Creșterea globală poate fi constantă, dar nu este uniformă. SUA continuă să fie un motor-cheie al economiei mondiale. Victoria președintelui ales Donald Trump în alegerile din SUA nu a afectat în mod semnificativ previziunile de creștere ale țării - se estimează că economia va crește cu 1,9% în 2025 și cu 2,3% în 2026. Economiile puternice ale gospodăriilor și finanțele solide ale întreprinderilor ajută SUA să țintească o "aterizare ușoară", evitând o recesiune severă.
Cu toate acestea, încetinirea creșterii salariilor în SUA ar putea duce la reducerea cheltuielilor de consum. Dacă afacerea dumneavoastră operează în sectoare orientate către consumatori, cum ar fi comerțul cu amănuntul, ar putea fi necesară ajustarea strategiilor pentru a rămâne competitiv.
În Europa, perspectivele sunt mixte. Creșterea se îmbunătățește treptat, preconizându-se o creștere de 1,34% pentru 2025-26, dar recesiunea din Germania nu se va încheia până la sfârșitul anului 2024 și va continua să afecteze regiunea. Întreruperile lanțului de aprovizionare și scăderea cererii din Germania pot avea efecte de propagare în întreaga Europă. Din punct de vedere pozitiv, scăderea inflației și politicile monetare favorabile ar putea crea oportunități pe anumite piețe.
China se confruntă cu provocări din cauza unei crize imobiliare pe care guvernul încearcă să o gestioneze. Deși se așteaptă ca creșterea să ajungă la aproximativ 5% în 2024 și la 4,6% și 4,2% în 2025 și, respectiv, 2026, situația impune un optimism prudent. Dacă vă gândiți să vă extindeți sau să desfășurați activități în China, ar fi înțelept să vă concentrați pe sectoare specifice mai puțin afectate de aceste probleme.
Pentru întreprinderi, o strategie unică nu va fi suficientă. Succesul în 2025 va necesita probabil adaptarea strategiilor la condițiile unice ale fiecărei regiuni.