Na een verkiezingscampagne die gedomineerd werd door dalende koopkracht en stijgende energieprijzen, is het nu tijd voor een economische reality check in Frankrijk. In de eerste 100 dagen van de tweede ambtstermijn van Macron moet een routekaart worden opgesteld om drie problemen aan te pakken die dringend moeten worden hervormd.
Aangezien de ECB de weg vrijmaakt voor een strakker monetair beleid, schatten we dat een verhoging van de beleidsrente met 100 basispunten de kosten van de Franse schuldendienst in tien jaar met meer dan 30 miljard euro zou verhogen (1,5% van het bbp). In deze context moet de pensioenhervorming snel weer op tafel worden gelegd: we schatten dat een verhoging van de pensioenleeftijd met twee jaar de overheidsuitgaven voor pensioenen met bijna 2% van het bbp per jaar zou kunnen verminderen, wat overeenkomt met ongeveer 40 miljard euro, die zou kunnen worden aangewend om duurzame groei te stimuleren en de groene transitie te versnellen.
We schatten dat de marges van niet-financiële ondernemingen gemiddeld met 1,5% moeten stijgen om de resterende stijging van 8,7% in de bedrijfsschuld-bbp-ratio sinds het uitbreken van Covid-19 op te vangen. De marges zullen midden 2023 echter waarschijnlijk met 2,3% dalen. Tegelijkertijd hebben Franse huishoudens bijna 250 miljard euro aan overtollige liquiditeiten in vergelijking met pre-Covid-tijden, die in toenemende mate zouden gericht moeten worden op langetermijninvesteringen (decarbonisatie, digitalisering, productieve investeringen van bedrijven) in plaats van op de huismarkt.
Frankrijk presteert duidelijk slechter dan zijn tegenhangers in de eurozone als het gaat om exportprestaties. Frankrijk is sterk blootgesteld aan verstoringen en tekorten in de toeleveringsketen. De oorlog in Oekraïne heeft de drang van het bereiken van energieonafhankelijkheid en het versnellen van de ontwikkeling van niet-fossiele energiebronnen geaccentueerd, evenals het heroverwegen van sectorale specialisatie. Het energietekort van Frankrijk zou in 2022 75 miljard euro kunnen bereiken, ofwel 2,9% van het bbp (tegenover 1,9% van het bbp in 2019). In deze context heeft het een duidelijke routekaart nodig om zijn industriebeleid te herzien en zijn productiecapaciteit te vergroten door meer te vertrouwen in digitale technologieën, geautomatiseerde productie- en bewerkingsprocessen en schone energiebronnen.

87 results

sep. 13, 2024

Handelsrisico hoger dan vóór corona

De handelsrisico's zijn na COVID toegenomen, met 87% van de Belgische sectoren nu op 'gemiddeld' of 'verhoogd' risico. Belangrijke sectoren zoals bouw en textiel lopen een hoger risico op wanbetaling. Lees meer.

sep. 12, 2024

Stijgende kredietrisico's in Europa: wat betekent dit ?

Ontdek hoe stijgende kredietrisico's in Europa jouw bedrijf bedreigen. Olivier Delbar van Allianz Trade bespreekt kredietverzekering als bescherming. Bekijk de video voor waardevolle inzichten!

sep. 12, 2024

De opkomst van AI en de veranderende rol van CFO's

Ontdek hoe AI de rol van CFO's transformeert. Edouard Priet van Allianz Trade legt uit hoe realtime inzichten en analyses CFO's helpen bij groei en risicobeheer. Bekijk de video voor meer.

87 results