fake-buyer-fraude

CEO-fraude: wat is het en hoe kan je jouw bedrijf beschermen?

CEO fraude vormt een ernstige bedreiging voor bedrijven. Ontdek hoe deze vorm van oplichting werkt en welke stappen je kunt nemen om jouw bedrijf te beschermen. Lees verder voor essentiële tips.

CEO-fraude is een groeiende bedreiging voor bedrijven van elke omvang. Criminelen doen zich voor als hogere leidinggevenden om werknemers te verleiden geld over te maken, gevoelige informatie te delen of ongeoorloofde acties uit te voeren. Inzicht in CEO-fraude, hoe het werkt en wat er kan worden gedaan om het te voorkomen, kan jouw bedrijf helpen aanzienlijke financiële en reputatieschade te voorkomen.

Inhoud artikel

  • Hoge frequentie: 69% van de Belgische en Nederlandse bedrijven heeft de afgelopen 2 jaar te maken gehad met fraudepogingen.
  • Werkwijze: onderzoek, identiteitsdiefstal, en urgente verzoeken om werknemers te misleiden.
  • Preventie: Gebruik e-mailbeveiliging, train werknemers, verifieer verzoeken en implementeer dubbele goedkeuring om fraude te voorkomen.
CEO-fraude doet zich voor wanneer criminelen zich voordoen als hogere leidinggevenden - vaak de CEO of CFO - om werknemers te verleiden geld over te maken of vertrouwelijke informatie vrij te geven. Deze aanvallen maken meestal misbruik van het vertrouwen dat werknemers hebben in het hogere management en van de urgentie van de verzoeken. CEO-fraude is helaas een van de fraudevormen met de meeste financiële schade.

CEO-fraude verloopt vaak in meerdere fasen:

  1. Onderzoek: criminelen verzamelen informatie over de hiërarchie van het bedrijf, vaak uit openbaar beschikbare informatie op sociale media of bedrijfswebsites.
  2. Identiteitsdiefstal: De fraudeur creërt een e-mail die er legitiem uitziet door het e-mailadres, telefoonnummer of de communicatiestijl van de CEO te imiteren. Met nieuwe technieken als deepfake krijgen fraudeurs nog meer tools in handen om zich voor te doen als iemand anders.
  3. Urgentie: De frauduleuze e-mail bevat meestal een dringend verzoek om de normale protocollen te omzeilen, zoals het overmaken van geld of het delen van gevoelige gegevens.
  4. Uitvoering: De werknemers denken dat het verzoek van een vertrouwenspersoon komt en volgen de instructies op voordat ze doorhebben dat het om oplichterij gaat.

Voorbeeld: Een medewerker op de financiële afdeling ontvangt een e-mail van wat de CEO lijkt te zijn, met een dringend verzoek om een overboeking naar een leverancier. De e-mail dringt aan op vertrouwelijkheid en vraagt de medewerker snel te handelen. De medewerker maakt het geld over, maar realiseert zich later dat de e-mail frauduleus was.

Elk jaar voeren wij een onderzoek uit naar bedrijfsfraude. Uit ons onderzoek van 2024 blijkt dat Belgische en Nederlandse bedrijven nog steeds met grote regelmaat het slachtoffer worden van fraude en oplichting: 69% van de bedrijven heeft de afgelopen 2 jaar te maken gehad met fraudepogingen.

De toenemende digitalisering en de opkomst van kunstmatige intelligentie maken het nog moeilijker om fraude op te sporen.

Om CEO-fraude te voorkomen, kan je een paar preventieve maatregelen nemen:

  • Gebruik e-mailfilter- en beveiligingstools: Investeer in oplossingen voor e-mailbeveiliging die gespoofde e-mailadressen, verdachte bijlagen en phishingpogingen kunnen detecteren.
  • Maak je werknemers bewust: Train je werknemers regelmatig om phishing e-mails, frauduleuze verzoeken en ongebruikelijke communicatiemethoden van managers te detecteren.
  • Verifieer de verzoeken: Stel een bedrijfsbeleid op dat werknemers verplicht om transferverzoeken of gevoelige acties te bevestigen via een alternatieve communicatiemethode, zoals een telefoongesprek of een persoonlijke verificatie.
  • Pas dubbele goedkeuring toe: Zorg ervoor dat financiële transacties door meer dan één persoon worden goedgekeurd, om de kans op een single point of failure te verkleinen.

Helaas worden fraudeurs steeds creatiever en improviseren ze voortdurend nieuwe technieken, afhankelijk van gebeurtenissen en contexten. Preventieve maatregelen kunnen het risico op fraude verkleinen, maar je zal ze nooit allemaal kunnen vermijden. Een fraudeverzekering kan essentiële bescherming bieden tegen de financiële gevolgen van CEO-fraude.

Of de fraude nu binnen of buiten jouw bedrijf wordt gepleegd, de financiële verliezen hebben een grote impact op jouw bedrijf. Met onze fraudeverzekering kan je jouw bedrijf beschermen tegen financieel verlies door zowel interne als externe fraude. Onze verzekering dekt niet alleen financieel verlies, maar ook schade aan systemen en reputatie. Bovendien kan je rekenen op deskundig advies om fraude te voorkomen.

Wil je meer weten over onze fraudeverzekering? Neem contact op met ons team. Onze experts helpen je graag verder.