İşletmenizin Başarılı

Nakit Akışı Yönetimi İçin 3 Öneri

Nakit akışını korumak önemlidir: Nakit akışını doğru yönetmezseniz, işinizi büyütmeye odaklanamazsınız ve şirketinizin potansiyelini keşfedemezsiniz.

Likidite krizindeki şirketler için en iyi uygulamalar  başlıklı yazımızda sizinle bu konu üzerine önemli ipuçları paylaştık. Bu yazımızda şirketinizin nakit akışı seviyesini doğru bir şekilde yönetmeniz için size 3 temel önerimiz olacak.

Birçok şirket, alacaklarını tahsil edememenin yarattığı olumsuz etkilerle yüz yüze gelinceye kadar alacak yönetimiyle ilgilenmez. Durum bu noktaya geldiğinde ise genelde zaten çok geç kalınmıştır.

Peki, şirketinizin nakit akışını ileriye dönük bir şekilde yönetmek için ne yapmanız gerekiyor?

Bir soruyla başlayalım: Ödeme yapamayacakları korkusuyla müşterilerinizi seçerken çok titiz davrandığınız için şirketinizin büyüme potansiyelini sınırladığınızı hiç düşündünüz mü? Bunu düşünen ilk kişi siz değilsiniz.

 

Bu problemi ele almak için öncelikle şu 3 soruyu masaya yatıralım:

1. Kayıpları önlemek veya ödeme alamama riskinizi sınırlamak için standart süreçlere sahip misiniz?

2. Her iki taraf da sözleşmeleri doğru bir şekilde imzalanmış mı?  

3. Teslimat ve ödeme koşullarını açıkça belirlediniz mi?

 

Eğer emin değilseniz, işte size tavsiyelerimiz:

1. Standart sürecin önemi

İyi bir alacak yönetimi için standart süreçlerin oluşturulması ve sürdürülmesi esastır. Ama bu aslında ne anlama geliyor? İzlenebilecek en iyi uygulamalar şunlardır.

Şart ve koşulları sözleşmede açık bir şekilde belirtin, bir hatırlatma mekanizması oluşturun ve son olarak faturaların düzenli olarak iletildiğinden emin olun.

Ne zaman bir sözleşme imzalarsanız, sağladığınız hizmet veya ürünlerin yanına bir ödeme planı ekleyin.

Ödemelerde bir aksaklık yaşandığında hemen müşterinize faturayı hatırlatan bir bilgilendirme yapın.

Şirketinizin standart şart ve koşullarını oluştururken bir avukata başvurun: alacak tahsilatına ilişkin maliyetlerin (üçüncü tarafların da) ve yasal maliyetlerin nasıl karşılandığının anlaşılmasında yardımcı olacaktır.

Bu koşullar belirlendikten sonra, kredili satış yaptığınız tüm müşteriler tarafından kabul edilmesini sağlayın ve tüm kuruluşunuzun bu koşulları öğrendiğinden emin olun.

2. Müşterilerinizin ödeme gücünü kontrol edin

Müşterilerinizin ödeme gücünü kontrol etmek, yalnızca sözleşmeyi imzalamadan önce araştırma yapmakla ilgili değildir.

Müşterilerinizin finansal sağlığını sürekli olarak izlemeli ve bunu yaparken ödemelerde gecikmeye veya acze neden olabilecek finansal stres belirtilerine odaklanmalısınız.

Bu görevi, özel bir ekip oluşturarak veya üçüncü bir tarafa devrederek yönetebilirsiniz.

3. Kendinizi alacak sigortası poliçesiyle koruyun

Ticari alacak sigortası ticari alacaklarınızı korumanın en iyi yoludur. Bu alanda Dünya lideri olan Allianz Trade, 40 milyonu aşkın şirketin finansal takibinin yapıldığı geniş veri tabanı ve küresel risk yönetimi uzmanları ağı sayesinde şirketlere veri ve öngörüler sağlayarak en iyi müşterileri seçmelerine yardımcı olur.   

Size sunduğumuz çözümlerle, müşterilerinizin finansal sağlığını yıl boyunca izleyebilecek ve gerekli önlemleri alabileceksiniz. Sigortalı bir müşterinizin ödeme acziyle karşılasması ve hasar durumunda ise tazminat ödemeniz yapılacaktır.

Böylece – risk almadığınızı bilmenin rahatlığıyla- daha güvenli ve kârlı satışlar yapmaya odaklanabilirsiniz.

  

Formu Doldurun