financieel-risico
 

Wat is financieel risico en hoe kan het worden beheerst?

Financieel risico verwijst naar de mogelijkheid om geld te verliezen en is inherent aan elke zakelijke onderneming. Het kan jouw financiële stabiliteit en de bedrijfsvoering beïnvloeden.  Risicomanagers en risicoprofessionals moeten omgaan met verschillende soorten financiële risico's, die ze vaak niet in de hand hebben.

Financiële risico's kunnen leiden tot kansen voor groei en ontwikkeling, maar kunnen ook resulteren in aanzienlijke financiële verliezen.

Goed financieel risicobeheer houdt in dat potentiële risico's worden geïdentificeerd, dat wordt beoordeeld hoeveel risico kan worden geabsorbeerd, dat de geïdentificeerde risico's worden beperkt en dat een verscheidenheid aan risico's wordt beheerst met behulp van een reeks verschillende methoden.

Samenvatting

  • Financieel risico verwijst naar de mogelijkheid dat een bedrijf geld verliest.
  • Financiële risico's omvatten een breed scala aan situaties, waaronder marktinstabiliteit, kredietrisico, financiële verplichtingen en rentestijgingen.
  • Financieel risicomanagement omvat het creëren van strategieën om risico's te identificeren en te beoordelen.
  • Risicobeheer is een continu proces.

De term "financieel risico" verwijst naar de kans dat een bedrijf geld verliest of niet aan de financiële verwachtingen voldoet, door een reeks van verschillende factoren. Risico is een inherent onderdeel van het bedrijfsleven, aangezien investeringen, markten en economische veranderingen nooit met zekerheid kunnen worden voorspeld.

Weten hoe je financiële risico's identificeert, beoordeelt en beheert is de hoeksteen van goed zakendoen en kan helpen om jouw bedrijf te beschermen.

Er zijn verschillende soorten financiële risico’s waar je als bedrijf rekening moet houden. Ze kunnen worden onderverdeeld in vijf hoofdgroepen.

Elk bedrijf kan negatief of positief beïnvloed worden door veranderingen in de markt. Onvoorspelbare veranderingen kunnen leiden tot marktrisico's zoals rentestijgingen en bewegingen in aandelenkoersen die een neerwaarts effect kunnen hebben op kleine en middelgrote bedrijven.

Een van de meest gebruikte instrumenten voor het meten van marktrisico is value at risk (VaR), dat bedrijven in staat stelt om hun algemene risico's te begrijpen en kapitaal efficiënter toe te wijzen aan verschillende bedrijfsactiviteiten.

Elk bedrijf dat krediet verleent aan zijn klanten loopt het risico dat het krediet niet wordt terugbetaald. Omdat de klant in de financiele problemen zit of zelfs insolvent is (insolventierisico). Net zoals banken of andere investeerders leningen verstrekken aan leners, is kredietrisico ook van toepassing op transacties van klanten op krediet.

De negatieve gevolgen van het verstrekken van krediet kunnen de cashflow beïnvloeden en kunnen ertoe leiden dat er extra middelen moeten worden geïnvesteerd om de schuld in te lossen.

Operationele risico's verwijzen naar de mogelijke gevolgen van operationele fouten of discrepanties. Hieronder vallen risico's zoals wanbeheer, fraude, fouten in gegevensbescherming, beveiligingsproblemen en technische storingen.

Uitgebreide interne procedures, waaronder gezondheid en veiligheid, audits en fiscaal beheer, vormen de hoeksteen van goed operationeel risicobeheer.

Er zijn twee belangrijke soorten liquiditeitsrisico die een bedrijf kunnen beïnvloeden: het marktliquiditeitsrisico en het kasstroomliquiditeitsrisico.

Er is sprake van een marktliquiditeitsrisico als een bedrijf zijn transacties niet kan voltooien door een lage vraag en een hoog aanbod op de markt. Er is sprake van een liquiditeitsrisico op de kasstroom als een bedrijf zijn activa niet snel genoeg kan omzetten in contanten om zijn schulden te dekken.

De reputatie van een bedrijf kan negatief worden beïnvloed door ethische schendingen, veiligheids- of beveiligingsproblemen, zorgen over duurzaamheid en onethische praktijken.

Zodra de reputatie van een bedrijf beschadigd is, kan dit een domino-effect hebben op de verkoop, het kapitaal en het marktaandeel. Dit kan worden gemeten in verloren inkomsten, hogere kosten en een daling van de aandeelhouderswaarde.

Goed financieel risicomanagement betekent dat je risico's kunt identificeren en de omvang ervan kunt inschatten, zodat je de juiste maatregelen kunt nemen om ze te vermijden of te beperken.
Voordat een bedrijfsbeslissing wordt genomen, is het belangrijk om een uitgebreide analyse te maken van de financiële risico's die ermee gepaard gaan. Risico's kunnen intern zijn, zoals het risico van gezondheids- en veiligheidsovertredingen of fraude, of extern zoals marktrisico's, kredietrisico's, veranderingen in regelgeving en zelfs natuurrampen.

Het in kaart brengen van risico's is één manier om financiële risico's weer te geven en zo passende maatregelen te nemen om risico's te vermijden en te beperken.

Vaak heeft een risicokaart de vorm van een tweedimensionale matrix die respectievelijk de impact van het risico en de waarschijnlijkheid van het risico weergeeft. Er kan een kleurenschema worden gebruikt om het belang van elk risico te illustreren.

Een heel eenvoudige risicokaart kan er als volgt uitzien:

Risicokaarten verschillen van bedrijf tot bedrijf. Het risico van een cyberaanval kan bijvoorbeeld catastrofaal zijn voor een datamanagementbedrijf dat zeer gevoelige gegevens opslaat. Hetzelfde risico kan niet alleen onwaarschijnlijk maar ook onbeduidend zijn voor een ander bedrijf dat grotendeels offline werkt en geen vertrouwelijke gegevens opslaat.

Zodra de risico's zijn geïdentificeerd en in kaart gebracht, moeten ze worden beoordeeld. Risico's kunnen zowel kwantitatief als kwalitatief worden beoordeeld.

Een kwalitatieve risicoanalyse is gebaseerd op de risicoperceptie en neemt meestal de vorm aan van een beschrijvende analyse, waarbij termen als "laag" of "onwaarschijnlijk" worden gebruikt.

Een kwalitatieve beoordeling is gebaseerd op gegevens die in de loop van de tijd zijn vastgesteld en geverifieerd. Kwalitatieve risicobeoordelingen kunnen percentages of waarschijnlijkheden bevatten.

De bevindingen van de risico-inventarisatie en -evaluatie moeten leiden tot een risicobeheersingsstrategie. Het niet beoordelen en beperken van risico's kan leiden tot financiële verliezen en bedrijfsinstabiliteit. Hoewel een bepaald risiconiveau inherent is aan elke zakelijke transactie, is het nemen van ongecontroleerde of onbeoordeelde risico's een gevaarlijke strategie.

Proactieve risicobeheersing, met risicobeoordeling, -vermijding en -vermindering, kan een minder risicovolle situatie creëren en uw bedrijf helpen beschermen.

Hoewel risico's een essentieel onderdeel zijn van ondernemen en kunnen leiden tot kansen voor groei en investeringen, is het essentieel om procedures te hanteren om deze risico's waar mogelijk te beperken en te beheersen. Er zijn verschillende strategieën mogelijk om risico's te vermijden, te verminderen, over te dragen, te behouden en op te volgen en een bedrijf kan ervoor kiezen om een of meer van deze strategieën tegelijkertijd toe te passen. Een divers risicomanagementprofiel kan voordelig zijn.
De eerste stap is maatregelen nemen om het risico helemaal te vermijden. Dit betekent dat je elke mogelijkheid uitsluit dat het risico werkelijkheid wordt. Een bedrijf kan bijvoorbeeld besluiten om vast te houden aan een beproefde leverancier in plaats van een risico te nemen met een nieuwe start-up.
De tweede stap is het verminderen van het risico. Maatregelen zoals het invoeren van gezondheids- en veiligheidstrainingen voor werknemers die met potentieel gevaarlijke apparatuur werken, kunnen het risico op ongevallen op de werkplek verkleinen.
Risico-overdrachtsmaatregelen nemen een geïdentificeerd risico en dragen het over aan een derde partij. Voorbeelden van strategieën voor risico-overdracht zijn het afsluiten van verzekeringen tegen geïdentificeerde risico's, waarbij het risico van het bedrijf overgaat op de verzekeraar in ruil voor een vergoeding, en factoringovereenkomsten, waarbij een bedrijf zijn debiteuren verkoopt aan een factor.

Risicobehoud is een strategie waarbij een bedrijf de kosten van een risico op zich neemt in plaats van het af te wentelen op een derde partij. Als een bedrijf een specifiek risico als niet bijzonder belangrijk beoordeelt, kan het besluiten dat het financieel zinvoller is om het risico te absorberen (d.w.z. de kosten te dekken uit het eigen budget) dan om een derde partij te betalen om zich ertegen te verzekeren.

Als een klein bedrijf bijvoorbeeld inschat dat het risico van vandalisme aan zijn pand relatief laag is, kan het besluiten om te betalen voor eventuele schade aan zijn cashflow in plaats van zich te verzekeren tegen het risico.

Zodra de risico's zijn beoordeeld en er risicobeperkende en controlemaatregelen zijn genomen, moet er voortdurend worden gecontroleerd. Er kunnen zich nieuwe risico's ontwikkelen, oude risico's kunnen achterhaald raken en het is belangrijk om je bewust te zijn van je risicomanagementbeleid en dit op de juiste manier aan te passen.

Overheden en financiële instellingen kunnen regelgevende en nalevingsmaatregelen uitvaardigen om de stabiliteit te bevorderen, ervoor te zorgen dat financiële risico's worden beheerst en het nemen van buitensporige risico's in de markt te voorkomen.

In de banksector bijvoorbeeld werd in 2009 de Basel III-regelgeving geïmplementeerd om de stabiliteit in de banksector te bevorderen, waarbij banken bepaalde niveaus van reservekapitaal beschikbaar moeten houden.

Financieel risico is inherent aan elke bedrijfsactiviteit en hoewel het kan leiden tot kansen voor groei en ontwikkeling, kan het ook nadelige of zelfs catastrofale gevolgen hebben als het slecht wordt beheerd.

Een effectieve risicomanagementstrategie omvat het identificeren, beoordelen, beperken, controleren en monitoren van een breed scala aan risico's.

Er zijn verschillende methoden beschikbaar om een solide strategie voor financieel risicobeheer te creëren en te implementeren en specialisten staan klaar om advies op maat te geven.

Onze missie is om bedrijven te beschermen en te helpen successen te boeken. Wanneer je inzicht hebt in jouw sectoren, klanten en landen waar je zakendoet, dan kun je weloverwogen beslissingen nemen, met minder risico. Wij bieden hiervoor efficiënte oplossingen aan, in een soms uitdagende economische contex. Hierbij staat voorop dat wij jouw bedrijf beschermen en de financiële gezondheid bewaken.

Onze oplossingen voor kredietverzekeringen en risicobeheer beschermen je tegen wanbetalingen en faillissementen van jouw klanten en dragen bij aan werkkapitaaloptimalisatie en financieringsstructuren. Dankzij onze garanties en borgstellingen weten jouw zakenrelaties dat je jouw contractuele verplichtingen kunt nakomen. En onze fraudeverzekering dekt je in tegen verliezen door zowel interne en externe fraude. Zo werken we samen aan jouw succes en vertrouwen in de toekomst.