Având în vedere că dezvoltarea economică era aproape blocată la sârșitul anului 2020, există un risc la nivel mondial ca lanțurile de aprovizionare să intre în insolvență ca urmare a unui efect de domino. Această stare de fapt declanșată de pandemia de Covid-19 va afecta, practic, toate sectoarele, zonele geografice și modelele de afaceri.

Este de așteptat ca sectoarele sensibile la Covid, cum ar fi ospitalitatea, comerțul cu produse nealimentare și transporturile (în special transportul aerian și auto) să resimtă șocul provocat de insolvența clienților lor, fapt ce va duce la creșterea ratei globale a insolvenței cu + 25% față de aceeași perioadă anului precedent, în 2021, conform ultimului nostru Raport Covid 19 „Vaccine Economics” . Dar ce anume este efectul domino și de ce reprezintă el un factor de risc de insolvență corporativă?

În esență, efectul domino de insolvență este o reacție în lanț care se declanșează atunci în momentul când o companie insolvabilă nu își mai poate îndeplini obligațiile față de partenerii săi comerciali. Mai exact, în momentul în care compania nu mai poate plăti facturile clienților și furnizorilor săi.

Maxime Lemerle, șeful departamentului Cercetare Sectorială și Insolvență, din cadrul Allianz Trade, explică faptul că astfel de insolvențe subminează lichiditatea în general a lanțului de aprovizionare, făcând ca riscul de efect de domino să devină iminent. Conform lui Lemerle: „Această incapacitate de a îndeplini obligațiile poate declanșa un efect knock-on în rețelele de tranzacționare, de-a lungul întregului lanț de legături dintre companii, sectoare și țări, ducând, în final, la noi și noi întârzieri la plată și insolvențe”.

Atunci, cum se face că, în ciuda creșterii numărului de infectări cu Covid-19 și a impunerii de noi carantine generale, nu am văzut încă manifestându-se efectul de domino al pandemiei asupra insolvenței companiilor?” Răspunsul este simplu, potrivit Marine Bochot, șefa departamentului Asigurarea Creditelor, la Allianz Trade, este că „spre deosebire de orice alte crize anterioare, ajutorul de stat masiv pompat în piețe de economiile dezvoltate și emergente împiedică criza de lichiditate a întreprinderilor.”

În loc să asistăm la un val de insolvențe, intervenția statului a creat starea de liniște de dinaintea furtunii, permițând companiilor afectate de Covid să evite insolvența - cel puțin pentru moment.

Maxime consideră că: „Este clar că ar fi trebuit să asistăm la o mulțime de insolvențe în 2020, dar ajutorul guvernamental masiv din partea statelor a “ înghețat ”situația multor companii și a oprit temporar intrarea lor în faliment. Sistarea treptată a sprijinului de stat va declanșa, în principiu, două tipuri de insolvențe: insolvența companiilor care nu erau viabile nici înainte de criză, dar care erau menținute pe linia de plutire prin măsuri de urgență, și, respectiv, insolvența companiilor slăbite de criză, în special din cauza îndatorării lor excesive. ”

În condiții normale, există o gamă largă de factori care influențează severitatea, întinderea și nivelul riscului din cadrul lanțului de aprovizionare, cauzat de efectul de domino asupra insolvenței. De exemplu, cât timp există lichiditate pe piață și acces la credite, impactul poate fi întrucâtva mai atenuat.

Depinde, de asemenea, de cât de mult se bazează societățile comerciale și sectoarele economice pe o oragnziație sau alta, înainte de faliment. Dacă dependența de o organizație anume este mare – acel faimos coeficient de vânzări sau de concentrare a ofertei - atunci riscul de insolvență va fi și el mare, iar efectul poate fi dramatic.

Surpriza este un alt factor cheie. Dacă puteți prevedea că un jucător va întâmpina dificultăți, puteți diminua sau chiar preveni pierderile înainte să se producă. Pe de altă parte, dacă evenimentele se derulează cu viteză sau la scară foarte mare, cu lanț de aprovizionare lung sau termene lungi de plată în cadrul lanțului, efectul de insolvență corporativă în lanț (efect de domino) este potențial sporit.

Este posibil ca insolvența companiei britanice de construcții Carillion să nu fi fost legată de pandemie, dar ea este totuși un exemplu clasic de efect de domino în acțiune și un avertisment cu privire la surprizele pe care ni le rezervă viitorul.

 

Când Carillion a intrat în insolvență, în ianuarie 2018, lăsând în urmă datorii de aproape 7 miliarde de lire sterline, cazul a fost descris de Administratorul judiciar din Marea Britanie drept „cea mai mare lichidare tranzacționată din toate timpurile din țară”.

Lichidarea companiei a declanșat un puternic efect de domino în rețeaua de tranzacționare Carillio, care cuprindea 30.000 de subcontractanți și furnizori, mulți fiind împinși la insolvență.

La doar câteva luni după aceea, în octombrie 2018, un raport al contabilului Moore Stephens spunea că se înregistra o creștere cu 20% a numărului firmelor din sectorul construcțiilor din Marea Britanie, care au intrat în insolvență după lichidarea companiei Carillion.

Cu toate că intervenția statului a amânat orice efect de domino declanșat de pandemia de Covid-19 din 2020, au existat totuși câteva cazuri izolate de insolvență de mare anvergură, cauzate de carantina generală (lockdown)

Un exemplu este compania Avianca, una dintre cele mai mari companii aeriene din America Latină, care a depus cerere de intrarea în insolvență, în mai 2020. Pe lângă faptul că furnizorii companiei aeriene columbiene au rămas cu facturi neplătite, insolvența a avut și un impact transversal devastator asupra numărului călătorilor cu alte moduri de transport, ducând la falimentul comercianților cu amănuntul și a furnizorilor de servicii.

Un alt exemplu este CBL Properties, proprietarului unui mare centru comercial din SUA, care a solicitat, la 11 în noiembrie 2020, protecție împotriva falimentului, in temeiul capitolului 11 din Codul SUA privind falimentul. Proprietarul mall-ului a făcut acest pas pentru a șterge cele 1,5 miliarde de dolari din bilanțul companiei, ca urmare a insolvenței unui șir întreg de chiriașii importani ai mall-ului său.

Starea sectorului micilor comercianților de produse nealimentare, în general, care sufla deja greu în ultimul deceniu, s-a agravat și mai rău din cauza pandemiei, cel mai rău lovit fiind segmentul modă și îmbrăcăminte.

Printre marii comercianți împinși în insolvență de carantina generală se numără și Arcadia Group, care deținea un lanț mare de magazine de îmbrăcăminte, care includea magazinele Topshop / Topman, Burton, Dorothy Perkins și Evans. Prăbușirea companiei Arcadia Group a determinat magazinele universale Debenhams și Edinburgh Wollen Mill să treacă de la administrarea judiciară la lichidare. Aceste insolvențe au provocat, fără îndoială, fracturi în cadrul lanțurile de aprovizionare respective.

Este important să reamintim că legislația privind înghețarea insolvenței și moratoriul, votată în primul trimestru al anului 2021 în mai multe țări precum Germania, Franța, Marea Britanie, Japonia, India, Singapore sau Australia, ușurează semnificativ eforturile disperate ale companiilor aflate în dificultate - așa-numitele companii de zombi – de a-și continua operațiunile, chiar dacă sunt, literalmente, insolvente, crescând astfel riscul unui efect de insolvență în lanț (de domino), odată cu sistarea spijinului de stat.

Datorită lichidității fără precedent de pe piețele globale, companiile se află acum într-o poziție unică. În perioada de calm de dinaintea furtunii, șefii de companii au o șansă fantastică să-și reducă riscul lanțului de aprovizionare, înainte de retragerea sprijinului de stat, retragere prognozată să înceapă, conform studiului nostru Vaccine Economics, din a doua jumătate a anului 2021.

Este posibil însă ca multe întreprinderi să nu fie capabile să atingă nivelul necesar de intuiție internă. Dar, cu soluții precum asigurarea creditului comercial, întreprinderile pot avea încredere că sunt protejate împotriva riscului de insolvență a clienților și furnizorilor lor, pe care nu îl pot controla.

Asigurarea de credit comercial  vă despăgubește întreprinderea în cazul facturilor întârziate la plată sau neplătite, dar, mai important, vă ajută să evitați datoriile neperformante. Asigurătorii de credite comerciale, cum este Allianz Trade, investesc timp și resurse semnificative în cartografierea atentă a peisajului global al creditelor comerciale, evaluarea nivelurilor de risc ale întreprinderilor și consilierea clienților cu privire la cea mai sigură modalitate de a face afaceri.

Alte avantaje ale asigurării de credit comercial pot include:

  • Relații îmbunătățite cu clienții, datorită garanțiilor financiare și încrederii sporite
  • Condiții de tranzacționare mai competitive, datorită plăților mai securizate
  • Recuperarea eficace și eficientă a datoriilor la nivel mondial, deci puteți dormi liniștiți, știind că riscurile dvs. sunt asigurate și plățile garantate.
  • Îmbunătățirea comportamentului de plată, deoarece clienții plătesc în medie cu cinci zile mai repede, dacă știu că aveți o asigurare de credit, ceea ce vă îmbunătățește lichiditatea.

Marine Bochot spune că: „În contextul economic actual, un asigurător de credite comerciale bine condus face tot ceea ce este necesar ca să înțeleagă nivelurile de risc din lanțurile de aprovizionare ale clienților lor. Se spune adesea că regula „cunoaște-ți clientul” este o mantră esențială a oricărei afaceri, iar acest lucru se adeverește o dată în plus în 2021. Cu cât înțelegeți mai exact capacitatea clientului dumneavoastră de a face tranzacții și de a plăti, cu atât puteți anticipa cu mai multă intuiție un potențial efect de domino. ”

În cel de-al doilea articol din seria noastră de trei articole despre Efectul de domino al pandemiei de Covid-19 asupra insolvenței, examinăm modul de identificare a riscului de insolvență corporativă , iar în ultimul articol vă oferim informații utile despre cum să vă protejați lanțul de aprovizionare, astfel încât să rămână rezistent la efectul de domino asupra insolvenței. Aceasta include reorientarea către parteneri comerciali digitalizați, includerea în contractele de furnitură a unor clauze care vă protejează împotriva insolvenței și diversificarea completă atât a clienților, cât și a furnizorilor dumneavoastră.