Directe Brexit-gevolgen voor Europese exporteurs
Om alle belanghebbenden de tijd te geven om regelingen te treffen en zich aan te passen aan de last-minute overeenkomst is door het Verenigd Koninkrijk een overgangsperiode van zes maanden voor ingevoerde goederen overeengekomen. Tijdens deze periode worden douanecontroles vermeden, waardoor de Europese exporteurs hun verliezen zouden moeten kunnen beperken (aanvankelijk geschat op meer dan 30 miljard euro in 2021).
Volgens de laatste prognoses van Euler Hermes zal de Europese export naar het Verenigd Koninkrijk in 2021 met bijna 10 miljard euro krimpen. De grootste verliezer zal Duitsland zijn, met exportverliezen van 2 miljard euro, vóór Nederland (-1,2 miljard), Frankrijk (-0,9 miljard) en België (-0,7 miljard). Dit is een reëel effect, maar veel minder dan eerder verwacht. Het vertegenwoordigt minder dan 0,5 procent van de export van de getroffen landen.
Aan de andere kant schat de studie van Euler Hermes de verliezen voor Britse exporterende bedrijven op een bedrag van maximaal 27 miljard euro in 2021, als gevolg van een zwakke vraag, toenemende administratieve rompslomp en waardeverlies van het Britse pond (-3% verwacht voor 2021). Dit komt in het schlechste geval neer op een verlies van bbp-groei van 1,1 procentpunten. Mineralen, metalen, machines, elektriciteit, transport, chemicaliën en textiel zullen de zwaarst getroffen sectoren zijn.
Welke invloed heeft Covid-19 op de Brexit?
Volgens de economen van Euler Hermes zou de aanhoudende Covid-19-crisis de gevolgen van Brexit moeten "verzachten" als gevolg van lockdownmaatregelen (verwachte daling van de handel), de "oorsprongsregel" (beperking van de internationale handel en meer lokale toeleveringsketens), de beperking van de prijsstijging van de Britse invoer en een directe impact op de Britse arbeidsmarkt (arbeidstekorten ten gunste van de lokale werkgelegenheid).
Ana Boata, Hoofd Macroeconomisch Onderzoek bij Euler Hermes:
25 resultaten
25 resultaten