1. Voert jouw betalingsopdrachten op basis van e-mails of telefonische oproepen?
Vaak doen oplichters zich voor als één van jouw leveranciers of als een leidinggevende van jouw firma, met de bedoeling om grote bedragen te ontfutselen. Voer daarom nooit betalingen op basis van opdrachten ontvangen via e-mail, fax of telefoon. Zelfs in de overtuiging dat het om een echte aanvraag gaat, aarzel niet om rechtstreeks met de persoon contact te nemen vóór jouw betaling.
2. Heb je de frauderisico's van jouw bedrijf in kaart gebracht?
Een kwetsbaarheidsonderzoek levert heel wat nuttige informatie op: zo wordt duidelijk voor welke types fraude je het kwetsbaarst bent, en leert je waar je kan bijsturen om jouw onderneming fraudevrij te houden. Veiligheid en kwaliteit zijn de sleutelwoorden voor het succes van jouw bedrijf: investeer daarin.
3. Zijn jouw computers en betalingsopdrachten beveiligd met een wachtwoord?
Het ligt voor de hand, maar toch worden wachtwoorden heel vaak vergeten. In principe zou je elke toegang tot informatica moeten beveiligen, net als jouw betalingsopdrachten. Die laatste worden in het ideale geval nog eens telefonisch bevestigd door jouw bank, of via een gelijkaardige procedure dubbel gecontroleerd, zodat een derde partij er geen invloed op kan uitoefenen.
4. Laat je zich bijstaan door de juiste partner?
Beschermen tegen fraude kan je niet alleen. Fraudepreventiemaatregelen neemt je zelf, maar die dekken je niet in het geval van een aanval. Een fraudeverzekering als die van Allianz Trade daarentegen wapent je tegen de gevolgen van interne en externe fraude en cyberfraude. Zo kan je met een gerust gemoed zakendoen, terwijl jouw vermogen beschermd is.
5. Sluit je de rechten van medewerkers af als die het bedrijf verlaten?
Systemen en betalingsrechten zijn maar twee domeinen waartoe gewezen medewerkers na hun vertrek geen toegang meer hoeven te hebben. Zeker bij ontslagen, waarbij de band met jouw bedrijf soms onder druk staat, is het belangrijk om snel te handelen. Sluit de rechten van jouw medewerkers meteen af als die het bedrijf verlaten.
6. Is jouw personeel op de hoogte van de risico’s rond fraude?
Last but not least: licht jouw personeel in. Jouw bedrijf mag nog zo goed beveiligd zijn, als jouw medewerkers niet op de hoogte zijn van jouw initiatieven, zullen die weinig effect hebben. Plan daarom geregeld een moment in om hen op de gevaren van fraude te wijzen en om hen in te lichten over de maatregelen die je daartegen neemt.
In vier stappen naar een fraudeverzekering op maat
1. Breng jouw zwakke plekken in kaart
Jezelf even goed beschermen tegen de gevolgen van fraude als een verzekeraar dat kan doen, is niet mogelijk. Toch zijn er heel wat vragen die je jezelf kan stellen om jouw fraudebescherming te verhogen. Worden al jouw betalingen dubbel gecontroleerd, bijvoorbeeld? Verandert je alle wachtwoorden minstens om de zestig dagen? En verliezen gewezen medewerkers automatisch toegang tot alle bedrijfssystemen?
2. Laat jouw frauderisico’s analyseren
Om jouw fraudeverzekering te optimaliseren, heeft Allianz Trade ook vragen voor je. Zo kunnen we alle frauderisico’s in kaart brengen en weten we welke klemtonen voor jouw bedrijf belangrijk zijn. Er bestaan evenveel fraudevormen als er bedrijven zijn. Een risico-onderzoek is dus noodzakelijk. Zo krijg je een verzekering op maat van jouw bedrijf.
3. Valideer ons op-maat-gemaakt aanbod
Bij Allianz Trade zetten we een persoonlijke aanpak voorop. In onze offertes vind je die aanpak terug: elk voorstel is er een volledig gericht op van de noden van jouw bedrijf. Onze garanties en premies passen we aan de grootte en risico’s van jouw onderneming, onze experts zijn via de hotline 24/7 bereikbaar voor jouw vragen.
4. Ga verder zoals je bezig was
Nu jouw verzekering een feit is, kan je weer 100% concentreren op wat er in jouw bedrijf echt toe doet: zakendoen. Krijg je toch vermoedens van fraude? Breng jouw verzekeraar direct op de hoogte. Allianz Trade begeleid je in de stappen die je moet ondernemen en vergoed je binnen de 30 dagen voor de verduisterde bedragen. Ook de kosten die het gevolg zijn van de fraude, nemen wij voor ons rekening.