Groei is voor nagenoeg elk bedrijf een belangrijke doelstelling. Het kan veel kansen voor jouw bedrijf opleveren, maar let ook op de valkuilen. In dit artikel lees je er meer over.

De ontwikkeling van een bedrijf verloopt doorgaans volgens een vast patroon: starten, groeien of opschalen, volwassen worden en stoppen. Vroeg of laat krijgen ondernemers te maken met de voor- en nadelen van het uitbreiden van een bedrijf.

Bedrijfsuitbreiding biedt ondernemers extra opties om meer winst te maken. Ook kan het problemen oplossen, bijvoorbeeld als antwoord op toenemende concurrentie.

Uitbreiden kan op allerlei manieren: extra medewerkers aannemen, meer reclame maken, samenwerking aangaan, nieuwe producten of diensten introduceren, online verkoop starten, een ander bedrijf over nemen of door te fuseren. Door in het buitenland actief te worden, kunnen ondernemers ook grotere (nieuwe) markten aanboren.

Welke aanpak je ook kiest, onthoud dat groei ook een ontwrichtende kracht kan zijn die jouw bedrijf op allerlei manieren kan raken. Stel je vooraf de volgende vragen:

Is dit het juiste moment voor bedrijfsuitbreiding?


Check bij jezelf of de volgende indicatoren op groen staan:

  • De vraag naar jouw producten/diensten groeit gestaag
  • Elk jaar maakt je een gezonde winst
  • De kosten heb je onder controle. Je bent niet bang voor verrassingen
  • Je beschikt voor de uitbreiding over genoeg geld, mensen en materieel
  • Als je extra geld nodig hebt, kan je op de medewerking van de banken of investeerders rekenen

Wat zijn de voordelen van het uitbreiden van een bedrijf?


Door uit te breiden maakt je jouw bedrijf weerbaarder voor externe risico's, zoals concurrentie of technologische veranderingen. Ook kan groei de financiële levensvatbaarheid van jouw bedrijf versterken. Zo zijn grotere bedrijven vaak aantrekkelijker voor investeerders en geldschieters.

Meer specifieke voordelen van het uitbreiden van jouw bedrijf:

  • Een groter en diverser klantenbestand maakt jouw bedrijf minder kwetsbaar voor die ene grote klant die afhaakt.
  • Door schaalvergroting kan je risico’s beter spreiden. Door op meerdere markten te opereren of door verschillende producten te voeren, kan je de kosten over meer markten/klanten spreiden en de kosten van zakendoen per klant verlagen.
  • Door schaalvergroting kan je efficiënter inkopen en jouw marketingkosten spreiden over grotere verkoopaantallen.
  • Een groter bedrijf geef je meer marktinvloed. Je staat sterker bij het bepalen van de marktprijs die je wilt hanteren.

Wat zijn de nadelen van het uitbreiden van een bedrijf?


Enkele veelvoorkomende nadelen van het uitbreiden van een bedrijf zijn:

  • Behoefte aan extra werkkapitaal. Mogelijk moet je geld lenen om een nieuw pand te kopen of jouw machinepark uit te breiden.
  • Meer kapitaal nodig om de business te runnen. Een groter bedrijf vereist doorgaans meer personeel, meer faciliteiten of apparaten en hogere investeringen.
  • Verlies van controle. Door de groei van jouw bedrijf is het nodig taken te delegeren. Mogelijk komen er meerdere vestigingen. Dit kan leiden tot een verminderde kwaliteit en een lager moreel van het personeel.
  • Overbelasting. Personeel en machines kunnen de oplopende werkdruk mogelijk niet aan.
  • Groter en eventueel onbekender debiteurenbestand. Kans op toename van het debiteurenrisico is aanwezig wanneer je jouw bedrijf uitbreidt. Bij export naar het buitenland kan de onbekende debiteur ook invloed hebben op jouw cashflow.

Een van de grootste fouten is om te snel uit te breiden. Dit kan jouw bedrijf in gevaar brengen. Te snelle groei kan alle aspecten van de onderneming onder grote druk zetten. Het kan je zo maar in een neerwaartse spiraal trekken.