Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar bijna 70% van alle landen boven het pre-corona niveau uit. Ook België scoort niet goed, net als de landen om ons heen. Dat blijkt uit tussentijdse cijfers van kredietverzekeraar Allianz Trade.

Voor België voorspelde de kredietverzekeraar begin dit jaar een faillissementsstijging van +6% voor heel 2024. Voor 2025 was zelfs een daling van de faillissementscijfers met 5% voorspeld. Maar halverwege dit jaar staat de score echter al op +11% j/j. Vooral startende bedrijven, jonger dan 5 jaar, en kleine bedrijven tot 10 werknemers worden geraakt.   

Opmerkelijk slecht gaat het in Zweden. Voor heel het jaar was daar een stijging van +9% becijferd. Tot nu toe bedraagt de stijging +58% j/j. Voor Duitsland was voor 2024 een stijging van +13% voorspeld, nu gaat de kredietverzekeraar uit van +21% voor heel 2024.

Opvallende andere stijgers in Europa zijn (halverwege 2024, j/j): Oostenrijk (+27%), Ierland (+25%), Frankrijk (+21%) en Italië (+20%). Beter gaat het in Denemarken waar we forse een daling zien (-21%) en in mindere mate het VK (-1%).

Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade over de cijfers. “We zijn op weg naar stabilisering. In onze eerdere voorspelling gingen we uit van een nul-faillissementsgroei in de wereld in 2025. Wanneer zo’n omslag precies plaatsvindt is moeilijk exact aan te geven. Het lijkt erop dat die kentering wat opschuift.”

Per land is in het rapport van Allianz Trade de kwetsbaarheid van sectoren in beeld gebracht (faillissementen in Q1, verandering in % j/j). In België kent de industrie de laagste groei in faillissementen met +9%. De grootste stijging zien we in de ICT & telecom met +39%. Daarna volgt de bouw en handel met +21%, transport en opslag met +14%, vastgoed/finance en onderwijs/health care met elk +13%, en horeca/foodservices met +11%.

Volgens Geeroms hebben we te maken met een verraderlijk economisch klimaat. “Gaan we langzaam de goede kant op of blijven we kwakkelen? In de VS boomt de economie, maar onze belangrijkste exportmarkt Duitsland laat maar weinig goeds zien. Dat moet voor ondernemers een waarschuwing zijn. We zien dat bedrijven hun facturen momenteel steeds later betalen, wereldwijd, in Europa en ook in België. Latere betaling zet het werkkapitaal onder druk en doet de kans op wanbetaling en faillissementen toenemen. Ook gezonde bedrijven kunnen hierdoor geraakt worden”.
Over de faillissementen wereldwijd in 2024 stelt het onderzoek van Allianz Trade dat in één op de twee landen een merkbare of sterke stijging te zien zal zijn. Twee op de drie landen sluiten het jaar af boven het pre-pandemische niveau (gemiddelde 2016-2019). In 2023 was dat nog één op de twee landen. Regionaal zal deze trend zich vertalen in stijgingen in alle regio's, met Noord-Amerika voorop met +29%, gevolgd door West-Europa met +14% en Azië met +8% (zonder China). In 2025 wordt wereldwijd een gematigde stijging verwacht (+1%).
Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief Allianz Trade Magazine!
We sturen je dan elke 8 weken de laatste ontwikkelingen op het gebied van de economie, sectoren, faillissementen en tips voor optimaal debiteurenbeheer.

87 results

sep. 13, 2024

Handelsrisico hoger dan vóór corona

De handelsrisico's zijn na COVID toegenomen, met 87% van de Belgische sectoren nu op 'gemiddeld' of 'verhoogd' risico. Belangrijke sectoren zoals bouw en textiel lopen een hoger risico op wanbetaling. Lees meer.

sep. 12, 2024

Stijgende kredietrisico's in Europa: wat betekent dit ?

Ontdek hoe stijgende kredietrisico's in Europa jouw bedrijf bedreigen. Olivier Delbar van Allianz Trade bespreekt kredietverzekering als bescherming. Bekijk de video voor waardevolle inzichten!

sep. 12, 2024

De opkomst van AI en de veranderende rol van CFO's

Ontdek hoe AI de rol van CFO's transformeert. Edouard Priet van Allianz Trade legt uit hoe realtime inzichten en analyses CFO's helpen bij groei en risicobeheer. Bekijk de video voor meer.

87 results