Tot anul trecut, Europa de Vest a înregistrat creșteri notabile de două cifre în Austria (+57% an/an), Marea Britanie (+51%) și Franța (+48%), toate aceste țări înregistrând cea mai mare scădere a numărului de insolvențe în 2020/2021. Belgia, Danemarca, Irlanda, Norvegia, Țările de Jos, Spania și Elveția au înregistrat o creștere a insolvențelor cu peste +10% pe an, în timp ce în Europa Centrală și de Est, revenirea a fost condusă de Ungaria (+67%), Lituania (+56%) și Polonia (+20%). În Asia, aceasta a fost condusă de India (+50%) și Australia (+45%), în timp ce în America, revenirea a atins +35% în Canada. Cu toate acestea, în fiecare regiune, cel puțin o țară a înregistrat o nouă scădere a numărului de insolvențe, în special China (-13% față de anul precedent) și Coreea de Sud (-19%) în Asia, SUA (-6%) și Brazilia (-28%) în America, Italia (-20%) și Portugalia (-12%) în Europa de Vest și Cehia (-17%) și Rusia (-12%) în Europa Centrală și de Est.
În cazul României, după creșteri susținute de aproximativ 80% în fiecare din ultimii doi ani, recent și oarecum normal, ritmul de creștere a numărului de insolvențe pare că a încetinit. În primele patru luni ale anului acestea au avansat cu aproape 1.3%. Deși actualul nivel este departe de a provoca panică, trebuie evidențiat că nivelul de anul trecut îl depășise deja ușor pe cel corespunzător anului pre-pandemic 2019.
”Deși estimarea de +10% pentru acest an pare pesimistă prin comparație cu primele luni, ar trebui să ținem cont că în general evoluția din ultimul trimestru poate modifica magnitudinea tendințelor observate de-alungul anului. Ca și în cazul problemelor de lichiditate, pe care le observăm la nivelul întregii economii, ritmul insolvențelor nu are o evoluție liniară ci, mai degrabă, în valuri, alternând lunile consecutive de creștere abruptă cu perioade de acalmie. Nu în ultimul rând, este foarte probabil ca intensificarea apariției insolvențelor în țările dezvoltate din vest (inclusiv în rândul companiilor mari sau din țări cu economii stabile) să influențeze și situația la nivel local. Atât Germania – recent intrată în recesiune - cât și Italia sau Franța, primele trei țări în exporturile României în 2021 au estimări de creștere a numărului de insolvențe cu peste 20% în 2023.”, punctează Mihai Chipirliu, CFA - Risk Director, Allianz Trade
Ca și structură, nu sunt diferențe mari față de 2019, comerțul cu ridicata și amănuntul, respectiv construcțiile și industria prelucrătoare dominând topul. Având o importantă componentă de întreprinderi mici cu o putere redusă de negociere față de clienți și furnizori, transporturile, HoReCa și serviciile în general rămân, de asemenea, cu frecvență ridicată în rândul insolvențelor.
Creșterile economice mai mici din 2023 și 2024 își vor pune amprenta. Având în vedere mediul economic actual, care stă la baza previziunilor Allianz Trade, pentru a stabiliza numărul de insolvențe, atât zona euro cât și SUA au nevoie de o creștere suplimentară a PIB-ului de 1,3pp și respectiv 1,5pp în 2023-2024. Efectele de domino trebuie aduse acum în atenția companiilor, numărul de insolvențe pentru firmele cu venituri mai mari de 50 de milioane de euro fiind, în prezent, ușor peste nivelurile de dinaintea pandemiei (construcțiile, comerțul cu amănuntul și serviciile fiind printre cele mai afectate sectoare). Dincolo de cerere, presiunea prelungită asupra profitabilității, rezervele de lichidități mai slabe și condițiile financiare tot mai stricte testează rezistența celor mai fragile companii. Printre acestea se numără firmele cu cea mai mică putere de stabilire a prețurilor (de exemplu, comerțul cu amănuntul, produsele textile, electrocasnicele și unele servicii, inclusiv restaurantele), cele expuse la o creștere a cheltuielilor salariale și cele expuse la creșterea costurilor de rambursare a dobânzilor (construcții, bunuri de folosință îndelungată).
Conform estimărilor Allianz Trade, o nouă criză financiară precum cea din 2008 ar genera 21.600 de insolvențe suplimentare în SUA în 2023 și 2024 și 99.900 în Europa de Vest. O criză a creditelor de amploarea celei observate la începutul anilor 2000, în timpul exploziei bulei tehnologice, ar duce la 12.900 și, respectiv, 95.300 de insolvențe suplimentare în 2023 și 2024. Iar în cazul unei înghețări a creditării, care ar opri acordarea de noi împrumuturi, insolvențele ar crește cu încă 10.700 de cazuri în SUA și 46.300 de cazuri în Europa.
Europa de Vest este cel mai mare contribuitor la revenirea globală a insolvențelor
Fiind stimulată de recuperarea întârzierilor în transport și depozitare, comerț, activități de cazare, servicii de alimentație publică și servicii B2C, în prezent, Europa de Vest este cel mai mare contribuitor la redresarea globală a insolvențelor. Merită remarcat faptul că această redresare se răspândește în toate sectoarele, în ciuda eterogenității sale. În 2022 (a se vedea tabelul 1), după o recuperare bruscă în ultimul trimestru, falimentele întreprinderilor au crescut în cel puțin cinci din cele opt sectoare mari care reprezintă economia globală pentru majoritatea țărilor europene. În Belgia, Franța, Spania și Regatul Unit, revenirea este vizibilă în toate sectoarele, în timp ce în Țările de Jos și Norvegia a afectat șapte sectoare, iar în Germania șase. Cele mai vizate sectoare în funcție de numărul de țări, înaintea industriei prelucrătoare sunt construcțiile și transporturile/depozitarea. Cu toate acestea, în medie, cele mai mari creșteri ale numărului de insolvențe la nivelul UE se înregistrează în transporturi/depozitare (+44% față de anul precedent), comerț (+20%), activități de cazare și alimentație publică (+20%) și servicii B2C (+17%), în timp ce construcțiile (+6%) și industria prelucrătoare (+5%) dețin cea mai mică pondere.