De eerste verkoop is slechts het begin van een klantrelatie. Hoe goed je het kredietgoedkeurings- en betalingsproces beheert, heeft grote gevolgen voor zowel de potentiële groei als de financiële gezondheid van die relatie.

Een te laks credit management kan jouw bedrijf laten wachten op de betaling van de facturen van een klant. Uit onderzoek blijkt dat 25% van de faillissementen van bedrijven te maken heeft met late betaling of niet-betaling door klanten.

Toch kan een te conservatief credit management de groei van een overigens gezonde klantrelatie in de kiem smoren. Als klanten niet het krediet kunnen krijgen dat ze nodig hebben, kan het zijn dat ze hun zaken elders regelen.

Het vinden van de gulden middenweg is essentieel voor de toekomst van jouw bedrijf. Natuurlijk is het niet mogelijk om alle kredietrisico's uit te sluiten. Een sterke aanpak van het credit management kan echter de kredietgoedkeuring in alle stadia van de klantrelatie stroomlijnen.

Kredietverzekeringen spelen een belangrijke rol in dit proces. Een kredietverzekering biedt niet alleen hoogwaardige informatie over de financiële gezondheid van klanten, maar ook een betalingsgarantie in geval van een onverwacht verlies.

Bedrijven kunnen ook zelf stappen ondernemen om hun credit management te verbeteren en ervoor te zorgen dat zij altijd een goed inzicht hebben in hun risico's. Hier zijn negen manieren om dit te doen:

1. Ken jouw klanten

Door onderzoek te doen naar klanten voordat je contracten tekent, krijgt jouw bedrijf inzicht in de sterke en zwakke punten van elke klant. Met dit inzicht kan je meer strategische kredietbeslissingen nemen gedurende de gehele klantrelatie.

2. Leg jouw voorwaarden duidelijk vast

Geschillen en misverstanden over facturen kunnen leiden tot grote vertragingen bij het ontvangen van betalingen. Door de voorwaarden van de kredietrelatie duidelijk uit te leggen aan elke klant, kan je veel van deze situaties voorkomen.

3. Vraag ontvangstbewijzen voor jouw producten en diensten

Of en wanneer een klant de gekochte producten en diensten ontvangt, kan ook tot een potentieel conflict leiden. Door handtekeningen van klanten op ontvangstbewijzen voor alle transacties te verzamelen en te eisen, kunnen geschillen tot een minimum worden beperkt.

4. Factureer snel na levering

Door facturen te versturen zodra een transactie is voltooid, start het betalingsproces van de klant zo snel mogelijk, waardoor de kans op tijdige betaling toeneemt.

5. Bel jouw klant op vóór of op de vervaldatum

Een vriendelijke herinnering dat een factuur verschuldigd is of wordt, is een belangrijke manier om klanten te laten weten dat je de betaling opvolgt en een tijdige betaling verwacht.

6. Stel een herinneringsproces op

Eén herinnering dat een factuur verschuldigd is, is misschien niet genoeg om klanten te laten betalen. Wie 't hardst schreeuwt, krijgt het meest', dus is de kans groter dat de verkoper die regelmatig en op een professionele manier aanmaningen stuurt, binnen de verwachte termijn wordt betaald.

7. Communiceer het betalingsproces binnen jouw bedrijf

Iedereen in de organisatie moet het betalingsbeleid en -proces van het bedrijf begrijpen, naleven en ondersteunen. Verwarrende boodschappen en slechte communicatie naar klanten toe leiden alleen maar tot onduidelijkheid en vertragen de betaling van facturen.

8. Wees consistent

Om succesvol te zijn, moet je alle stappen in jouw credit managementproces toepassen op alle klanten en voor elke transactie en voor elke factuur. Alleen door consequent te zijn, kan je ervoor zorgen dat klanten elke betaling zo snel mogelijk uitvoeren.

9. Check regelmatig de financiële gezondheid van jouw klanten

Het is vaak verleidelijk om elke negatieve verandering in de krediet- of financiële status van een klant over het hoofd te zien, vooral wanneer het om een grote, winstgevende en langdurige klant gaat. De omstandigheden veranderen echter en een klant die ooit een laag risico vormde en regelmatig facturen op tijd betaalde, kan langzaam of plotseling zijn betalingen uitstellen of helemaal niet meer betalen. Ondernemingen moeten alle nieuwe financiële ontwikkelingen zonder partijdigheid beoordelen en in overweging nemen bij het nemen van kredietbeslissingen voor een specifieke klant.

financiele-geondheid