debiteurenbeheer

Debiteurenbeheer

Je wenst een efficiënt en winstgevend debiteurenbeheer te voeren. Gebruik onze tips om jouw debiteurenbeheer te verbeteren.

Debiteurenbeheer is het administratieve en financiële proces om openstaande bedragen te beoordelen en te controleren. Debiteurenbeheer helpt om betalingstermijnen toe te kennen en tegelijkertijd wanbetalingsrisico’s te verkleinen. Debiteurenbeheer zorgt voor dat je tijdig jouw betalingen ontvangt.

Er zijn veel voordelen voor debiteurenbeheer:
 

  • Uitstaande bedragen van jouw klanten evalueren en controleren
  • Betalingsvoorwaarden aan bepaalde klanten toekennen
  • Late betalingen en wanbetalingsrisico’s verkleinen
  • Jouw incassokosten beperken
  • Jouw werkkapitaal optimaliseren
  • Jouw cashflow verbeteren en jouw financieringsbehoeften verkleinen
  • Jouw omzet ontwikkelen en verliezen minimaliseren
voordelen-debiteurenbeheer
Debiteurenbeheer is het administratief en financieel proces dat ertoe leidt dat je tijdig jouw betalingen ontvangt. Wanbetalers kunnen zeer nefast zijn voor jouw onderneming. Slechts enkele onbetaalde facturen kunnen er al snel toe leiden dat jouw volledige winstmarge teniet gedaan wordt. Daarom is het belangrijk om het betaalgedrag van jouw klanten te analyseren en nauwkeurig te volgen.

Screen de financiële gezondheid van jouw klanten

De focus van jouw onderneming ligt op groei, maar wel op een veilige manier. Nieuwe klanten kunnen een risico op vlak van betaling inhouden. Door de financiële gezondheid van jouw klanten te controleren, kan je jouw bedrijf met vertrouwen laten groeien.

Pot geen facturen op

Stuur op regelmatige basis facturen uit met deelbedragen voor langlopende projecten. Zorg ervoor dat je onmiddellijk na levering van goederen of diensten de factuur stuurt, zodat de afgesproken betalingstermijn onmiddellijk begint te lopen.

Volg openstaande betalingen kort op

Een vergetelheid? Een belabberde financiële situatie? Een betwist bedrag? Niet tevreden met de geleverde diensten of producten? Vertragingen of niet-betalingen kunnen heel uiteenlopende oorzaken hebben. Door kort op de bal te spelen en jouw klant tijdig te contacteren volg je de openstaande facturen op.

Wees duidelijk en transparant

Zorg voor duidelijke facturen en vraag expliciet goedkeuring van jouw algemene voorwaarden. Bepaal helder de betalings- en kredietvoorwaarden, de uiterste betaaldatum en de betwistingstermijn. Geef ook vooraf aan hoeveel de nalatigheidsintresten bedragen bij een laattijdige betaling.

Besteed uw klantenbeheer uit

Als onderneming ben je gericht op groei en moet jouw focus liggen op jouw corebusiness. Slorpt het klantenbeheer te veel tijd en energie op? Besteed het uit aan een specialist.

Kies voor een kredietverzekering

Een kredietverzekering bied je niet alleen een regelmatige opvolging van de financiële gezondheid en betalingsgedrag van jouw klanten maar ook een dekking voor wanbetalingsrisico’s.

Zelfverzekering is het opbouwen van jouw eigen financiële reserves om jouw verliezen te dekken in geval van onbetaalde facturen. Dit is een eenvoudige oplossing maar het is ook de meest risicovolle oplossing.

Onbetaalde facturen kunnen ernstige gevolgen hebben voor jouw bedrijf. Ze kunnen een sterke impact hebben op de financiële gezondheid van jouw bedrijf en zelfs tot een faillissement leiden. Wist je dat onbetaalde facturen verantwoordelijk zijn voor meer dan 25% van de faillissementen?

Het gebruik van een extern bedrijf voor jouw debiteurenbeheer heeft vele voordelen:

  • Je richt jouw inspanningen uitsluitend op jouw business
  • Jouw debiteurenbeheer wordt beheerd door specialisten
  • Je geniet van een internationaal netwerk
  • Je vergroot jouw kansen om terugbetaald te worden
  • Je behoudt een goede relatie met jouw klanten

1. Factoring

Een leverancier van factuurfinanciering koopt jouw facturen in tegen een bedrag dat lager ligt dan de nominale waarde (meestal 70% tot 80% van het factuurbedrag) en probeert deze zelf te innen. Het geef je direct toegang tot jouw geld maar de kosten zijn duur en je verliest een belangrijke deel van de relatie met de klant.

2. Letter of Credit

Als je een kredietbrief van jouw klant ontvangt, betekent dit dat de bank de betaling garandeert. Dit type systeem wordt veel gebruikt in de internationale handel. Het biedt zekerheid dat je jouw betaling gaat krijgen maar dat kan wel duur zijn en moet bij elke transactie worden vernieuwd.

credit-management

3. Kredietverzekering

Een kredietverzekering bied je een bescherming tegen wanbetalingen. Als jouw klant u niet betaalt, vergoedt jouw verzekeraar je voor het verzekerde bedrag. Een kredietverzekering help je ook om jouw bedrijf vol vertrouwen te laten groeien. De financieringsopties van jouw bedrijf nemen toe en je kan soepeler betalingsvoorwaarden bieden ten opzichte van jouw concurrentie.

Jouw bedrijf beschermen was nog nooit zo belangrijk als nu. In deze crisistijden ben je nooit veilig voor wanbetaling of een faling van een van jouw klanten. Deze risico's veroorzaken vaak een sneeuwbaleffect. Dit leidt tot risico's voor de cashflow en winstgevendheid van jouw bedrijf. Eén grote onbetaalde factuur kan ervoor zorgen dat de groei van jouw onderneming in gevaar komt of zelfs leidt tot faillissement.

Een kredietverzekering bescherm je tegen risico’s van wanbetaling en faillissement van jouw klanten:

Wij monitoren de financiën van jouw klanten

Wij zorgen voor de inning van jouw onbetaalde facturen

En we vergoeden je als jouw klanten niet betalen