alacak riskleri; döviz kuru dalgalanmaları, ekonomik veya siyasi istikrarsızlık, potansiyel ticari yaptırımlar, ambargolar ve diğer benzer durumlara göre değişir. Bunların tümü, işinizi, iş yaptığınız ülkelerden gelen ve giden nakit akışınızı olumsuz etkileyebilecek faktörlerdir.
Alacak riski yönetimi ne demektir?
Alacak riski yönetimi, şirketinizi geç ödemelere veya ödeme alamamaya karşı korunmanıza yarayan bir plandır. Nakit akışını korumaya yardımcı olur ve şirketinizin performansını artırır. Bu, riskleri belirlemeyi ve zarar potansiyelini değerlendirmeyi amaçlayan sürekli bir analizin yanı sıra kredi tahsisi risklerine karşı stratejik bir koruma gerektirir.
Alacak riski yönetimi proaktiftir. Müşterinizin, temerrüde düşme olasılığını ve bu durumun şirketiniz üzerindeki etkisini göreceli olarak azaltır. Alacak riski uygulamaları, sektörden sektöre farklılık gösterse de uzmanlar her şirketin başarı için uygulayabileceği 3 faydalı ipucu belirlemiştir. Bunlar; müşterilerin sözleşmeye uymama riskinin belirlenmesini, risk analizini ve ödeme alamama riskini azaltmak için proaktif bir planın oluşturulmasını içeriyor.
Riskin belirlenmesi
Potansiyel müşterilerin ödeme yapamama riskini; şirketlerine ilişkin bilgileri doğrudan Ticaret Odası’ndan alarak ve ticari bilgileriyle yıllık mali tablolarını inceleyerek değerlendirebilirsiniz. Bu veriler, potansiyel müşterilerinizin güvenilirliğini daha iyi anlamanızı sağlar. Ayrıca alacağınız ödemelere ilişkin şartlarda ne gibi değişikliklere gidebileceğiniz konusunda karar vermenizi kolaylaştırır.
Allianz Trade olarak tüm bu aşamalarda yanınızda yer alarak size yardımcı olabiliriz. Ülke ve sektör riski üzerine sunduğumuz geniş araştırma yelpazemiz, daha iyi kararlar vermenizi sağlar. Ayrıca, alacak riski değerlendirme modelimizi kullanarak, müşterilerinizin sözleşmeye uymamasına yönelik potansiyel riskleri önceden görmenize yardımcı oluruz.
Risk analizi
Müşterilere açık hesap sağlamadan önce; müşterinin ödeme güvenirliğini ve ödeme yapamama durumunda şirketinizin nakit akışı üzerinde yaratacağı etkiyi analiz etmek büyük önem taşıyor. Allianz Trade olarak, alacak riski yönetiminiz ve müşterilerinize ilişkin analiz ihtiyaçlarınızı karşılama konusunda benzersiz bir konuma sahibiz.
Proaktif bir planın oluşturulması
İyi bir alacak riski yönetimi, müşterilerinize nasıl bir açık hesap açacağınızı değerlendirmenize yardımcı olacak bir plan gerektirir. Her şeyden önce, açacağınız hesap limitlerini, yani açık hesap limitinizi ve süresini değerlendirmelisiniz. Yeni müşteriler söz konusu olduğunda, ticari ilişki başlamadan önce mutlaka bunların belirlenmesi gerekir.
Risklerinizi sürekli takip edebilmek için alacaklarınızı aylık ve çeyreklik dönemlerde gözden geçirmelisiniz. Tüm bu işlerin zorlukları düşünüldüğünde Allianz Trade size en iyi alacak yönetimi kararlarınızı verme konusunda (yüksek hacimli, düşük marjlı faaliyetlerinizi koruyacak sigortalar yaptırma kararlarınız da dahil) yardımcı olur.
Alacak riski için ticari alacak sigortası
Müşterilerin ödeme yapmamasından kaynaklanan kayıpları önlemek her zaman zordur. Bu nedenle, bir müşteriye açık hesap açılmadan önce risk profilinin etraflıca gözden geçirilmesi tavsiye edilir. Ancak, girişimciliğin değişmeyen doğası bunu çok zor kılar. Etkin bir risk yönetimi planı olmadan şirketiniz, günlük ticari faaliyetlerinizi ciddi şekilde etkileyebilecek nakit akışı ve kâr problemlerine maruz kalabilir.
Alacaklarınızı Allianz Trade tarafından sağlanan bir poliçeyle sigorta altına almanız, müşterinizin; ödeme koşullarını yerine getirmemesi, iflas etmesi veya sözleşmeye uymaması durumlarında ödeme almanızı garanti eder. Ayrıca, ticari alacak sigortamız; yeni müşterilerinize açık hesap açmanız veya mevcut müşterilerinizin hesap limitlerinde artışa gitmeniz konusunda en doğru kararları vermenize yardımcı olur. Web sitemizin diğer bölümlerini ziyaret ederek ticari alacak sigortasının işinize nasıl katkıda bulunabileceğiyle ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.