Potrivit doamnei Marine Bochot, șefa Departamentului Asigurare creditelor, din cadrul Grupului Allianz Trade, identificarea clienților vulnerabilizați de pandemia de Covid poate fi un proces complex, deoarece este vorba de un advărat puzzle de factori care se combină și sporesc riscul de insolvență a afacerii.
Marine explică faptul că unul dintre factorii cheie care mărește riscul de declanșare în lanț a insolvențelor (efectul de domino) este sectorul în care activează clientul. „De exemplu, afacerile din sectorul ospitalității, comerțului cu amănuntul de produse nealimentare, industria aeriană și sectorul auto comportă actualmente un risc mai mare de insolvență”, spune Marine. „Și asta, pentru că granițele au fost închise, traficul redus la minimum, mobilitatea blocată, oamenii nu s-au mai putut întâlni și deplasa și, prin urmare, fie că n-au mai avut cum să consume, sau și-au schimbat comportamentul de consum - de exemplu, s-au orientat spre consumul online.
„De fapt, toate companiile din sectoarele care se bazează pe schimburi și interacțiuni fizice au fost nevoite să-și adapteze rapid și radical modelele operaționale și structura costurilor. Companiile lipsite de această flexibilitate și agilitate sunt deosebit de vulnerabile la insolvență și, pe cale de consecință, la efectul de domino. ”
Industria transportului aerian de călători este un prim exemplu în acest sens. Companiile aeriene care au avut agilitatea și flexibilitatea de a-și converti o parte din serviciile de transport de călători în servicii de transport de mărfuri sau de a-și intensifica activitatea curentă de transport de mărfuri au făcut față mult mai bine încercărilor generate de pandemie.