Door de maatregelen van Trump bedraagt het gemiddelde Amerikaanse invoertarief nu wereldwijd 25,5%. Dit is het hoogste niveau sinds 1890. Volgens onze experts zal dit gemiddelde tarief tegen het eind van 2025 dalen, dankzij vele onderhandelingen en bilaterale afspraken, tot 10,2%.

Dit blijkt uit ons laatste rapport over wereldeconomie voor 2025-2026. Hieruit blijkt dat de wereldwijde economische groei in 2025 terugvalt naar slechts +2,3%, het laagste niveau sinds de coronapandemie. Voor de Verenigde Staten wordt een milde recessie verwacht met een negatieve groei van -0,5% in drie opeenvolgende kwartalen. Door de handelsoorlog en de daarbij horende onzekerheid zal de waarde van de wereldwijde export dit jaar met 480 miljard dollar dalen.

Inhoud artikel

  • Door de maatregelen van Trump, bereiken de Amerikaanse importtarieven 25,5%, het hoogste niveau sinds 1890.
  • Resultaat: -480 miljard dollar aan wereldwijde export, recessie in de VS en vertraging in Europa.
  • De Verenigde Staten zijn goed voor bijna 8% van de totale Belgische export. Sectoren zoals farmaceutica, chemie, machinebouw en transportmaterieel worden het hardst getroffen.

Voor de eurozone gaan we uit van een minimale groei van slechts +0,8% in 2025. Johan Geeroms, onze Directeur Risk Underwriting Benelux: “Vooral voor Duitsland, Frankrijk en Italië komt de lagere export naar de VS hard aan. Duitsland verliest naar verwachting 9 miljard dollar aan exportinkomsten. Voor Frankrijk en Italië bedraagt het exportverlies respectievelijk 7 en 9 miljard dollar.

De meeste zorgen maakt Johan Geeroms zich om de kleinere bedrijven. “Grote bedrijven zijn sterk genoeg om hogere inkoopprijzen en vraaguitval tijdelijk op te vangen. De buffers van veel kleinere bedrijven zijn kwetsbaar. Ook kunnen zij prijsverhogingen niet zomaar doorberekenen. Zeker voor bedrijven die nu al worstelen met minimale marges voorzie ik pittige tijden.”

Wat de Europese industrie ook niet zal helpen is volgens Johan Geeroms de lawine aan Chinese goederen die op de Europese markt gedumpt worden. “China is voor Trump het hoofddoel. Het containertransport vanuit China naar de VS ligt nu al zo goed als stil. Containers stapelen zich op in de Chinese havens. De kans is groot dat het overschot aan producten voor minimale prijzen in Europa terechtkomt. Dat heeft grote gevolgen voor de Europese industrie.”

Volgens Johan Geeroms zullen bedrijven zich wereldwijd proberen te beschermen met kortetermijnmaatregelen zoals voorraadvorming, het verleggen van toeleveringsketens en prijsaanpassingen. “Veel bedrijven redden het daar niet mee. Wereldwijd nemen de faillissementen dit jaar toe met +7%, zo verwachten wij. Vooral in de VS gaan veel bedrijven kopje onder: +16%. In Europa gaan we uit van +5% meer faillissementen.”

De handelsoorlog heeft zowel directe als indirecte effecten op de economie in België en Luxemburg. Johan Geeroms: “De Verenigde Staten zijn goed voor bijna 8% van de totale Belgische export. Sectoren zoals farmaceutica, chemie, machinebouw en transportmaterieel worden het hardst getroffen. Maar het reikt verder. België en Luxemburg zijn vergaand verweven met de Europese economie. In Luxemburg heb je prachtige innovatieve bedrijven gericht op de automotive-sector in Duitsland en Frankrijk. De vooruitzichten voor de autofabrikanten zijn niet goed. Dat gaan die toeleveringsbedrijven in België en Luxemburg merken.”
Mini winkelwagentje bovenop een laptop met een tabel

Enige compensatie is volgens Johan Geeroms te verwachten van de Duitse maatregelen. “De plannen van bondskanselier Friedrich Merz om gigantisch te investeren in infrastructuur en defensie, zijn ook goed nieuws voor België én Luxemburg. Dat geldt überhaupt voor alle aangekondigde defensie-investeringen van de Europese landen. Geloof maar dat een groot deel daarvan niet naar de VS gaat. Waar mogelijk zal gekozen worden voor Europese oplossingen. Dat geeft natuurlijk wel een boost aan allerlei industrieën, ook in België en Luxemburg.” Als de helft van de voorgenomen defensie-investeringen van EU-landen bij Europese bedrijven terechtkomt, geeft dat zowel het BBP van België als dat van Luxemburg een push van 0,8 p.p., zo stellen we.

Een ander lichtpuntje zou de lage rente kunnen zijn. Johan Geeroms: “Weliswaar leiden de tariefverhogingen tot hogere prijzen en dus inflatie-verhogend. Maar door de algehele economische neergang, onder meer door vraaguitval, zal de inflatie afnemen. Hierdoor ontstaat voor de ECB ruimte om de rente te verlagen om zo de economie aan te zwengelen. Onze researchafdeling voorziet in Europa een rentedaling van 4% tot 1,5% eind 2026.” In de VS zal de rente in mindere mate dalen zo voorzien we.

Onze experts schetsen twee mogelijke scenario’s voor de wereldeconomie in 2025-2026. Johan Geeroms: “Helaas achten we de negatiefste variant het meest aannemelijk. Hierbij hebben we te maken met stagnatie en tegelijkertijd met oplopende inflatie. Dit geldt zeker voor de VS. Europa zal naar alle waarschijnlijkheid een deflatoire trend kennen, mede door lagere gas- en olieprijzen. En ook door de dumping van Chinese goederen."
“Kijk je met een positieve blik (zoals in ons optimistische scenario) dan zien we Europa een inhaalslag maken op het gebied van technologische innovatie en internationale samenwerking. De Duitse steunmaatregelen zijn daarbij erg belangrijk. Ook kan AI een flinke oppepper betekenen voor de productiviteit. Verder houden we rekening met het terugdraaien van sancties tegen Rusland waardoor de energieprijzen stabiliseren.”

Door de maatregelen van Trump, bereiken de Amerikaanse importtarieven 25,5%, het hoogste niveau sinds 1890.

In ons rapport over economische vooruitzichten, analyseren we de volledige gevolgen voor de wereldeconomie.

Wil je beter voorbereid zijn op wat komt? Download het volledige rapport en krijg waardevolle inzichten om jouw bedrijf te beschermen.