openstaande-facturen

Openstaade facturen

Last van openstaande facturen? Gebruik onze tips om openstaande facturen te voorkomen.

Een onbetaalde factuur is een factuur die door een debiteur niet op tijd is betaald. Een factuur wordt derhalve als onbetaald beschouwd wanneer het bedrag niet is betaald op de op de factuur vermelde betalingsdatum.

Er zijn vele redenen waarom een factuur niet op tijd wordt betaald: vergeetachtigheid, kwade trouw, handelsgeschillen, maar ook insolventie of faillissement van de debiteur.

Vandaag de dag krijgen bedrijven steeds vaker te maken met onbetaalde facturen. Snel en adequaat reageren is essentieel.

Wist je dat vandaag meer dan 90% van de bedrijven te maken krijgen met late betalingen en dat 1 op 3 facturen niet op tijd wordt betaald? Voorkomen is dus beter dan genezen. Hier zijn enkele voorzorgsmaatregelen om de risico’s van openstaande facturen te verkleinen.
  • Voeg de algemene voorwaarden toe aan jouw offerte
    Een goede offerte toont de ernst van jouw bedrijf en uw service aan.
  • Vermeld boetes voor laattijdige betaling
    Vermeld de boetes voor late betaling op jouw offerte. Jouw klant zal twee keer nadenken.
  • Stel een eigendomsvoorbehoud vast
    Stel een eigendomsclausule vast. Je behoudt dus de volledige eigendom van de geleverde goederen tot volledige betaling van jouw factuur.
  • Leer meer over jouw klanten
    Controleer regelmatig de kredietwaardigheid van jouw klanten. Zelfs een klant die je al 20 jaar kent, kan in financiële moeilijkheden komen.
  • Vereis een voorschot
    Het vooruitbetalen van een voorschot is het bewijs dat de klant solvabel is en dat hij deze kosten kan betalen.
  • Verdeel jouw facturatie
    Door het verdelen van jouw facturatie, beperk je de verliezen bij onbetaalde facturen.
Facturen: je ziet ze liever buitengaan dan binnenkomen. Maar ze afhandelen doet je in beide gevallen het liefst zo snel mogelijk. Openstaande facturen van klanten zijn echter vaak een delicate zaak. Leer hoe je jouw openstaande facturen beter kunt beheren.

Zorg voor alarmbellen

Alarmsystemen zijn digitale tools die jouw inkomende en uitgaande facturen bijhouden Dat herinneringssysteem hoef je trouwens niet enkel in te schakelen voor als het te laat is. Laat je een paar dagen voor de betaaldatum waarschuwen.

Stuur een herinnering

Ook voor de communicatie naar jouw klant toe moet je niet te wachten op een verlopen deadline. Een vergeet-me-nietje vóór de uiterste betaaldatum oogt sympathieker dan een eerste formele aanmaning na de deadline. Zo vergroot je zo de kans op een uiteindelijke betaling.

Overleg met jouw klant Blijft een betaling toch uit?

Reageer dan zo snel mogelijk. Ga rond de tafel zitten met jouw klant en probeer in onderling overleg tot een oplossing te komen. Om een goede commerciële relatie met jouw klant te houden, is een minnelijke schikking vaak de oplossing.

Zoek een partner

Als het water tussen je en jouw klant te diep wordt, biedt een professioneel incassobureau. Een incassodienst velt een objectief oordeel en heeft heel wat ervaring in moeilijke onderhandelingen.

Verzeker je op voorhand

Sluit een kredietverzekering af om de verliezen op wanbetalingen te minimaliseren.

Jouw bedrijf beschermen was nog nooit zo belangrijk als nu. In deze crisistijden ben je nooit veilig voor wanbetaling of een faling van een van uw klanten. Deze risico's veroorzaken vaak een sneeuwbaleffect. Dit leidt tot risico's voor de cashflow en winstgevendheid van jouw bedrijf. Eén grote onbetaalde factuur kan ervoor zorgen dat de groei van jouw onderneming in gevaar komt of zelfs leidt tot faillissement.

Een kredietverzekering bescherm je tegen risico’s van wanbetaling en faillissement van jouw klanten:

Wij monitoren de financiën van jouw klanten

Wij zorgen voor de inning van jouw onbetaalde facturen

En we vergoeden je als jouw klanten niet betalen