İş büyütme birçok nedenden kaynaklanabilir, ancak bu genellikle işletmeniz daha fazla kar elde etmek için ek seçenekler aradığında ortaya çıkmaktadır. Artan rekabete cevap verebilmek gibi sorunların üstesinden gelmek için büyümeyi düşünüyor olabilirsiniz ya da başarı nedeniyle bir işi büyütmenin faydalarını görebilir ve bu nedenle büyümeyi desteklemek için nakit ve kâra sahip olabilirsiniz ya da bir işi uluslararası çapta büyütmenin avantajlarını araştırmak isteyebilirsiniz.
Büyüme, çalışanlar ve bayilikler eklemeyi, pazarlama çabalarınızı artırmayı, bir birlik oluşturmayı, yeni ürünler veya hizmetler sunmayı, başka bir işletmeyle birleşmeyi veya başka bir işletmeyi satın almayı veya online büyümeyi ihtiva edebilir. Yurtdışında iş büyütmenin faydaları da olabilir.
Ancak bir işi büyütmenin avantajlarını ve dezavantajlarını düşünmek için nedenleriniz ne olursa olsun, büyümenin yıkıcı bir güç olabileceğini ve işinizin her yönünü, yani personelinizi, kaynaklarınızı ve mali durumunuzu etkileyebileceğini hatırdan çıkarmayınız.
Dolayısıyla, sadece faydaları değil, aynı zamanda dezavantajları da dikkate almak önemlidir. Başka bir yerde iş açmayı düşünüyorsanız, ‘Yeni pazarlara açılmadan önce yanıtlamanız gereken önemli sorular’ başlıklı makalemize bir göz atın.
İş büyütmek için doğru zaman mı?
Kendi finansal verileriniz size bir işi büyütmenin avantajlarını ve dezavantajlarını gösterebilir. Aşağıdaki veriye dayalı göstergeler, işletmenizin sürdürülebilir bir büyüme yolunda olduğunu ve bir işi büyütmenin faydalarından yararlanmak için "içinde bulunulan an"ın doğru zaman olduğunu gösterecektir:
- Ürünleriniz ve/veya hizmetlerinizin giderek daha fazla talep görmesi.
- Kârlarınızın birkaç yıldır güçlü olması.
- Maliyetlerinizin sürekli kontrol altında olması.
- Mevcut kaynaklara (finansal, personel, malzemeler) sahip olmanız.
- İşletmenize para yatırmaya hazır dış yatırımcılarınızın (melek yatırımcılar, risk sermayedarları) bulunması.
Not: Yatırımcılar, genellikle, bir işletmeyi büyütmenin avantaj ve dezavantajlarını düşünürken önemli bir husus olan, nakit karşılığında şirketinizin hisseleri gibi özsermaye isterler.
Genel olarak, bir işi büyütmenin faydaları (rekabet, pazar veya teknoloji değişikliklerinin ortaya koydukları gibi) dış riskleri azaltmayı içerir. Büyüme, daha fazla finansal uygulanabilirlik izlenimini de artırabilir: daha büyük işletmeler genellikle yatırımcılara ve borç verenlere daha cazip görünür.
Daha spesifik olarak, bir işi büyütmenin avantajları aşağıdakileri içermektedir:
- Yeni pazarlarda veya yeni ürün ve hizmetlerle yeni müşterileri çekme. Geniş ve çeşitli bir müşteri tabanı, işletmenizi tek bir müşteriye aşırı güvenmeye karşı yalıtmaya da yardımcı olur.
- Ölçek ekonomileri yaratma. Bir işi büyütmenin faydalarından biri, iş yapma riskini yaymak ve bir ürünün veya bir yanlış kararın işiniz üzerindeki olumsuz etkisini azaltmaktır. Birden fazla pazarda veya ürün alanında faaliyet göstermek, iş yapmanın maliyetini daha fazla pazara veya müşteriye yaymanıza olanak tanır ve müşteri başına temelde iş yapma maliyetini düşürür.
- Maliyetlerin itfa edilmesi. Toplu alımlarda indirimler alabilir veya promosyon maliyetini daha büyük satışlara yayarak pazarlama giderlerinizi azaltabilirsiniz.
- Pazar etkinizi artırma. Bir işi büyütmenin önemli avantajlarından biri, artan büyüklüğün size piyasa fiyatlarını etkilemede sağladığı etkidir.
- Çeşitlendirmenin korumayı artırması. Yeni pazarlara girmek veya yeni ürün ve hizmetler sunmak, işinizin bir bölümü pazar değişikliklerine maruz kalırsa, diğer gelir akışlarına güvenebileceğiniz anlamına gelir.
Bir işi büyütmenizin birtakım yaygın dezavantajları şunlardır:
- Nakit sıkıntısı. İşi büyütmek adına yeni tesisler veya ekipman satın almak için borç para almanız gerekebilir.
- Artan sermaye gereksinimleri. Daha büyük bir işletme, daha büyük bir işgücü, daha fazla tesis veya ekipman ve genellikle daha fazla yatırım gerektirir.
- Kontrol kaybı. Daha büyük işletmeler, daha fazla yönetim görevi devretmek veya iş yüklerini farklı konumlar arasında bölmek anlamına gelir. Bu, potansiyel olarak kaliteden ödün verilmesine ve daha düşük personel moraline yol açarak daha yüksek personel devir hızına neden olabilir ve bu da müşteri ilişkilerinize zarar veren bir husus haline gelebilir.
- Kaynak yetersizliği nedeniyle verimlilik ve kaliteden ödün verilmesi. Yönetim, personel ve hatta makineleriniz fazla iş yüküne ayak uyduramayabilir.
Aynı zamanda kaçınmanız gereken yetersiz planlama ve hazırlık ile ilgili sorunlar da bulunmaktadır:
- En büyük hatalardan biri çok hızlı büyümektir. Bu, işinizi riske atabilir zira büyüme, tedarikçiden personele ve çok önemli nakit akışına kadar işin her yönü üzerinde aşırı baskı yaratabilir ve bunların tümü işinizi aşağı yönlü bir sarmalın içine itebilir.
- Yetersiz planlama, dikkat edilmesi gereken bir diğer husustur ve operasyonlarınıza zarar verebilir. Örneğin: işletmeniz web siteniz aracılığıyla online sipariş alıyor, ancak üçüncü taraf e-mailleri için güvenli bir müşteri veritabanı veya bir müşteri onay formu oluşturmamış bulunmaktasınız. Bu, sizi verileri yanlış kullanmakla ve GDPR (Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Yönetmeliği) kapsamında ağır para cezaları ödeme ile suçlanma riskine sokar.
Bir işi büyütmenin avantajlarını ve dezavantajlarını düşünürken, artan çıktı ve kârın kaynaklar üzerinde artan baskı anlamına geldiğini hatırdan çıkarmayın. Bu, denizaşırı büyümeyi düşündüğünüzde ise önemli ölçüde artar.
Uluslararası bir işletmeyi büyütmenin avantajları arasında aşağıdakiler yer almaktadır:
- Birçoğu büyük büyüme potansiyeline sahip yeni pazarlara erişim.
- Üretkenliği artırabilecek yeni ürünlere, metodolojilere ve yeni fikirlere erişim.
- Küresel bir pazaryeri için yeni ürünler ve hizmetler yaratma potansiyeli.
Bir işletmeyi uluslararası çapta büyütürken göz önünde bulundurulması gereken dezavantajlar ise aşağıdakilerdir:
- • Hantal tedarik zincirleri.
- İletişimi zorlaştırabilecek saat dilimi, dil farklılıkları ve kültürel farklılıklar.
- Uzun ve sinir bozucu bir süreç haline gelebilen hesap kapatma ve borç tahsilatı.
Bir işletmeyi uluslararası çapta büyütürken nelere dikkat etmeniz gerektiği de dâhil olmak üzere, işinizi büyütmeye tam olarak hazır olduğunuzdan emin olmak için stratejiniz aşağıdaki şekilde olmalıdır:
- • Hem kısa hem de uzun vadeli hedeflerinizi belirleyin ve onlara ulaşmak için bir yol oluşturun.
- Finansal kaynaklarınızı hesaplayın. Sadece planlanan kârlara güvenmeyin. Harici uzmanlar, büyümenizin maliyetlerini ve bunun için nasıl ödeme yapacağınızı belirlemenize yardımcı olabilir.
- İş büyütmeyle bağlantılı potansiyel riskleri belirleyin.
- Bir büyüme kültürü oluşturun. Yönetiminizi ve personelinizi gelecek değişikliklere hazırlayın ve hedeflerin belirlenmesinde katkılarını isteyin.
- Raporlama sistemlerini yürürlüğe koyun. İşi büyütmeye başlamadan önce ilerlemeyi nasıl ve ne zaman ölçeceğinize karar verin.
Nihayet bir işi büyütmenin avantajlarını ve dezavantajlarını araştırırken, iş uzmanlarından yardım istemede tereddüt etmeyin ve öngörülemeyen bir şey olursa satışların büyümesini desteklemek ve işinizi zarara karşı korumak için ticari alacak sigortası gibi çözümleri düşünün.