Ten onrechte is aangenomen dat consumenten het herstel na Covid-19 in 2022 zouden stimuleren. Het tegenovergestelde is het geval. Europese consumenten geven minder uit en sparen minder. Volgens onze eigen berekeningen geven consumenten in de eurozone dit jaar €70 miljard minder uit. Dat is bijna 500 euro per huishouden.

De inflatie, de oorlog in Oekraïne en mogelijke nieuwe covid-besmettingsgolven hebben het vertrouwen van de consument flink aangetast. De Europese consument is nog pessimistischer dan tijdens de lockdowns.

Volgens onze onderzoekers zullen de bestedingen in het derde kwartaal tijdelijk opleven. Daarbij profiteren vooral sectoren als horeca en toerisme vanwege de vakantieperiode. Eenmaal terug van vakantie gaat de hand weer op de knip.

Minder sparen

Niet alleen besteedt de Europese consument minder, ook wordt er door de inflatie minder geld opzij gezet. De kosten voor het levensonderhoud zijn zo sterk gestegen dat veel huishoudens geen geld overhouden om te sparen. Hiermee komt er abrupt een einde aan een periode van ruim twee jaar (de covid-periode) waarin er juist uitzonderlijk veel is gespaard. Wij schatten dat de bruto-spaarpercentages in Duitsland, Frankrijk en Italië dit jaar dalen tot mogelijk onder het lange termijngemiddelde van vóór corona (respectievelijk -4,7%, -3,7% en -4,8%).

 

In totaal zei 36,5% van de Europese consumenten die we ondervroegen dat ze van plan zijn om de komende maanden minder te sparen, met het hoogste aandeel in Frankrijk (49,3%). Volgens onze berekeningen is er in de eurozone nog steeds meer dan 380 miljard euro aan spaaroverschot (opgebouwd tijdens de coronacrisis). Wel is dit bedrag ongelijk verdeeld: rijkere huishoudens hebben een veel groter aandeel in het totaal. We stellen vast dat de huishoudens met de laagste inkomens een extra spaartegoed hebben van slechts 93 EUR per huishouden, vergeleken met meer dan 8.700 euro per huishouden voor de rijksten.
spaaroverschot
De voedselrekening in de eurozone zal naar verwachting in 2022 met gemiddeld 550 euro per huishouden stijgen en de energierekening met meer dan 750 euro, waarbij de prijzen in de loop van het jaar met +50% stijgen. Voor bijna tweederde van de huishoudens zal het spaaroverschot dit jaar niet voldoende zijn om hen te beschermen tegen de inflatie-orkaan.

87 results

sep. 13, 2024

Handelsrisico hoger dan vóór corona

De handelsrisico's zijn na COVID toegenomen, met 87% van de Belgische sectoren nu op 'gemiddeld' of 'verhoogd' risico. Belangrijke sectoren zoals bouw en textiel lopen een hoger risico op wanbetaling. Lees meer.

sep. 12, 2024

Stijgende kredietrisico's in Europa: wat betekent dit ?

Ontdek hoe stijgende kredietrisico's in Europa jouw bedrijf bedreigen. Olivier Delbar van Allianz Trade bespreekt kredietverzekering als bescherming. Bekijk de video voor waardevolle inzichten!

sep. 12, 2024

De opkomst van AI en de veranderende rol van CFO's

Ontdek hoe AI de rol van CFO's transformeert. Edouard Priet van Allianz Trade legt uit hoe realtime inzichten en analyses CFO's helpen bij groei en risicobeheer. Bekijk de video voor meer.

87 results