25 Oktober 2024
Faillissementen in de bouw laten dit jaar in de hele eurozone scherpe stijgingen zien. Volgens ons laatste onderzoek is de piek nog niet bereikt. Die volgt volgend jaar. Slecht nieuws voor de Belgische bouw is dat de stijging in ons land van +21% is.

Inhoud artikel

  • Bouw in top 3 van meest bedreigde sectoren
  • Grote bouwconcerns meest kwetsbaar
  • Scherpe faillissementsstijgingen in de hele eurozone met piek in 2025
  • België +21% tegenover 2023

De meest recente cijfers tonen een stijging (in vergelijking met een jaar geleden) van +20% in Duitsland, +31% in Frankrijk, +35% in Italië en Zweden maar een gunstige +4% voor Nederland. België scoort +21%. Alleen al in september 2024 gingen 306 Belgische bouwbedrijven over de kop, en de meeste bouwbedrijven draaien dan nog break-even of met verlies.

Volgens Johan Geeroms, onze Directeur Risk Underwriting Benelux staat de bouw in de top drie van sectoren die het meest worden getroffen door grote faillissementen. “Het gaat vaak om zwaar gefinancierde bedrijven die tegen vertragingen oplopen. Bijvoorbeeld omdat betalingen uitblijven. Of omdat uitvoering van projecten alsmaar wordt uitgesteld.”

Ons rapport waarschuwt ook expliciet voor grote bouwconcerns die kwetsbaar kunnen zijn. In de eerste jaarhelft gingen met name in Europa en Azië 30 bedrijven failliet met een omzet groter dan €50 miljoen.

Hoewel wij voor 2025 een voorzichtige opleving voorzien voor de bouwsector, blijft het volgens Johan Geeroms broos en breekbaar. Onder meer door krappere overheidsbudgetten (voor woningbouw en infrastructuur), de zoektocht naar gekwalificeerd personeel (sowieso bij kleinere bedrijven), het probleem van vergrijzing, en extremere weersomstandigheden.

Johan Geeroms heeft de stille hoop dat de dalende rente mogelijk voor een boost kan zorgen. Ons rapport brengt onder meer het financiële plaatje van de bouwsector in beeld. Hieruit blijkt onder meer dat Europese bouwbedrijven een hoge schuldgraad hebben wat hen een extra kwetsbaarheid geeft.  België bevindt zich in de rode zone met een net gearing van 67%. 

Concluderend stelt Johan Geeroms dat lagere rentetarieven en ook iets minder hoge materiaalkosten de bouwsector enige verlichting brengen. Daar tegenover staan stijgende loonkosten, vertragende regelgeving en de minimale marges. Dat verlangt volgens Johan Geeroms van iedereen die in de bouwsector zakendoet maximale waakzaamheid. “Overal liggen faillissementen op de loer. Je wilt niet meemaken dat jouw bedrijf heeft geleverd en dat vervolgens een grote factuur niet betaald wordt omdat je klant het loodje heeft gelegd.”
Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief Allianz Trade Magazine!
We sturen je dan elke 8 weken de laatste ontwikkelingen op het gebied van de economie, sectoren, faillissementen en tips voor optimaal debiteurenbeheer.

98 results

jan. 23, 2025

Maatregelen om de Duitse economie te herstellen

Ontdek 10 strategische maatregelen om de Duitse economie te herstellen. Download het volledige rapport om te leren hoe groene energie en innovatie kunnen zorgen voor herstel en groei voor Duitsland en zijn handelspartners

jan. 22, 2025

Business versterken in onzekere tijden

Ontdek praktische en nuchtere tips van Allianz Trade om onzekerheden aan te pakken en uitdagingen om te zetten in kansen.

jan. 14, 2025

Benelux blijft stabiel te midden van wereldwijde onzekerheid

Benelux blijft veerkrachtig in onzekere tijden. Ontdek wereldwijde groeitrends, uitdagingen voor de eurozone en inzichten in investeringen. Download nu het volledige rapport!

98 results