İşletmenizi zayıf nakit akışına karşı nasıl korursunuz?

Şüpheli alacakları, müşterinizin ödeme performansını tahmin etmek zor olabilir ancak kendinizi buna karşı koruyabilirsiniz. Bu makale, yaygın nakit akışı tuzaklarına dikkat etmenize ve ticaret yapmak için doğru müşterileri seçmenize yardımcı olacak.

 

Yaygın nakit akışı hataları

 

  1.  Fazla Harcamak
    Aşırı harcama bir şirket için az kazanç kadar tehlikeli olabilir. İşletme risk yönetimi stratejinizin bir parçası olarak harcamalarınızı yakından takip edin, çalışanlarınızın sorumluluklarını bildiklerinden emin olun ve işletmenizden çıkan paranın düzenli bir şekilde hesabını tutun.
  2. Nakit tamponu yaratamamak
    Nakit tamponu (kenara ayrılmış bir miktar nakit) zor günlerde şirketiniz için bir can simidi gibidir. Beklenmedik bir şekilde makinelerinizden birinin bozulması ya da büyük tutarlı bir faturanızın ödemesini alamamanız durumunda sizi rahatlatır. Bu tip bir kötü gün sermayesi, işinizi beklenmedik harcamalar yapmanız gerektiğinde korur.
  3. Hayalperestlik
    Geleceğiniz konusunda iyimser olmak iyidir ancak buna göre harcama yapmayı planlıyorsanız satış tahmininiz de gerçekçi olmalıdır. Gelecekteki geliri fazla tahmin etmek işinizi zorlayacağından satış ekibinizle düzenli toplantılar veya görüşmeler yapın.
  4. Bir finansal plan oluşturmamak
    Nakit akışınızı günlük olarak izleyerek ve geçmiş verileri analiz ederek gelecekteki nakit akışını değerlendirin. Bunun için her ay ne kadar harcama yapacağınızı ve tahsil etmeyi beklediğinizi tam olarak bilmelisiniz. (Nakit akışı projeksiyonu nasıl oluşturulur bölümüne bakın).
  5. Geç ödemelere izin vermek
    Fatura ödemelerindeki gecikmeler, işletmeniz üzerinde kötü bir etkiye sahip olabilir. Net bir alacak politikası oluşturun - erken ödeme için bir indirim teklif edebilir ve geç ödeme için cezai yaptırım getirebilirsiniz.

Formu Doldurun

   

Uluslararası çapta mı faaliyet gösteriyorsunuz ? Pazarlarınızı çok iyi tanıyın ve takip edin

Uluslararası pazarlarda faaliyet gösteren KOBİ'ler için, işletmenizin denizaşırı ülkelerde karşı karşıya kalabileceği konuları anlamanıza yardımcı olacak makro-ekonomik verilere göz atın.

İflas göstergelerimiz ve küresel bilgiler için şu adresi ziyaret edin: mindyourreceivables.eulerhermes.com


Bazen geç ödemelerden kaçınamazsınız. Araştırmamıza göre Çin, 2019 yılı itibarıyla 90 gün ile (küresel ortalama 64 gün) dünyadaki en uzun ortalama alacak  vadesine sahiptir. Alacak vadesi, bir şirketin satış yapıldıktan sonra ödeme tahsilat yapması için geçen ortalama gün sayısıdır.

 

En yüksek alacak vadesi olan 5 ülke

 
  1. Çin: 90 gün
  2. Fas: 85 gün
  3. Italya: 84 gün
  4. Yunanistan: 82 gün
  5. Türkiye: 76 gün

En kısa alacak vadesi olan 5 ülke

 
  1. Yeni Zelanda: 44 gün
  2. Güney Afrika: 46 gün
  3. Hollanda: 46 gün
  4. İsviçre: 49 gün
  5. Norveç: 50 gün
Kaynak: Allianz Trade Ekonomik Araştırmalar, 2019

Farklı pazarlarda iş yapmadan önce bu ülkeleri araştırmak ve her bir ülkenin ödeme kayıtlarını incelemek mantıklıdır. İşletmeniz daha uzun alacak vadeleriyle baş edebiliyorsa bunu gelir tahmininizde hesaba katın.
Ülke bazında ödeme riski ile ilgili daha fazla bilgi için ülke risk raporlarımıza göz atın: eulerhermes.com.tr
Geciken ödemelere karşı kendinizi korumanın birçok yolu var. Bunlardan biri de ticari alacak sigortası (bkz. İleri Seviye Koruma).

  

Formu Doldurun