Succesiune de șocuri macroeconomice din ultimii ani a forțat organizațiile să reconsidere cea mai bună abordare de reducere a riscului asociat rețelelor lor comerciale globale. În acest capitol explorăm modul în care puteți gestiona riscul economic în afacerile internaționale, prezentând patru metode  prin care companiile gestionează factorii de risc economic pentru a-și extinde afacerea la nivel global.

 

1. Reduceți riscul generat de lanțurile de aprovizionare subalimentate, pentru a gestiona riscul economic în afacerile internațional


Evenimentele succesive de tip lebădă neagră – de la pandemie și Brexit până la blocarea Canalului Suez și războiul din Ucraina – au scos în evidență fragilitatea inerentă și riscul economic asociat acum modelelor de operare pe bază de lanțuri de aprovizionare slab dotate. În urmă cu doar câțiva ani, gestionarea stocurilor de tip „just-in-time” părea să aibă sens din punct de vedere economic. Dar, dat fiindcă blocajele din transport  au pus presiune pe lanțurile de aprovizionare, liniile de producție de autovehicule au fost oprite din cauza penuriei de semiconductori, giganții producției de bere au rămas fără sticle de bere, iar comercianții cu amănuntul s-au trezit cu rafturile goale – ca să enumerăm impactul asupra a doar trei industrii. Drept urmare, multe companii din toată lumea  reevaluează acum factorii de risc asociați lanțurilor de aprovizionare slab dotate.

Sondajul nostru global, care a cuprins peste 1,000 de directori de companii, efectuat în timpul pandemiei, a dezvăluit că mai mult de jumătate (+52%) dintre firme au învățat cum să gestioneze factorii de risc economic prin scurtarea lanțurilor lor de aprovizionare, acumularea de stocuri și  utilizarea  asigurării de credit comercial.


2. Reînnoirea infrastructurii care scârțâie


Investiția în hardware, sisteme și procese noi, într-o perioadă de tranzacționare volatilă, poate părea o strategie riscantă, pentru unii. Dar, în multe privințe, ea este cel mai bun mod de a gestiona riscul economic și riscul politic.

Acest lucru este valabil mai ales când vine vorba de proiecte de transformare digitală. Digitalizarea pe toată lungimea a lanțului dvs. de aprovizionare, de exemplu, vă va oferi vizibilitate completă (end-to-end) și va permite companiei dvs. să răspundă mai rapid și mai eficient la șocurile din lanțul de aprovizionare, dându-i totodată puterea să profite mai mult de oportunitățile de export. Același lucru se poate spune și despre investițiile în senzori și conectivitate de tip Internet of Things (IoT) în cadrul unui proces de fabricație. Acest lucru vă poate oferi ocazia de a monitoriza îndeaproape procesele, de a identifica ineficiențele, de a realiza economii și de a crea produse de o calitate superioară.

 

 

3. Adunați informații despre partenerii dvs. comerciali


Cât de fiabili sunt partenerii dvs. comerciali? Sunt ei sănătoși din punct de vedere financiar și capabili să îndeplinească contractele în care s-au angajat? Capacitatea noastră de a răspunde unor   întrebări critice ca acestea și de a  a naliza indicatorii de performanță financiară potriviți vă ajută să tranzacționați cu încredere, arătându-vă cum să gestionați factorii de risc economici și să vă extindeți afacerea.

Cu toate acestea, având mai mulți parteneri comerciali potențiali răspândiți pe piețele globale, este posibil să nu reușiți să atingeți pe plan intern nivelul de perspicacitate de care aveți nevoie.

Asigurarea de credit comercial vă poate ajuta să vă protejați de clienții cu risc de insolvabilitateEvaluările noastre privind riscul de credit   se bazează pe date din rețeaua noastră de informații proprie, care analizează schimbările zilnice în  solvabilitatea corporativă, acoperind 92% din PIB-ul global.  Aceasta ne permite să cartografiem cu atenție peisajul global comercial, economic și de creditare, să evaluăm nivelurile de risc ale întreprinderilor și să ne consiliem clienții cu privire la cea mai sigură modalitate de a face afaceri.

 

4. Optimizați-vă prognoza fluxului de numerar și gestionarea creditelor


Perspectiva financiară este un factor cheie în succesul afacerii. Această perspectivă include urmărirea cu atenție a finanțelor companiei,  elaborarea de previziuni r egulate privind fluxul de numerar și optimizarea  acestuia, pentru a vă asigura că organizația dumneavoastră merge în direcția bună și își atinge obiectivele de afaceri.

Fixarea unui plafon maxim pentru  creditul comercial   este o modalitate eficientă de a vă limita expunerea financiară și de a vă proteja afacerea împotriva riscului de insolvență. Metodele uzuale de calculare a unei limite de credit sunt urmptoarele:
•    Fixați un procent din valoarea netă a clientului dvs. (activele  minus pasivele clientului) – de obicei, în jur de 10%.
•    Verificați referințele comerciale anterioare ale clientului dvs. (pe care le puteți găsi, de regulă, în raportul  de credit al clientului) și alegeți o valore medie din istoricul de creditare al clientului
•    Estimați nevoile reale ale clientului și nu extindeți creditul în continuare

O altă strategie de gestionare a riscului economic în afacerile internaționale presupune să vă asigurați că aveți întotdeauna o rezervă de numerar, pe care să o folosiți în caz de urgență, cum ar fi  neplata de către unul dintre clienții dvs. majori.

Totuși, ca un prim pas către gestionarea factorilor de risc economic, ar trebui să discutați cu asigurătorul dvs. de credite comerciale, dacă aveți unul. La Allianz Trade, folosim datele noastre proprii referitoare la riscuri, pentru a ne asigura că limitele dvs. de credit sunt stabilite la un nivel potrivit – sporindu-vă competitivitatea, reducând în același timp expunerea la minimum. Oferim, de asemenea, protecție pentru creditele comerciale, compensându-ne  clienții în cazul că înregistrează datorii nepreformante  sau întârzieri la plată.

Pentru mai multe sfaturi și informații despre cum să gestionați riscul economic în afacerile internaționale, descărcați Setul nostru de instrumente pentru exportatori.

 

Contact Allianz Trade

 

Alina Oana Tarlea

Urmăriți-ne la adresele