Juli 2023
B2B netthanel innenfor alle størrelser og sektorer har opplevd en revolusjon iløpet av de siste 3 årene.
Som følge av effektiviteten i forbindelse med netthandel og pandemine, hr kunder endret forretningspraksis, og på kort tid flyttet seg bort fra tradisjonelle salgskanaler til digital selvbetjening. Og dette er på ingen måte bare et fenomen for småbedrifter. Ca. 35 % av alle B2B-kjøp fra store og mellomstore bedrifter foregår nå direkte på nett – og når bestillinger som er avtalt virtuelt legges på toppen, stiger dette tallet til rundt 70 %.1
Selv innenfor områder der feltsalgsmodeller tradisjonelt har dominert, som for eksempel farmasøytisk og medisinsk utstyr, har personlige interaksjoner gått kraftig ned. Denne trenden ser ut til å fortsette ettersom B2B-handelsmarkedet forventes å skyte i været med en årlig vekst på 17 % gjennom dette tiåret.
Og dette er det gode grunner til. Å identifisere og undersøke nye leverandører og produkter på nett har ikke bare blitt mye enklere, men også langt mer effektivt ettersom kundene i økende grad stoler på e-kanaler og deres evner til ordreoppfyllelse. E-forhandlere hevder faktisk at de bredere globale markedene som e-handel gir dem, skaper et mye mer konkurransedyktig landskap.
Allerede før Covid-19 kom med sine endringer i kjøpsmønstre, satte B2B-kunder (spesielt fra yngre årskull) pris på brukeropplevelsen, hastigheten og bekvemmeligheten med godt strukturerte e-handelsnettsteder. Og i dag påstår tre fjerdedeler (74 %) at den nye nettdominerte kjøpsmodellen gjør virksomheten deres mer effektiv.2
Det handler ikke bare om større transaksjonsvolum: Beløpene som B2B-kunder er villige til å bruke på nett, øker også raskt. Den gjennomsnittlige ordreverdien til B2B-kunder har i løpet av 10 år økt til € 1200–13003, dette er nesten en tredobling. Dette har konsulenter hos McKinsey observert: «Det mest fremtredende tegnet på at digitalt salg har utviklet seg, er komforten B2B-kjøpere utviser når de foretar store nye kjøp og bestiller på nytt på nett».