1. Verdeel jouw risico’s
Reken je op een belangrijke deal om jouw cashflow veilig te stellen? Dan kan jouw bedrijf in zwaar weer terechtkomen wanneer die toch afspringt. Een slim ondernemer spreidt daarom zijn risico’s.
Dit geldt zowel voor jouw klanten als leveranciers. Is jouw totale omzet afhankelijk van 5 grote klanten, dan heb je weinig speelruimte. Eén wanbetaler kan jouw volledige cashflow in gevaar brengen. Hetzelfde geldt als de soepele werking van jouw bedrijf staat of valt met één leverancier. Komt die niet over de brug, dan sputtert jouw bedrijfscontinuïteit. Bovendien belemmert een te afhankelijke zakenrelatie jouw flexibiliteit om goede prijzen te onderhandelen.
2. Wees zuinig met menselijk kapitaal
Een goede ondernemer investeert niet alleen in producten, maar ook in mensen. Personeel aanwerven en opleiden is duur, en zeker de opstart van een nieuwe medewerker is vaak een tijd van vallen en opstaan. Geef hen voldoende tijd om te groeien, maar tolereer geen onproductiviteit. Een goed intakeproces en zorgvuldige begeleiding zijn hierbij cruciaal.
3. Zoek bondgenoten
Weet je met wie je zaken doet? Hoewel kleinere B2C-bedrijven niet altijd de luxe hebben om erg selectief te zijn, kan een beetje gezonde achterdocht geen kwaad. Zeker in een B2B-context is een gedetailleerde screening van potentiële klanten een kwestie van gezond verstand. Zo kan hun financiële reputatie aantonen dat er nood is aan kortere betalingstermijnen of strengere contractbepalingen. Hetzelfde geldt voor nieuwe leveranciers: wees niet bang om de lat hoog te leggen.
4. Houd de markt goed in de gaten
Of jouw bedrijf nu op het binnenland of buitenland is gericht, je houdt de markten best steeds nauwlettend in de gaten. Externe factoren – denk aan wisselkoersschommelingen, veranderingen in lokale regelgeving, gewapende conflicten of natuurrampen – beïnvloeden immers de acties van jouw klanten en leveranciers. Hoe eerder je op de hoogte bent van zo’n gebeurtenissen, hoe beter jouw positie om in te grijpen. Maar laat je niet misleiden door geografische grenzen: in de geglobaliseerde economie kan elke verandering op de internationale markt een impact hebben op jouw bedrijf. Je bent dus maar beter voorbereid op de Brexit of op een mogelijke handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten.
5. Durf innoveren
Bedrijven die niet op tijd innoveren, lopen het gevaar uit de markt te worden geduwd. Denk maar aan Uber of Airbnb, die de taxi- en hotelsector stormenderhand hebben veroverd. Of het nu gaat om nieuwe markten of nieuwe technologieën, concurrenten liggen overal op de loer. En ze zullen er alles aan doen om hun toekomst veilig te stellen. Hoewel innovatie gepaard gaat met risico’s, is niets doen ook geen optie. Blijven stilstaan terwijl anderen vooruit gaan, dat is pas nefast voor de gezondheid van jouw bedrijf.
6. Bereid je voor op het beste, maar plan het ergste
Elk bedrijf wordt geconfronteerd met risico's: intern of extern, klein of groot, verwacht of onvoorzien. Die risico’s vermijden is een haast onmogelijke taak. Wel doet je er goed aan zich voor te bereiden met een risicobeleid. Stel jezelf de juiste vragen en neem passende maatregelen om risico’s te voorkomen en om de gevolgen ervan in te dijken. Vergeet niet om jouw risicoanalyse tijdig bij te werken. Risico’s evolueren immers voortdurend.
Laat jouw bedrijf in alle veiligheid groeien
Jouw bedrijf beschermen was nog nooit zo belangrijk als nu. In deze crisistijden ben je nooit veilig voor wanbetaling of een faling van een van jouw klanten. Deze risico's veroorzaken vaak een sneeuwbaleffect. Dit leidt tot risico's voor de cashflow en winstgevendheid van jouw bedrijf. Eén grote onbetaalde factuur kan ervoor zorgen dat de groei van jouw onderneming in gevaar komt of zelfs leidt tot faillissement.
Een kredietverzekering bescherm je tegen risico’s van wanbetaling en faillissement van jouw klanten: