Vremurile incerte fac ca predicția privind situația financiară a companiei dumneavoastră să se complice. Un element fundamental de luat în considerare este lichiditatea afacerii. Datorită calculatorului nostru de lichiditate a companiei, puteți obține rapid o simulare a modului în care ar putea evolua situația dvs. financiară: care este tendința, va conduce la criză, cum ar putea anumiți factori externi să vă influențeze lichiditatea companiei?

Lichiditatea unei companii se referă la cât de ușor activele sale pot fi convertite în numerar. Unele active, cum ar fi conturile curente sau obligațiunile, sunt foarte lichide, deoarece pot fi convertite în numerar în doar câteva ore sau zile, în timp ce altele nu tot atât de ușor de convertit, cum este cazul imobilizărilor corporale, a căror vânzare poate dura săptămâni sau luni întregi.

Gestionarea lichidității este fundamentală pentru companii, deoarece generarea rapidă de numerar le permite să facă față deficitelor bruște de numerar sau să plătească facturi sau datorii neașteptate, dar și să își desfășoare în continuare operațiunile și, eventual, să își extindă afacerea.

Mulți factori pot influența lichiditatea unei companii. De exemplu, supra-tranzacționarea – adică, atunci când vindeți mai mult decât puteți produce sau decât vă permiteți să produceți – vă poate altera lichiditatea, dacă nu aveți resurse suficiente. Pierderea unuia dintre cei mai mari clienți ai dvs. ar putea avea, de asemenea, un impact masiv asupra lichidității, deoarece vă va reduce veniturile. Dacă nu vă puteți converti rapid activele în numerar, va trebui probabil să vă luptați din greu să plăti facturile și s-ar putea chiar să deveniți insolvabil.

Pentru a înțelege mai bine modul în care funcționează simulatorul de lichiditate a companiei și cum să simulați impactul factorilor externi asupra lichidității companiei, completați câmpurile de mai jos și dați clic pe „Calculează”. De asemenea, puteți consulta sfaturile noastre, de sub simulatorul de lichiditate.
Datele tale
RON
RON
RON
RON
RON
%
%
Zi

Acest simulator de lichiditate Allianz Trade este proprietatea noastră și este protejat de drepturi de autor. Allianz Trade și siglele Allianz sunt mărci comerciale sau mărci comerciale înregistrate aparținând Grupului Allianz. Allianz Trade este marca inregistrată utilizată pentru a desemna o serie de servicii furnizate de Euler Hermes. Utilizarea simulatorului nostru de lichiditate are scop pur informativ și nu trebuie interpretată ca oferind anumite sfaturi. Destinatarii acestui instrument trebuie să procedeze la o evaluare independentă a acestor informații și să se obțină de a lua măsuri bazându-se exclusiv pe acest instrument. Reproducerea simulatorului de lichidității Allianz Trade este interzisă, iar rezultatele obținute cu ajutorul lui nu trebuie dezvăluite fără acordul nostru. Având în vedere că instrumentul utilizează ipoteze reprezentând versiuni simplificate ale realității economice, el este conceput doar ca un exemplu ilustrat, care arată impactul potențial al unei serii de factori predefiniti. Nu facem nicio declarație și nu oferim nicio garanție (explicită sau implicită), de niciun fel, cu privire la acuratețea sau caracterul complet al acestor informații și nu ne asumăm niciun fel de responsabilitate sau răspundere pentru eventuale pierderi sau daune decurgând, într-un fel sau altul, din utilizarea sau din încrederea acordată acestor informații. Ne rezervăm dreptul de a modifica caracteristicile instrumentului nostru, fără notificare.

În primul rând, completați câmpurile cu datele care reflectă situația dvs. curentă, fără a ține cont de impactul niciunui factor negativ extern:

  • Active lichide disponibile: inventarul, creanțele, stocurile și liniile de credit neutilizate sunt exemple de active lichide – bunuri pe care le puteți converti rapid în numerar.
  • Costuri fixe lunare: plăți de leasing și chirie, asigurări, plăți reprezentând dobânzi • Costuri variabile lunare: forță de muncă, comisioane și materii prime
  • Cifra de afaceri lunară
  • Numărul de facturi trimise pe lună
  • Pierderi unice: valoarea bunurilor deteriorate, de exemplu

Acum, dați clic pe „Calculează” și priviți graficul, pentru a observa simularea lichidității companiei dvs. pe următoarele 90 de zile, care nu include impactul factorilor externi.

Tot ce trebuie să faceți este să completați sau să modificați unele dintre câmpuri, pentru a simula impactul potențial al scăderii cifrei de afaceri, al pierderilor, al scăderii vânzărilor, al facturilor neplătite sau al întârzierilor la plată asupra lichidității companiei dvs. De exemplu, puneți-vă aceste întrebări:

  • Ce procent din cifra mea de afaceri lunară aș putea pierde, dacă clienții mei intră în insolvență?
  • Pot reduce oricare dintre costurile mele variabile?
  • Există pierderi unice pe care le pot prevedea, cum ar fi pierderi de pe urma faptului că clienții vor găsi alternative sau ca urmare a faptului că voi distruge mărfurile perisabile?
  • În ce măsură m-aș putea aștepta ca vânzările să scadă în medie în următoarele trei luni?
  • Care este proporția facturilor neplătite sau a datoriilor neperformante la care m-aș putea aștepta în următoarele trei luni?
  • La ce întârziere mă pot aștepta în ce privește încasarea plăților de la clienți?

Să urmărești unde și cum anume se cheltuiesc banii este un aspect important atunci când gestionezi lichiditatea unei companii. Realizarea de prognoze ale fluxului de numerar vă poate ajuta să gestionați lichiditatea companiei și să nu ajungeți în situația de a trebui să găsiți urgent soluții pentru a preveni dificultățile financiare.

Dacă sunteți preocupat de această problemă și doriți să vă asigurați fluxul de numerar, asigurarea de credit comercial rămâne cea mai completă și confortabilă soluție de gestionare a riscului de credit și de dezvoltare comercială.