[Ahşap-mobilya sektöründe] faaliyet gösteren ve cirosu [500 milyon euro] olan şirket, geçmişte bazı müşterilerinin iflasları nedeniyle önemli kayıplar yaşamıştı. En kritik vakalardan birinde, [Macar] bir müşteriye [500.000 euroluk] bir kredili yani vadeli satış imkânı tanınmış ancak daha sonra bu müşteri ödemeyi yapamadığı için şirketin [350.000 euro] zarar etmesine neden olmuştu. Özellikle bu olay sonrasında, benzer bir olayın yeniden yaşanmaması için dahili Kredi Yönetim (Vadeli Satış) sürecinin gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi ihtiyacı açıkça ortaya çıkmıştı.
Bu süreç dahilinde, yeni bir Kredi Müdürünün göreve başlamasıyla iki önemli değişiklik uygulamaya konmuştur. İlki, Kredi Politikası (Vadeli Satış Politikası) ve Alacak Yönetimi sürecinin oluşturulması yoluyla iç yapının gözden geçirilmesi, ikincisi ise iflas riskinin bertaraf edilebilmesi için olası araçlardan birinin benimsenmesi yani “Ticari Alacak Sigortası”.
Bu vakada vade yönetim süreci, rolleri ve yetki seviyeleri iyi tanımlanmış "Kredi Komiteleri" oluşturulmasını içerir. Bu komitelerin temel amacı; kredi talebinde yani kredili alış veya, açık hesap vadeli alış talebinde bulunan yeni müşterileri incelemek ve değerlendirmenin yanı sıra halihazırdaki açık hesaplara yönelik alacakları takip etmektir.
Bu yaklaşım, ilgili farklı ekipler arasında iş birliği ve bilgi paylaşımının artırıldığı bir ortam yaratarak kredi riskinin değerlendirilmesinde ve alınamayan ödemelerin yönetilmesinde verimliliği yükseltir. Böylece, ticari hedefler ile risk azaltma ve önleme arasında uygun bir denge sağlanır.
Aynı zamanda şirket, müşterilerin ödeme aczine düşme riskine karşı işletmeye koruma sağlayan bir Ticari Alacak Sigortası yaptırarak şirkete ek bir finansal koruma sağlar.
Kredi sigortası, üç ana avantaj ile ödeme alamama riskine karşı koruma sağlar:
1. Müşteri portföyünün kredi risk geçmişi hakkında eksiksiz güncel bilgiye erişim,
2. Ticari alacak riskinin sigorta şirketine devredilmesi ve ödeme alınamadığı durumlarda tazminata erişim,
3. Sadece müşterilere karşı değil, daha iyi ödeme koşulları sunarak, aynı zamanda bankalara karşı da pozisyonlarını iyileştirmek.
Şirket, bu iki yöntemi, Alacak Yönetim Süreci & Ticari Alacak Sigortası sayesinde, 360° iş yönetiminden faydalanarak daha fazla kayıptan kaçınmayı ve kredi yönetimini önemli ölçüde iyileştirmeyi başardı.