Jouw kredietbeleid opstellen
Naarmate een bedrijf groeit en complexer wordt, komt er een moment waarop de ongeschreven regels niet langer efficiënt zijn. Voordat dit gebeurt, is het van groot belang een kredietbeleid uit te stippelen en toe te passen dat het order-to-cash-traject verduidelijkt. Dit document moet de risicobereidheid van de onderneming weerspiegelen en moet rekening houden met de marges, de product/geografie-mix, de cashflow en de financiering.
Jouw kredietbeleid moet duidelijk de volgende onderwerpen behandelen:
1. Structuur van de kredietafdeling
Jouw document moet een bevoegdheidsmatrix bevatten waarin de rol en de verantwoordelijkheid worden aangegeven van elke werknemer die bij het kredietbeheer betrokken is. Het moet vragen beantwoorden, waaronder:
- Wie keurt kredietlimieten goed en voor welke bedragen?
- Wie keurt speciale voorwaarden en betalingsplannen goed in geval van achterstallige betaling?
- Wat is de rol van het verkoopteam?
2. Know Your Customer-procedure
KYC gaat over het identificeren en het controleren van de identiteit van jouw klant bij het openen van een account. In jouw kredietbeleid moet de KYC-sectie het sjabloon van een uitgebreid kredietaanvraagformulier bevatten. Daarin moeten de vereiste juridische documenten, de verificatieprocedures, de eigendomsstructuur, de contactgegevens, de bankreferenties, de handelsreferenties, en de details van alle verbonden juridische entiteiten worden vermeld.
3. Kredietrisicobeoordeling van nieuwe klanten
Het verzamelen van financiële informatie is belangrijk, maar het is nog belangrijker te begrijpen hoe het bedrijf werkt, wat zijn positie op de markt is en wat de externe risico's zijn, zoals politieke risico's voor internationale cliënten. Je zal moeten bepalen hoe je hun betrouwbaarheid kunt beoordelen en wat een alarmsignaal kan zijn. Een best practice is om voor elke klant in jouw portefeuille een risicocategorie toe te passen, per kanaal en van laag tot hoog risicoprofiel.
4. Voorwaarden
Hoe langer de betalingstermijnen, hoe groter het effect op jouw kascyclus en op jouw potentiële risico. Naast de verwachte betalingstermijn moet dit gedeelte ook de aanvaarde betalingswijzen vermelden. Je moet ook aangeven op welke basis een klant kan overstappen van vooruitbetaling naar kredietverlening en voor welk bedrag. Jouw kredietlimiet voor elk type klant moet rekening houden met de verwachte betalingstermijnen en -volumes, maar ook met de aankoopcapaciteit van de klant op basis van de kredietbeoordeling.
5. Risico's bewaken en beheren
Hoe vaak evalueer je de klanten en de kredietlimieten voor elke risicocategorie opnieuw? Hoe controleert je jouw concentratierisico en de risicoblootstelling van jouw belangrijkste klanten? Hoe ga je om met alarmsignalen die jouw klanten vertonen? Hoe beheer je achterstallige of nieuwe bestellingen van klanten met een openstaand saldo? Je kan een procedure voor nalevingsrapportage inbouwen om elk kwartaal de resultaten bij te houden van alle door het management goedgekeurde uitzonderingen die niet in overeenstemming zijn met jouw kredietbeleid.
6. Incassoprocedures
Het kredietrisico beheren, betekent ook dat je duidelijke procedures moet hebben, zodat je snel kan handelen als er iets misloopt. De werknemers moeten weten welke aanpak ze moeten gebruiken om met jouw klanten te communiceren, en hoe ze de escalaties en de onderhandelingen over betalingsplannen moeten beheren. Is het duidelijk op welk punt zij het account naar een incassobureau moeten sturen of een gerechtelijke procedure moeten starten?
Bedrijven helpen met hun kredietbeheer
Inlichtingen over het kredietrisico zijn van essentieel belang om de kritieke activa van een onderneming te beschermen: haar handelsvorderingen. Daarvoor is een gedegen marktkennis nodig, met inzicht in de dynamiek op de binnenlandse markt en de exportmarkt.
Samenwerken met een wereldwijde kredietverzekeraar als Allianz Trade biedt expertise van agenten over de hele wereld. We helpen ondernemingen door bescherming te bieden en advies te geven over de beste praktijken inzake kredietbeleid, zodat je zich kan focussen op de groei van jouw bedrijf.
Jouw bedrijf beschermen tegen wanbetalingen
Jouw bedrijf beschermen is nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Zeker in deze crisisperiode ben je nooit veilig voor een wanbetaling of een faillissement van één van jouw klanten. Heel vaak leiden slechte betalingen en faillissementen tot een sneeuwbaleffect.
Een kredietverzekering bescherm je tegen risico’s van wanbetaling en faillissement van jouw klanten. Je kan een voorspoedige toekomst tegemoet gaan:
Informatie
Wij monitoren de financiën van jouw klanten
Incasso
Wij zorgen voor de inning van jouw onbetaalde facturen
Vergoeding
En we vergoeden je als jouw klanten niet betalen
Wil je meer weten over onze kredietverzekeringsoplossingen? Neem contact op met ons team voor een oplossing op maat. We helpen je graag.
Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws en tips? Schrijf je nu in en krijg ons Allianz Trade Magazine (tweemaandelijks)