Ook voor de Belgische economie betekent de herverkiezing geen goed nieuws. Johan Geeroms, onze Directeur Risk Underwriting Benelux: “Belgische bedrijven gaan hier onder lijden. Met €35 miljard export per jaar staat de VS in de top 5 van belangrijkste exportlanden van België. Een flink deel komt voor rekening van chemische en farmaceutische producten. De Antwerpse haven is cruciaal voor de wereldhandel in chemische producten. De importheffing van Trump is hiervoor een serieuze bedreiging.”
Volgens Johan Geeroms staat de vrije handel al een tijdje onder druk. “En daar doet Trump een flinke schep bovenop. Het internationale handelsklimaat zal verder verzuren. Niet alleen door protectionisme, ook zal de onzekerheid toenemen. Zal Trump de steun aan Oekraïne stopzetten? Hoe toegeeflijk is hij tegenover Poetin? Wat gaat de EU doen als reactie op Amerikaanse restricties, etc. Het heeft allemaal gevolgen voor de eurozone en zeker voor een open economie als België.”
Het Belgische bedrijfsleven wordt alvast op twee manieren geraakt. Door de tariefverhoging verzwakt de concurrentiepositie van bedrijven die naar de VS exporteren. Ook kunnen toeleveringsketens verstoord raken door de toename van protectionisme en de tegenreacties die volgen.
Johan Geeroms wijst bijvoorbeeld op China. “Als Chinese bedrijven minder producten in de VS kwijt kunnen, zullen ze die in Europa trachten te verkopen (tegen dumpprijzen). Slecht nieuws voor Belgische kmo-bedrijven want zij zijn bij uitstek de leveranciers van de grote Europese bedrijven die straks minder kunnen afzetten op hun eigen markt.”