- Wereldwijd betalen bedrijven hun facturen steeds later. Gemiddeld steeg het mondiale DSO (het aantal dagen dat facturen open blijft staan) met +3 dagen naar 59 dagen in 2023, de grootste sprong sinds 2008.
- Wereldwijd hebben bedrijven steeds meer werkkapitaal nodig om hun dagelijkse business te financieren. Omgerekend in ‘dagen omzet’ steeg de mondiale WCR (werkkapitaal-behoefte) met +2 dagen naar 76 dagen in 2023, de derde opeenvolgende stijging op rij.
- Vooral in Europa is de kans groot dat bedrijven de komende jaren nog langer moeten wachten op hun geld. Minder winst en steeds hogere exploitatiekosten zijn hiervan de oorzaak. De kans op wanbetaling neemt daardoor toe.
- Europa wil de betaaltermijn aan banden leggen. Maar het inperken van de betaaltermijn van 60 naar 30 dagen (bindend) zal veel bedrijven in financieringsproblemen brengen
Volgens Johan Geeroms, onze Directeur Risk Underwriting Benelux worstelen Europese bedrijven in toenemende mate met het werkkapitaal dat ze beschikbaar hebben voor hun dagelijkse business. “Ze komen minder gemakkelijk aan krediet en ook zijn de kosten hiervoor gestegen. Tel daarbij op dat marges over een brede linie krimpen. Bedrijven zoeken naar extra speelruimte. Bijvoorbeeld door facturen later te betalen. Op die manier gebruiken ze hun leveranciers als financier. Maar als alle bedrijven dat doen, krijg je wel een sneeuwbaleffect. Betalingsproblemen en wanbetaling zullen daardoor steeds vaker voorkomen.”